100 år av profiler: Ronnie Powell — Pionjären
Ronnie Powell i färd med att göra sitt första mål i Allsvenskan. Foto: Lasse Halvarsson, Gefle Dagblad.

100 år av profiler: Ronnie Powell — Pionjären

Under Allsvenskans 100 år har det vimlat av profiler av olika slag i ligan. Spelare, tränare, supportrar, pampar med flera. Under året kommer vi uppmärksamma allsvenska profiler vi minns. Idag engelsmannen Ronald "Ronnie" Powell som 1974 bröt barriären och blev Allsvenskans förste utländske spelare.

Under årens lopp har mängder av utländska spelare spelat i Allsvenskan. Bara i årets premiäromgång spelade 78 utlänningar allsvensk fotboll. De kommer från hela jordklotet, från Yaoundé till Jakobstad. Det är förstås inget uppseendeväckande, det är vardagsmat. Men en gång var det inte det. Någon måste alltid vara först.

Och först i detta hänseende var Ronald “Ronnie” Powell, 1974. Många unga svenskar har genom åren hamnat i England för språkresor, au pair-jobb och annat. Ronnie Powell gjorde motsatt resa. Han föddes i Newcastle i november 1947 och växte upp i efterkrigstidens England.

Han spelade amatörfotboll i England. När han var 21 år och pluggade i Leeds kom han för första gången till Sverige som utbytesstudent. Året var 1969 och han jobbade på pappersbruket i Husum utanför Örnsköldsvik över sommaren. Efter åtta veckor åkte han tillbaka till Leeds för att studera färdigt. Men hjärtat fanns i Sverige. Han hade träffat kärleken i Husum och sommaren 1970 återvände han för att stanna.

Husums IF i division 3 var lite väl låg nivå för Powell, han vräkte in mål där under en och en halv säsong. Av en slump hade en Gävleman som varit i Husum för att hälsa på sin bror sett Powell spela och tipsade Brynäs IF om att det fanns en engelsman utanför Örnsköldsvik med näsa för mål.

Brynäs, förstås mest känt för sitt hockeylag, låg vid den här tiden i division 2 i fotboll. Men med målspottaren Powell på topp inleddes en klättring som innebar att Brynäs 1974 skulle spela Allsvenskan för första gången. Utan Powell, såg det först ut som. Det hade nämligen varit förbjudet för utländska spelare att spela i Allsvenskan. Powell hade därför ställt in sig på att lämna laget.

Men reglerna ändrades, förbudet hävdes och på hans självaste bröllopsdag fick Ronnie Powell ett telegram från Brynäs om att han kunde spela med laget i Allsvenskan också.

Den 13 april 1974 skrevs historia när Ronnie Powell startade Brynäs allsvenska premiär borta på Örjans Vall mot Halmstads BK. “Jag tänkte inte speciellt mycket på det just då, och vad jag minns var det ingen större uppståndelse över det” mindes Powell många år senare för Sportbladet.

I den andra omgången blev Powell historiskt på nytt då han även blev den förste utländske målskytten i Allsvenskan med sitt ledningsmål mot IFK Norrköping. Brynäs vann den matchen med 4-0. Det var väl också där den säsongen nådde sin kulmen för Gävlelaget. Det blev bara en seger till, mot Örebro SK i augusti. Åtta kryss att lägga till de två segrarna räckte inte långt, Brynäs slutade sist i tabellen och åkte direkt ur Allsvenskan igen.

Powell drogs med en del skador så han missade sju omgångar. 4 mål på 19 matcher blev det i Allsvenskan för honom. Brynäs har sen dess aldrig varit på samma höjder igen. Inte heller Ronnie Powell, som efter den allsvenska säsongen flyttade med familjen hem till Husum igen.

I Husum blev han kvar. Han spelade fotboll fram till hans var 43 och blev senare tränare och därefter domare i den ångermanländska fotbollen. Inte minst blev han fotbollspappa, hans son Magnus Powell känner kanske fler igen efter sina år i ÖSK och Helsingborg, som kröntes med SM-guldet 1999.

Ronnie Powell är långt ifrån den bästa utländske spelaren som Allsvenskan sett, men den förste, det var han. Utbytesstudenten i Ångermanland.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-04-04 17:55:00
Author

Fler artiklar om 100 år med Allsvenskan