fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 49060 | Inloggade: 243 | Antal medlemmar: 183740
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Exklusiv intervju med Kianoosh Mostaghimi

  Exklusiv intervju med Kianoosh Mostaghimi

  Vi på Svenskafans har fått tag på Kianoosh, en av tränarna i landslagsstaben. Läs hela intervjun och se på exklusiva bilder här!

   Jag och Kianoosh har haft en mailkonversation på sistone, någonting som nu lett till att han har ställt upp på en intervju. Härmed vill jag i förväg tacka Kianoosh för att den tid och energi han har lagt ner på detta!

  Saalam Pezhman Jaan,

  Tack för den tiden du gav mig,
  Jag har besvarat alla dina frågor men om mina svar har skapat ytterligare frågor för dig så får du gärna ställa dem till mig...eller om läsarna är intresserade så kan jag gärna ställa upp och svara deras frågor.

  1. Berätta om din fotbollsbakgrund, vad har du för utbildning, vilka kurser du gått osv.
  - Jag Började spela fotboll I Tehrans gator (som alla andra iranska barn) när jag var 7-8 år sedan blev jag medlem i Shahins fotboll Academy, jag spelade i ett junior lag i Iranska högsta division (motsvarande Junior Allsvenskan) som hete Malavane Tehran (niroo daryaee) när jag var 15-16 år gammal. Jag slutade med fotboll i klubb nivå pga. askade samt för att mina träningar tog allt min tid efter skolan och mina föräldrar ville att jag skulle fokusera på plugget istället.
  Jag var alltid intresserad av att bli en tränare sen jag var 16 år. Jag samlade barn och lärde dem fotboll och skapade lag i Tehran där jag bodde. Jag var upptagen med plugget tills jag var 22 och tog min examen från Irans universitet (agronomi) och därefter flyttade jag till Sverige. Jag började plugga på KTH (datoringenjör) samt spelade i IFK Täby för skojs skull.

  Jag började gå på olika fotbollskurser och jobbade med olika klubbar både i ungdoms och seniornivå. Sista utbildning som har jag skaffat mig är UEFA B.
  Klubbarna jag har varit tränare i är: IFK Täby, Stockholmspolisen, Hammarby IF, Sollentuna fotboll, samt Iranska Landslaget.

  2. Hur kom det sig att Afshin Ghotbi valde dig till sin stab? Kände ni varann sen tidigare, i sånna fall hur?
  - Jag och Afshin fick lära känna varandra för två år sedan när han var huvud tränare för Perspolis FC. Då fick vi lära känna varan via en vän till min far som är en fotbollslegend i Iran (Hossein Kalani). Jag var intresserad av Afshins arbete som tränare och då började vi kontakta varan via mail och telefon och jag berättade om mina ambitioner.Ttill slut blev vi vänner och träffade varandra för första gången i Dubai (där Afshin borde) och i mars 2009 kom han till Sverige för att träffa mig. Han tyckte att jag var en talangfull tränare och har förutsättningar att bli en proffstränare då erbjud han mig ett jobb som hans assisterande till Iranska landslaget.

  3.Vad är din roll i landslaget? Hur ser ditt kontrakt ut, kommer du att förlänga?
  - Jag Jobbade som andra assisterande tränare och Matchanalyzator i Iranska landslaget…
  Afhsin Ghotbi skulle förlänga mitt kontrakt när han skrev på ett nytt kontrakt med förbundet men jag skulle inte förlänga mitt kontrakt pga. några privata och persolinga skäll som jag inte vill berätta nu men jag har fortfarande chansen att komma tillbaka till landslaget om jag vill.

  4.Afshin Ghotbi blev landslagstränare på ett väldigt överraskande och dramatiskt sätt. Hur tycker du att IFF skötte situationen när Ali Daei blev sparkad? Vad kan man dra för lärdom av det?
  - Jag tycker IFF fattade ett rätt beslut men väldigt sent. Jag har väldigt stor respekt för Ali Daei som han var när han var spelare men jag tycker att han inte var riktigt mogen när han fick uppdraget som förbundskapten. Han behövde några år till erfarenhet som tränare innan han tog detta uppdrag. Men Jag tycker fortfarande att det är IFFs fel från början att inte valt den rätta tränare och åtminstone gav inte honom tillräckligt tid. Jag hoppas att förbundet ger tillräckligt tid till Ghotbi.

