”Inte längre lika förutsägbart oförutsägbart” – fokus på IFK Norrköping inför återstarten

”Inte längre lika förutsägbart oförutsägbart” – fokus på IFK Norrköping inför återstarten

Norrköping-redaktionens Markus Hällje delar med sig av sina tankar och åsikter om klubbens säsong så här långt och vad som väntar efter uppehållet.

IFK Norrköping fick inte direkt en drömstart på årets säsong då man inledde med tre förluster i följd. Därefter har man dock lyckats höja sig och skrapat ihop sammanlagt fjorton poäng – vilket tagit klubben till en mittenplacering i tabellen.

Givetvis hade supportrarna hoppats på mer under den första tredjedelen av säsongen och förhoppningen är nu att saker och ting ska bli bättre efter det pågående sommaruppehållet.

Undertecknad har snackat med Norrköping-redaktionens Markus Hällje om säsongen så här långt, vad som fungerat bra respektive mindre bra samt hans tankar om framtiden.

En tredjedel av säsongen är spelad, hur tycker du ni har presterat så här långt?
- Helt okej, vilket kanske är det tråkigaste omdömet som finns? Men ser man enbart till tabellen känns det kanske inte riktigt okej ändå. Samtidigt har man varit tillräckligt nära i matcherna mot topplagen för att fortsätta detta projektbygge och tro på det. Även om man varit för svaga för att knipa poängen. Inte särskilt tillfredsställande.

Vad tycker du har fungerat bra för er del?
- IFK har varit stabila. Det är ytterst få matcher som har skenat i väg. Vad beträffar förluster är det väl enbart ligamötet med Bajen där man inte varit med i matchen fram till slutvisslan. Snoka är inte längre lika förutsägbart oförutsägbart. Defensiven har förbättrats från föregående år. Det vittnar om en grund att stå och bygga vidare på. Sista pusselbiten är topp, topp, toppspetsen.

Vad hoppas du laget slipat på under uppehållet?
- Egentligen handlar nuvarande situation främst om att förstärka. Framför allt med ersättare till Ishaq Abdulrazak som nu är förlorad, och till Filip Dagerstål. Förhoppningsvis fylls den luckan i backlinjen av honom själv genom en förlängning. Hans lån från Khimki går som bekant snart ut och Rysslandssituationen är allt annat än klar och tydlig.
 
- Jag hoppas också att yngre förmågor som bland andra Lucas Lima och Dino Salihovic involverats starkt i träningen och förberetts på att slussas in i skaran som får mycket allsvensk speltid. 
 


Vad skulle du säga har varit er största höjdpunkt respektive bottennapp?
- Denna säsongs höjdpunkter har hittills varit supporterengagemanget. Tifogruppen har presterat på en hög nivå samtidigt som övriga krigare på läktarna uppbådat högklassiga bortaföljen. Därtill stöd och uppslutning på en öppen träning efter den tuffa säsongsinledningen. Tolfte spelaren har nog varit vårens lirare. 
 
- Men det största bottennappet var samtidigt när egna supportrar brände andra IFK-supportrars tröja vid underläge i hemmamatchen mot Häcken. När publiken behövs som mest dödar egna supportrar all stämning som annars kunde använts till lagets forcering. Det var riktigt deppigt. Tack och lov verkar situationen bromsad utan att ha gett upphov till all den skada som kunde ha åsamkats föreningen. 
 
Vilken spelare anser du har varit den mest framträdande?
- Det är svårt att inte säga Ishaq Abdulrazak, med hans sommartransfer till belgiska Anderlecht som kvitto på det. Landsmannen Godswill Ekpolo har också varit en fantastiskt fin värvning. 
 
Och om vi vänder på det, vem är i störst behov av att höja sig framöver?
- Jean Carlos De Brito behöver slipa bort sin grinighet (ser alltid ut att ha ett onödigt gult kort i sig) och den allmänt ointresserade/arroganta uppsynen. Det är så klart en fråga om känslig man management, men jag skulle gärna se huvudtränare Norling ta brassen i örat vad beträffar attityden. Han har ändå egenskaper som ser lovande ut. Men det ser allt för ofta ut som att han inte tycker att det här med fotboll är så värst skoj.
 
Vill du se några förändringar i truppen under sommaren?
- Framför allt förändringar i form av kontrakts- och/eller låneförlängningar. Hade älskat livstidskontrakt på Filip Dagerstål, Linus Wahlqvist och Totte Nyman. Sedan är i skrivande stund varken Kristoffer Khazeni eller Ishaq Abdulrazak ersatta. Men Pontus Almqvist-spåret som det spekuleras i hade så klart smakat mumma.
 
Har det hänt något i klubben som är värt att nämna nu under uppehållet?
- Man har gjort sig av med den israeliske vänsterbacken Yahav Gurfinkel, som kom förra sommaren med presentationsvideo till tonerna av Simon & Garfunkel. Han lämnar utan att ha fått chansen och har uppenbarligen inte hållit måttet på träningarna. Innan det ömsesidiga kontraktsrivandet hann börja lättade vänsterbacken på hjärtat för Norrköpings Tidningar om att han inte mådde bra i situationen i Östergötland. Han fick också sagt att han aldrig tidigare hade spelat på en konstgräsplan. Vad värvningen kom ifrån är svårt att förstå. Märklig chansning. Förhoppningsvis håller sig nytillträdde sportchefen Tony Martinsson (tillika Alle Franssons morbror) till mer lokal scouting.
 


Vilket lag eller spelare tycker du har varit ligans största positiva överraskning så här långt?
- Jag får svara IFK Värnamos plats på säker mark ovanför strecket med i nuläget förnyat kontrakt. Eftersom hela sagan gör mig så innerligt glad. Och med anledning av att de leds av IFK Norrköpings framtida huvudtränare, Norrköpingssonen Kim Hellberg – som lämnade Norlings stab för att ta över Värnamo inför säsongen.
 
Och vem eller vilka har varit den största besvikelsen sett till förväntningarna?
- Snoka? Åtminstone sett till de förväntningar man själva satte på sig… En styrelse som talar om att bli en ledande klubb i Norden och en tränare som talar om topp tre i Allsvenskan inför säsongen.
 
Slutligen, vem tycker du i dagsläget är seriens bästa spelare?
- Ska man göra det lätt för sig, svarar man överlägsne skytteligaledaren och tillika serieledaren Alexander Jeremejeff. Motivering krävs ej. Sedan har nu sålda Williot Swedberg varit underbar att beskåda. Jag är även svag för Bilal Hussein – som AIK inte klarar sig utan. De två senare är med hög sannolikhet framtida landslagsmän och det pirrar till i kistan av tanken på ett svenskt innermittfält bestående av Bilal Hussein och Jens Lys Cajuste.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-06-24 08:15:00
Author

Fler artiklar om Svensk Fotboll