120 år, 120 Ajacieden #89: Cor van den Brink & Remco Muller — Talangerna vi förlorade
Cor van den Brinks porträttfoto från 1978 när han flyttades upp till a-laget.

120 år, 120 Ajacieden #89: Cor van den Brink & Remco Muller — Talangerna vi förlorade

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktionen inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag om Cor van den Brink och Remco Muller, två talanger vars liv tog slut alldeles för tidigt, på väg hem från en bortamatch för 42 år sen.

Igår var det 42 år sedan en beckmörk dag i Ajax historia. Den 16 december 1978 var Ajax-talangerna Cor van den Brink och Remco Muller på väg hem efter att ha spelat en bortamatch med Jong Ajax mot Quick Boys i Katwijk. De färdades tillsammans i Mullers Triumph-bil. På motorvägen i höjd med Noordwijkerhout strax söder om Amsterdam frontalkrockade bilen med mötande trafik. van den Brink och Muller och de två som färdades i den andra bilen dog alla på platsen. van den Brink och Muller var 18 år gamla.

Två familjer förlorade sina söner och bröder, flickvänner förlorade sina pojkvänner och vänner förlorade vänner. Ajax förlorade två exemplariska unga män som hade kunnat uträtta så mycket för klubben.
Cor van den Brink sågs som en Hollands största talanger. Att han livs tog slut så fort berövade världen på vad alla som såg honom spela var överens om: en framtida storstjärna. Han växte upp i lilla Amersfoort och spelade för lokala CJVV innan han 15 år gammal började i Ajax ungdomsakademi 1975. Han gick från klarhet till klarhet i sin utveckling och stod ut som Ajax klarast lysande mittfältstalang. En spelare som hade allt, teknik, passningsspel, offensiv förmåga, fysik och ledaregenskaper.

Rik van den Boog, Ajax ordförande 2008-2011, spelade i Ajax ungdomslag med van den Brink och Muller (en fotledsskada stoppade van den Boogs egen Ajax-karriär). I en intervju med Ajax officiella hemsida 2018 skräder han inte på orden om Cor van den Brinks talang. “Cor är absolut den största talang jag någonsin sett spela. Han hade kunnat konkurrera med Cruijff, det är jag övertygad om. När jag ser bilder på Cruijff tänker jag: identisk med Cor, men Cor var starkare. Självklart är det kanske farligt att glorifiera honom så särskilt långt senare. Men den flexibiliteten, farten, passningsspelet. Cor var verkligen den största talangen i Holland. Och han hade redan råkat ut för en allvarlig skada, annars hade han redan slagit igenom.”

Den allvarliga skadan van den Boog nämner är anledningen till att van den Brink aldrig hann göra en officiell a-lagsmatch med Ajax. Han fick ett seniorkontrakt som 17-åring och spelade träningsmatcher med a-laget. Han var en del av a-truppen säsongen 1978/79, ståendes bredvid Søren Lerby på lagbilden. Han spelade även i en speciell uppvisningsmatch, när Ajax mötte Barcelona i Cruijffs avskedsmatch för katalanerna. Cors bror Aalt van den Brink minns för Ajax hemsida: “På bilderna från matchen ser man hur han sparkar omkull Cruijff. Cor skojade att ‘då visste jag att jag skulle vara med i bild!’.”

Aalt som var tre år äldre än Cor spelade också fotboll i CJVV och minns när Cor var med Aalts åldersgrupp och tränade och trots att han var tre år yngre var överlägset bäst. Sedan gick han till Ajax. Aalt och Cor växte upp i en arbetarfamilj med traditionella värderingar, Aalt minns att det tog ett tag innan föräldrarna gick med på att låta Cor med Ajax spela fotboll på söndagar, kyrkodagen.

van den Brink var en del av samma generation som strax efter hans bortgång slog igenom i Ajax på tidigt 80-tal: Frank Rijkaard, Gerald Vanenburg, Wim Kieft med flera. van den Brink skulle varit med dem.

Remco Muller var inte samma supertalang som sin vän van den Brink. Men det är fullt möjligt att han också hade nått a-laget. Muller var en tvättäkta Amsterdammer, född och uppvuxen inne i stan och det han saknade i talang vägde han upp för i slit och styrka. Han var en välväxt och kraftfull försvarare. Han växte upp i en Ajax-familj, hans pappa Carel Muller ägde resebyrån Mondial som på den här tiden ordnade alla Ajax resor.

van den Boog och Muller var nära vänner. “Från att vi var 12 år gamla hängde jag och Remco ihop dag och natt. Remco var inget tekniskt underbarn, ingen megatalang. Men en alltiallo, han spelade oftast högerback men kunde också gå in som mittback. Han kunde nicka som en idiot och hade enormt med karaktär.” Rik van den Boog döpte sin son Robin Remco van den Boog efter sin vän Remco Muller.

van den Boog jämför van den Brink också med en annan spelare: Frenkie de Jong. “Samma typ. Inget verkar störa Frenkie. Cor hade det med, men ännu mer talang. Utan tvekan. 90 % av professionella fotbollsspelare är en grå massa. 8-9 % är spelare som verkligen är något extra. Sen är det 1 % kvar: spelare med exceptionell talang. Cor hörde till den procenten.”

Simon Tahamata, stjärnytter i Ajax på den här tiden, kände också Cor och Remco. “Cor, en lugn kille. Graciöst fotbollsspelare som visste vad han kunde göra. Remco var större och starkare. Och de älskade verkligen spelet. Deras dödsfall var ett enormt slag. För alla i Ajax.”

Cor van den Brink och Remco Mullers porträtt hänger numera i matsalen på Ajax ungdomsanläggning. Ajax glömmer inte de som saknas klubben.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-12-17 12:49:10
Author

Fler artiklar om Ajax