  5.Ghotbi lyckades inte att ta Team Melli till VM, men fick fortsatt förtroende av IFF. Vad har ni för långsiktiga mål för den iranska fotbollen och hur ska det ske i praktiken?
  - Vi fick ett lag som var väldigt nere mentalt sätt och vi hade 5 veckor för att åtgärda detta.
  Vi valde de bästa spelarna i truppen och tränade i nästan 4 veckor inför matcherna, vi gjorde allt vi kunde för att höja självförtroendet hos spelarna och genomförde olika träningar som hade olika syften.
  Vi körde både grupp och individuella träningar för att få ihop ett bra lag, det fanns jätte skillnad i spelarnas prestation om du skulle jämföra första och t.ex. tredje tränings veckan.
  Vi i management teamet kanske fick sova i 4 timmar per natt i 5-6 veckor och planerade och jobbade hårt.
  Att ta  minst 7 poäng i 3 matcher (utav 2 bortamatcher) är inte lätt. Vi hade 3 svåra matcher på bara 10 dagar. Då hinner man inte hitta den perfekta laguppställningen och åtgärda alla taktiska problem samt att alla kände en jättepress på sig.

  När det gäller långsiktiga mål då vill vi sikta mer på samtliga national lag (juniorena).
  Att utveckla dem på ett vetenskapligt sätt samt att samarbeta med olika klubbar, utbilda tränare i alla nivåer, uppmuntra klubbarna att skapa fotbollsakademier osv.
  När det gäller herr landslaget då vill man spela med stora lag i världen som vi gjorde för några år sedan för att höja självförtroendet och lagets gestalt i världen.

  6.Vi som följer den iranska fotbollen får utstå en hel del amatörmässiga misstag av IFF, IRIB tränare, spelare (listan kan göras mycket längre) år ut och år in. Det har gjort att fansen har svikit klubbarna och landslaget. Hur kan man vinna tillbaka fansens förtroende igen?
  - Du har påpekat en riktigt bra sak som man kan diskutera om i timmar.
  Vi har stora pengar i Iransk fotboll, vi har förutsättningar att blir ett bra lag även i världen.
  Vi har några viktiga faktorer som kan göra Irans fotboll en av dem bästa i världen, vi har förmåga och stora potential som inte används på rätt sätt pga. dåliga planeringar och ledning.

  Jag nämner några problem (listan kan göras längre):

  - Våra mest älskade och stora klubbar i Asien (Perspolis och Esteghlal) är fortfarande statligt ägda och drivs inte privat iregi.
  - Vi har ingen strategisk planering i vår fotboll
  - Vi saknar en scoutavdelning på förbundet och även på klubb nivå för att hitta och samla och utbilda våra talanger runt om Iran.
  - Vi har problem i klubbnivå när det gäller kontrakt med spelare, tränare..
  - Jag kan lätt säga att det finns personer i Iranks fotboll som är förhinder för fotbollens utveckling och vill bara stoppa pengar i deras fickor. (vissa kalla den för Fotbollens Mafia).

  Som ni ser vi gör amatörmässiga misstag även i landslagsnivå, varför? - Jag tycker personligen de spelare vi har i landslaget är verkligen stjärnor eftersom de kommer från ingenstans, ingen fotbollsakademi och ingen rätt utbildning, de är där för att de hade någonting extra.

  Vi såg klart och tydligt i våra träningar att vissa spelare saknar den tekniksa kvalitet som krävs av en fotboll spelare på denna nivå, det borde de ha lärt sig som juniorspelare, då märker man att fotbollen i Iran ska byggas från grunden. Jag tycker förbundet har börjat förstå det här och har gjort några åtgärder som vi kan se från U16 och U21 landslagets resultat ..

  Stora fotbolls nationer producerar spelare dagligen, varför kan inte vi göra det?
  Tack och lov nu har förbundet delvis och tränarföreningen i Iran (som har stora tränare med internationella meriter) börjat med en strategisk planering att utbilda tränare i Iran men det finns fortfarande en lång väg kvar.

  För att kunna vinna tillbaka fansens förtroende då måste man planera på ett strategiskt sätt och lämna jobbet till dem som kan jobbet och har kunskapen och visa fansen förbättrade resultat.

  7.Efter att ha vänt och slagit ett starkt Bosnien på bortaplan förlorade Team Melli mot Bahrain med 4-2 och spelade sen en mållös match mot Uzbekistan. Hur mår landslaget egentligen? Vilka resultat kan vi förvänta oss?
  - Jag tycker att vi inte var bra i de 3 matcherna. Vi vann mot Bosnien inte för att vi var bättre än dem utan för att Bosnien inte kunde leda matchen som de borde göra det på. Bosnien gjorde ett dåligt byte när de ledde med 2-0 och Ghotbi gjorde några bra byten och då vände vi matchen. Men som ni såg vi släppte vi in två mål på nästan samma sätt. Vi har stora problem i vår backlinje.

