Allsvenskan enligt Walter #19: Skakande händer och bottenstriden

Allsvenskan enligt Walter #19: Skakande händer och bottenstriden

Walter Duhs delar med sig av sina spaningar efter den 19:e omgången.

Skakande händer
Vi närmar oss den del av säsongen då nervositet, mental trötthet, skador och avstängningar på allvar kan göra skillnad, den sista tredjedelen. Omgång 19 bjöd på ett antal intressanta iakttagelser. Trots fin form misslyckades Djurgårdens IF att åka hem från västkusten med tre poäng, och sannolikt har den europeiska dubbeldansen påverkat laget i viss utsträckning. För GIF Sundsvalls del saknades tillräcklig skärpa trots att det var fråga om årets hittills viktigaste match. IF Elfsborg och IFK Norrköping lyckades inte heller vända den negativa utvecklingen, och för Malmö FF är matchen mot (ett bra) Mjällby AIF något av en missräkning. IFK Göteborg levererar på en vecka säsongens spelmässigt två bästa insatser, men får nöja sig med noll poäng. Det är nu som agnarna skiljs från vetet – och då kan vi få tydliga indikationer på årets sluttabell. Att BK Häcken vinner borta mot IK Sirius med 1–0 efter ett stopptidsmål är exakt en sådan signal som antyder en sprakande höst. Samma sak gäller för Hammarby IF:s spel på hemmaplan. Att Kalmar FF håller nollan och vinner mot ett formtoppat IFK Göteborg med endast två försvarare tillgängliga i truppen är också en fingervisning att något fint kan vara på gång. Vilka händer som skakar och vilka lag som står rakryggade med framskjutet bröst under de kommande omgångarna kan få enorm inverkan på årets allsvenska utfall.

Allsvenska deltagare 2023
Det är ganska vanligt att vilja blicka framåt och fundera över framtiden redan innan man avslutat det som pågår. Jag har en stark känsla av att jag redan nu vill spekulera lite kring vilka lag som spelar allsvenskt år 2023. Förmodligen är jag påverkad av den förhållandevis roliga och nästan överdrivet tydliga bottenstriden i årets Allsvenska. Det var länge sedan vi konstaterade att nedflyttningsplatserna och den allsvenska kvalplatsen är vigda åt tre lag. Utifrån hur även Superettan har utvecklat sig under säsongen gör jag följande – i nuläget fullständigt osäkra – antaganden.

Kval: Degerfors IF – Det kanske egentligen inte finns särskilt mycket som talar för Degen. Men med erfarenhet från förra årets Harry Houdini-escape och ett i grunden ganska så härligt spel har jag en känsla av att laget på något sätt kommer lyckas kravla sig upp från nedflyttningsplatsen. Det krävs dock flyt, och att man lyckas göra Stora Valla till en riktigt obehaglig höstarena för motståndarna. Det blir kval mot Östers IF, och i kvalet drar Degen det längsta strået. Allsvenskan 2023.

Nedflyttning: Helsingborgs IF – HIF:s trupp är bättre än spel i Superettan, men uppenbarligen inte tillräckligt bra för att mäta sig med de flesta allsvenska lagen. När energin från tränarbyten och nyförvärv har lagt sig så finns risken för att Helsingborg helt enkelt inte förmår att plocka poäng mot andra lag, annat än i några strömatcher. Det blir därför en omstart för klubben. Återigen. Helsingborg byts mot Halmstad BK, som söndagspromenerar genom Superettan.

Nedflyttning: GIF Sundsvall – Allsvenskans sämsta lag. GIF Sundsvall byts mot IF Brommapojkarna, som aldrig verkar tröttna på att leka jojo.

AIK
Det finns alltid mycket att säga om AIK, men den fart och fläkt som laget ibland saknar på planen återfinns i många fall i omklädnings- och styrelserummen. Nu har Henok tagit över, och eftersom detta är allt annat än en nyhetskolumn så är väl det mesta om ärendet redan sagt. Jag har dock svårt att komma ifrån Bartosz Grzelaks öde. Situationen när han tog över AIK år 2020 känner vi alla till, likaså den omständigheten att laget landade en respektabel placering den säsongen samt att det inte fanns något lag i Allsvenskan som tog mer poäng än AIK säsongen 2021. När Grzelak entledigades var laget sex poäng från serieledning (dvs. i nästan exakt samma situation som Malmö FF befann sig efter omgång 19 år 2021) och var dessutom kvalificerat för play-off till en plats i Conference League-gruppspelet. Givetvis finns det andra parametrar som också spelar in: Hur ser spelet ut? Har vi framtidstro? Vem kan få bäst utväxling av truppen? Även med beaktande av detta är det ganska så svårt att förstå vad AIK:s beslut om att låta Grzelak gå egentligen grundade sig i. Som jag förstår det löpte hans kontrakt ut efter säsongen. Är det så viktigt att ta sig till Europagruppspel – och finns det i klubben i så fall en tro på att dubbelmötet mot tjeckerna kan vändas, om rätt person med rätt energi tar över ledarskapet? Av de uttalanden som gjorts av klubbrepresentanter är detta inte helt tydligt. Givetvis kan jag inte bedöma om beslutet i sak var rätt eller fel. En sak är ändå säker. Det svänger om AIK, och det kanske måste få vara så. Som allsvensk tränare vet man endast en sak. Förr eller senare kommer man få sparken. Som tränare i AIK får du sannolikt förbereda dig på att det snarare handlar om förr, än senare.

Omgångens…

Fullträff: IFK Göteborg. Under hela våren har jag – och många andra – med bitter ton uttryckt viss förvåning över Blåvitts 90-talsfotboll. Den omständigheten att en av Sveriges största föreningar bidrar till anti-utveckling av svensk fotboll bör inte tas för lätt på. Det är därför både glädjande och överraskande att se vilken riktningsförändring, spelmässigt, som nu företagits. Med tanke på Göteborgs trupp (hur många landskamper?) och förutsättningar i övrigt är det givetvis klädsamt att laget numera har en ambition att spela modern fotboll, oavsett om resultaten i vart fall stundtals uteblir. Jag trodde inte att jag någonsin skulle formulera det – men ge Stahre mer tid!

Besvikelse: Oscar Jansson. Även denna vecka kvalificerar sig hela IFK Norrköping till denna kategori. Det bör väl dock särskilt lyftas att just Oscar Jansson faktiskt inte ens är nära att vinna några poäng åt sitt lag, och det är också svårt att tänka sig att han under Örebro-tiden betraktades som en av allsvenskans bästa, och viktigaste, målvakter. Jag vet inte om det är dags för ett miljöbyte, men något måste i vart fall hända. Om Norrköping ska lyfta i tabellen behövs ett försvars- och målvaktsspel värt namnet.
 

WALTER DUHS2022-08-23 17:00:00

Fler artiklar om Svensk Fotboll