Det är ganska svårt att fatta att det här är mitt jobb nu

Det är ganska svårt att fatta att det här är mitt jobb nu

Möt Degerfors senaste nyförvärv Elyas Bouzaine har intervjuats av Skånesporten, en intervju som Ståplats 1907 också fått tillåtelse att publicera. Lär känna vårt nyförvärv som bara för några år sedan spelade division 6 fotboll.

Ståplats 1907 har fått tilåtelse av Svante Hildeman att publicera denna intevju med Degerfors nyförvärv Elyas Bouzaine. Först publicerad här

– Jag är inte så mediatränad än, men det ska nog gå bra! skrattar Elyas Bouzaine när han blir tillfrågad om den här intervjun. Han är en av de senaste i raden av spelare från Ettan som plockats upp av elitklubbar.  

Omstarten i division 6
För åtta år sedan funderade han på att antingen ställa skorna på hyllan eller lattja runt i division 7. Ett löfte från modern gjorde att han valde det tredje och minst lockande alternativet.
– Mamma lovade mig en resa till London för att kolla på Chelsea om jag stannade kvar i Kristianstads U19 ett år till, så då fick jag väl göra det. Hon tyckte att det vore bortkastade pengar som hon lagt på fotbollsskor i alla år om jag skulle lägga av.
Elyas fortsatte motvilligt sin golgatavandring mot elitsatsningens oundvikliga slut en säsong till för att blidka sin mor, men efter det året fick det räcka. Han sa adjö till KFF och hängde med polarna till Viby IF i division 6. 
 
På Viby IP återfann han glädjen till bollen, och efter bara ett år var Elyas redo att satsa igen. Han värvades av IFÖ Bromölla, som han under sitt första år hjälpte att ta upp till division 2. Efter tre år under det kemiska molntäcket från Nymölla pappersbruk kallade Kristianstad igen, nu i division 2 och under namnet Kristianstads FC. Med Mladen Blagojevic vid rodret trivdes Elyas bra på sin position som offensiv ytterback, där hans kvalitéer kom till sin rätt. 
– Mladen och jag klickade bra. Det var under mitt år med honom jag började känna att jag skulle kunna lyckas i högre serier.
 
Elyas fortsatte klättra och kom inför den här säsongen till Lunds BK i Ettan Södra. Efter en succéartad vårsäsong började det viskas om att högerspringaren var hett villebråd för klubbar på elitnivå. 
– Jag visste att det fanns intresse från några klubbar, men jag sa till min agent att jag inte ville veta om de var på matcherna och kollade. Jag litar väldigt mycket på min agent, och vi var överens om att ha tålamod och vänta tills rätt klubb dök upp. 

Flytten till Degerfors
Till slut dök rätt klubb upp, och Elyas flyttade till Degerfors och Bruket. 
– Egentligen skulle jag bo i Karlskoga, men vi hittade en bra lösning här i Degerfors. Jag bor på en övervåning i ett hus. Jag har egen ingång och eget badrum. 

Han är en ödmjuk man, som förstår att det på pappret borde ha varit kört när han gick till Viby.
– För ungefär två och ett halvt år sen började jag träna hårt. Jag tänkte för mig själv ”fan att jag inte satsade på fotbollen när jag var i Kristianstads U19”, och bestämde mig för att ge det en chans ändå. Jag är ingen naturbegåvning, det är många timmars träning som har tagit mig hit. 
 
Det är ganska svårt att fatta att det här är mitt jobb nu
Elyas har varit i Degerfors i nästan tre veckor. Det är första gången han flyttar från sin hemstad Kristianstad, och det är mycket som är nytt. 
– Första träningarna var jag inte speciellt bra. Jag kände att jag hade för mycket respekt för mina lagkamrater och blev lite feg. Det var mycket utanför planen med flytten, och det är en omställning att vara långt ifrån vänner och familj. Nu känner jag att jag har landat lite mer. Det är skönt att jag börjar komma in i en vardag här, för då känns det som fotbollen också faller mer och mer på plats. 

Jag frågar Elyas hur en vardag i Degerfors ser ut, och om han hunnit äta på den så berömda restaurangen Bosna än. 
– Haha, jag har faktiskt inte hunnit testa den än! Min chef från jobbet i Kristianstad blev mer exalterad över Bosna än han blev över att jag skulle till Allsvenskan när han fick höra om övergången. När han kommer upp och hälsar på ska vi äta på Bosna. 

– En vardag börjar med frukost med laget, sen träning. Efter lunch brukar jag köra ett gympass också. Nu kommer jag att aktivt behöva fylla min vardag. Det är ganska svårt att fatta att det här är mitt jobb nu. Att jag går till jobbet om morgnarna och spelar fotboll. Förut har jag haft skola eller jobb vid sidan av fotbollen, men nu behöver jag hitta något för att koppla bort fotbollen ibland. Jag tog faktiskt med mig mina golfklubbor upp! I höst ska jag läsa ett par kurser på halvfart om kost- och träningslära också. 
 
När chansen kommer är jag redo
Medan Elyas skär upp rotfrukter för att göra matlådor ger han sin syn på konkurrenssituationen. I söndagens förlust mot Sirius var han för första gången i sitt liv med i en allsvensk matchtrupp, men blev kvar på bänken hela matchen.
– Det är tuff konkurrens här. Jag vill så klart spela, men jag har tålamod. Jag har kontrakt här i två och ett halvt år, och jag har tid på mig. När chansen kommer är jag redo.

Svante Hildeman /Linus Härenstam2022-07-20 14:18:42
Author

Fler artiklar om Degerfors