  När det gäller Bahrain då fanns det några anledningar runt om planen, dvs. en dålig planerad resa som förbundet gjorde och spelarna var trötta inför matchen, men det är inte alls acceptablet att förlora mot Bahrain med 4-2, vi hade fortfarande stora problem med backlinje och målvakt och kanske spelsystem.

  I matchen mot Uzbekistan såg vi ingen motivation hos spelarna samt behövde vi några förändringar i spelsystemet. Vi spelade med samma system i 30 minuter när Uzbekistan hade bara 10 spelare på plan. Det spelar egentligen inte så stort roll att spela med ett spelsystem, men det är viktigt att kunna utföra systemet så att alla spelarna kan förstå och utföra det. Jag tycker personligen att vi inte har spelare som kan spela i 4-2-3-1 systemet.
  Att spela 4-2-3-1 är inget problem i sig men vi har inte resurserna för det. Vi spelar 4-2-3-1 men vi kan inte utföra det som den ska vara. Vi har inte en CF som kan ta emot bollen och dela den på kanterna, vi hade trötta spelare som inte kunde hinna till boxen när vi hade bollen och anföll. Shojaei var helt ensam där uppe.
  Vi har ont om anfallare i landslaget just nu, Shojaei är inte en CF (han kan spela som en shadow striker men inte som en CF) och Borhani kan inte heller spela ensam i topp. Afshin Ghotbi behöver mer tid och resurser för att kunna lära spelarna att spela med detta system.

  Vi kanske borde spela med 4-4-2 eller åtminstone 2 anfallare när Uzbekistan hade 10 spelare på plan om vi skulle vinna matchen. (bara min personliga åsikt).

  8.Utlandsproffsen är få men utgör en viktig stomme för landslaget. Hur klarar sig Team Melli utan spelare som Nekounam, Shojaei och Teymourian? Är de avgörnade för landslaget vara eller icke vara?
  - Vi ska inte vara beroende på våra utlandsproffs i träningsmatcher och åtminstone mot lag som Bahrain och Uzbekistan, men som det verkar har vi problem även när de spelar .
  Det ska inte vara avgörande, men de är ett lyft för laget mentalt sätt när dem spelar.

  9.Asian Cup 2011 blir troligtvis Ghotbis (och din?) viktigaste turnering för att åter göra Iran till ett fruktat namn i Asien. Vad kan vi förvänta oss för landslag där?
  - Som ni ser Iran har blivit eller är på väg att bli ett andra klassens lag i Asien. Det kan  bero på olika faktorer som jag har nämnt tidigare dvs. brist med kunskap hos vissa tränare, dåliga planeringar från förbundet, låg kvalitet på vår högsta liga som själv beror på massor av anledningar och alla dessa faktorer påverkar landslaget såklart.

  Ghotbi har ambitionen och har sagt till Iranska folket att han ska FÖRSÖKA att få ett bra resultat i Asian Cup (även lyfta pokalen). Han är alltid positiv men det finns faktorer som han inte kan påverka.

  Ghotbi ska kunna åtgärda alla taktiska problem i landslaget och hitta ett fungerande system och spelare som passar hans system om han vill lyckas i Asien. Ghotbi behöver mer tid och jag hoppas att förbundet ge honom den tiden samt vi behöver mera träningsmatcher.

  10.Vilka spelare i IPL ska man hålla ett extra öga på?
  Vi hade riktigt bra koll på nästan alla matcher i ligan även när vi hade valt truppen inför VM-kvalet. Vi gick och kollade på några matcher (iranska cupen och Asian Champions league) för att inte missa någon bra spelare. Jag vet att Ghotbi och hans assisterande har bra koll på liga matcher just nu och går och kolla på dem flesta matcherna både i högsta ligan och även i division 1.
  Jag tycker en av dem bästa spelarna i Iranska ligan som är med i landslagtruppen är Mohammad-Reza Khalatbari.

  11. Till sist, vill du säga några ord till Svenskafans läsare?
  Jag hälsar alla Svenskafans läsare och tackar svenskafans att gav mig den tiden för intervjun, framför allt Pezhman.
  Jag hoppas att jag kan besvara alla dina frågor i framtiden. Vi kanske ses snart i Sverige.

  Hälsningar Kianoosh  8 KOMMENTARER      6671 VISNINGAR
  PEZHMAN PARS

  På Twitter: @Iranskfotboll
  2009-09-14 11:24:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Shojaei:
  Riktigt trevlig läsning!!!
  Tumme upp 2009-09-15 19:19:39
  IRI:
  Iran till VM guld 2014 och gnaget till SM guld 2009 och
  DIF till superettan 2009

  Tumme upp 2009-09-15 16:45:03

  Kianoosh:
  Tack Alla för era komentarer....och framförallt Pezhman
  Kianoosh Mostaghimi

  Tumme upp 2009-09-15 16:31:29
  bob:
  Mycket bra jobbat
  Tumme upp 2009-09-15 00:46:28

  Pezhman (Iran Red):
  Tack Moslim Nekounam Rassoul, och framförallt Kianoosh.

