Lagbanner
Fem spelare som kan gynnas av Arne Slots intåg
Fabio Carvalho har varit uträknad under Jurgen Klopp. Kommer Arne Slot ge han en ny chans i klubben?

Fem spelare som kan gynnas av Arne Slots intåg

En ny tränare innebär att en del spelare kommer gynnas, samtidigt som andra kommer att missgynnas. Här är fem spelare som potentiell skulle kunna blomstra under Arne Slots ledning.

Fabio Carvalho
En bortglömd spelare som varit ute på lån hela säsongen. Först ett misslyckat lån i Leipzig under hösten, vilket gjorde att lånet avbröts i förtid. Under våren har han i stället spelat i Hull i Championship. Där har det gått desto bättre. 9 mål och 2 assist på 20 matcher, ett fint facit. I Hull har han spelat som ”tia” i ett 4-2-3-1, vilket borde fungera bra under Arne Slot. Han kommer till Liverpool från Fulham som en mycket lovande och eftertraktad spelare för två somrar sedan. Första säsongen fick han inte speciellt mycket speltid, trots att han gjorde det bra när han väl fick chansen. Känslan är att något hände i relationen med Klopp. Carvalho har uttryckt i intervjuer att han och Klopp ”inte pratade med varandra”. Om Klopp hade varit kvar i klubben är det troligt att Carvalho hade lämnat på permanent basis, men nu känns det som han kan bli ett ”wildcard” för Arne Slot. Det är ingen annan spelare som gynnas mer av tränarskiftet än 21-åringen.

Dominik Szoboszlai
Ungraren som inledde sin sejour i Liverpool på ett strålande vis, men som varit svag i prestationerna sedan årsskiftet. Att Arne Slot spelar 4-2-3-1 med en tydlig ”tia” kan absolut gynna Szoboszlai och kommer likna rollen han spelade på i Leipzig mer än den nuvarande rollen som ”åtta” i Klopps 4-3-3. Att han får spela centralt som offensiv mittfältare bakom en anfallare innebär att han har en ursprungsposition närmre mål, och är det något Szoboszlai gjort sig känd för är det bössan som han besitter. Det finns en fin spelare där någonstans, det är upp till Slot att få den att träda fram. Han är bara 23 år och första säsongen i Premier League kan vara tuff för vem som helst. Känslan är att det kan gynna Szoboszlai med en ”nystart”, trots att han bara har varit i klubben i ett knappt år.

Cody Gakpo
Det är möjligen en platt och enkel slutsats, men det bör ändå lyftas att Arne Slot likt Gakpo är från Nederländerna. En faktor som nog inte ska underskattas, det underlättar med allt från språk till spelfilosofi. Gakpo har varit i Liverpool i knappt ett och ett halvt år och har under tiden pendlat mycket i sina prestationer. Han har fått spela på många olika positioner och det har säkert påverkat hans insatser. Klopp har använt honom som anfallare, ytter och ibland mittfältare. När Gakpo får spela till vänster och vika in är han som bäst. Det var också på de premisserna som han var ostoppbar i PSV. Arne Slot har utan tvekan bra koll på Gakpos kvalitéer efter tiden de spenderade samtidigt i Eredivisie. Det är troligt att Gakpo äntligen blir en naturlig del av förstaelvan under Slots regim.

Trent Alexander-Arnold
En världsklasspelare som självklart hade fungerat bra under alla tränare, men som faktiskt kan gynnas av just Arne Slots spelsystem. I Feyenoord har han lyckosamt använt sig av Liverpool-ryktade Lutsharel Geertruida som en inverterad högerback. En roll som även Klopp i perioder har använt Trent i, men som aldrig riktigt har tagit laget till nya höjder. Att Arne Slot verkar ha tydliga idéer och tankar om hur man kan använda sig av en spelskicklig högerback känns lovande ur Trents perspektiv. Får han träff på det kan det bli en ny dimension i Liverpools anfallsspel. En annan faktor som talar för Trent Alexander-Arnold är att Feyenoord statistiskt sett släpper till minst chanser i hela Eredivisie. Det låter perfekt för en fladdrig och positionssvag Trent att få till en stark defensiv struktur, som tillåter han att ta offensiva initiativ. Det är inte heller helt otänkbart att Slot väljer att spela Trent som en av ”sexorna” i den defensiva mittfältsduon i 4-2-3-1-spelsystemet. En roll som passar han bättre än som ensam ”sexa” eller som en av ”åttorna” i Klopps 4-3-3.

Darwin Núñez
Att Arne Slot får igång Núñez är delvis önsketänkande, men det finns logiska resonemang bakom det. Att Slot spelar med en tydligare ”nia” än Klopp gör borde gynna Núñez spelstil, han slipper behöva ”droppa” ner och hämta boll. När han har en ”tia” bakom sig kan han enbart fokusera på att ligga på rulle i djupled och slipper vara involverad i spelet i lika stor mån som under Klopp. Kan han bara få koll på offside-regeln och bli mer effektiv framför mål kan det bli mycket trevligt att se uruguayaren under Slot. Att Klopp dessutom verkar ha tappat förtroendet för Núñez och ofta placerar han på bänken numera gör att tränarskiftet kommer perfekt för honom. I Feyenoord har Slot lyckats med en bedrift som liknar Darwin Núñez situation i Liverpool. Den mexikanske anfallaren Santiago Giménez började sin tid i Nederländerna svagt och missade mycket lägen, men har vuxit ut till en riktig målmaskin under Arne Slot. Santiago Giménez gjorde under sin första säsong bara 3 mål på de första 19 matcherna, men avslutade säsongen med att göra 9 mål på 10 matcher. Under säsongen 2023/2024 har han gjort 23 mål och 6 assist på 30 matcher. Det är två separata fall, men som påminner om varandra väldigt mycket. Det är bara att hoppas på att Darwin Núñez gör samma resa under Arne Slot.

Johan Olsson2024-05-30 18:50:00
Author

Fler artiklar om Liverpool