  Tumme upp 2009-09-14 21:58:11
  Rassoul (Iran Red):
  Otroligt bra jobbat! Tack både Pezhman och Kianoosh!
  Tumme upp 2009-09-14 11:02:21

  Nekounam:
  Riktigt bra jobbat Pezhman! Maste saga att du och resten av er pa sv -fans jobbar riktigt bra med Iran sidan. Tack

  Tack agha Mostaghami for eran arlighet och fina svar pa fragorna.


  Tumme upp 2009-09-12 23:36:30
  Moslim (Irak-red):
  Riktigt bra jobbat där med intervjun Pezhman! Mycket som han nämner här, har ni gemensamt med oss. Då tänker jag främst på okunnigheten bland fotbollsförbundet och det som han nämner här som ''fotbollens maffia''. Jag tror det är den främsta anledningen till att Asiens landslag inte har kunnat utvecklas lika snabbt som dom i Europa har gjort. Men ni har i alla fall tränare som verkar bry sig och göra sitt bästa för landslagets skull. Det kommer räcka en bit på vägen i alla fall. Men som sagt, riktigt bra jobbat med intervjun! ;)
  Tumme upp 2009-09-12 12:48:03

  ANNONS:

  Fler artiklar om Iran

  Asian Cup: Tre snabba frågor inför Iran-Irak
  Iran
  2019-01-16 11:50:01

  Assist och 90 minuter för Ghoddos när Iran avancerade i Asian Cup
  Iran Det iranska landslaget tog sin andra seger på lika många matcher när man på lördagen ställdes mot Vietnam i Asiatiska mästerskapens grupp D. Iran hade en bekväm 5-0-vinst med sig mot Jemen från första omgången medan Vietnam förlorade snöpligt mot Irak med 3-2 efter ett sent avgörande mål.
  2019-01-12 15:10:00

  Asian Cup: Allt du behöver veta om Iran
  Iran Den sjuttonde upplagan av Asian Cup, även kallad “Asiatiska mästerskapen”, hålls mellan 5 januari till 1 februari i Förenade arabemiraten (UAE). Totalt 24 lag har kvalificerat sig till Asian Cup som i sin tur är indelade i sex grupper med fyra lag i varje grupp. För Irans del är man förstaseedade i grupp D tillsammans med Jemen, Vietnam och Irak.
  2019-01-06 23:49:00

  Nyckelspelare borta när Iran förbereder för Asian Cup
  Iran
  2018-12-26 12:43:53

  11 iranska europaproffs att hålla ögonen på
  Iran
  2018-12-04 07:31:00

  Fem snabba frågor inför Iran - Trinidad & Tobago
  Iran
  2018-11-15 13:45:08

  Poya Asbaghi: Det finns definitivt spelare att hämta från Iran
  Iran IFK Göteborg-tränaren ställer upp för intervju efter vinsten mot Brommapojkarna. "Fansens stöd betyder väldigt mycket".
  2018-10-23 14:06:06

  Historisk seger för Iran framför iranska kvinnor
  Iran “Team Melli” tog på tisdagen emot Bolivia hemma på Azadi Stadium.
  2018-10-17 16:45:00

  VM-back petad i senaste landslagstruppen
  Iran Irans portugisiske tränare Carlos Queiroz har tagit ut en 28 man stark trupp inför den stundande landslagssamlingen i Iran där en träningsmatch mot Bolivia och ett ännu inte namngivet landslag väntar.
  2018-10-04 12:05:00

  Berättelsen om den "iranska blixten" som levde i en bubbla
  Iran Han har fått smeknamnen “blixten” och “Irans nästa stjärna”, kallar sig själv för landslagsspelare, har en fanskara på över 80 000 följare på Instagram och bedyrar sin kärlek för “sin klubb” Esteghlal i var och varannan post. Det här är berättelsen om Täby-killen som inte spelat en enda professionell tävlingsmatch i sitt liv men ändå skapat sig en hype om att vara en svensk talang med internationell karriär. Hur gick det egentligen till?
  2018-09-16 20:37:00

  ANNONS:
  ANNONS:
  Senaste nytt på SvenskaFans.com
  ANNONS:
  ANNONS:
  Svenska Fans
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | FORUM | BETTING
  Han är skrällen: ”Vi chansar”
  Kryss mot den gamla antagonisten
  VAR – så här kan vi inte ha det
  ”Spelarna är fortfarande ur balans”
  Poddario #38: Konst & arbete
  fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
  Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies