Betyg på samtliga lagdelar under våren

Betyg på samtliga lagdelar under våren

Efter 11 matcher spelade har det blivit dags för en summering av våren och blicka mot framtiden.

Om två dagar möter Öster Östersund och efter ett mer än två veckor långa sommaruppehåll ska vi blicka tillbaka på vårens matcher. För det var ett uppehåll som kom rätt passande, eller? Man brukar ju säga att ett lag efter en förlust vill spela nästa match strax därefter för att revanschera sig. 

Samtidigt som ett uppehåll efter en förlust kan göra att man har tid att jobba på det som gick snett. I Östers fall ser jag uppehållet som något positivt.

Detta då Öster till kommande matcher behöver ha löst ett problem, kopplat till försvaret. Generellt har ÖIF haft bland det bästa försvaret i serien med näst minst insläppta mål, 9 st. Laget har inte släppt till många målchanser till motståndarlaget. 

Problemet har varit att när motståndarna väl fått en målchans har de tagit vara på den och gjort mål på den. Ett bra exempel var från senaste matchen när Öster ägde bollinnehavet men ändå förlorade. Detta på grund av att Brage tog vara på chansen att göra mål när de väl fick den och vann matchen.

Av den anledningen hoppas jag att Öster har filat på detta och jobbat hårt med att undvika onödiga baklängesmål. För det har inte bara varit spelmål Öster släppt in, utan även tre straffmål. Något Öster var allergiska mot förra året med noll insläppta straffar på 30 matcher. 

Ska man se till vilka som gett bort straffar så är det alla tre mittbackar. Sebastian mot Sandviken, Mattis mot ÖIS och Ivan mot Landskrona. Och då är det dessa spelare som ofta stått för bra prestationer när de väl spelat.

För att ge en summering av Östers prestation kommer jag ge ett betyg till varsin lagdel från 1 + till 5 +. 1 är underkänt och 5 är allsvensk klass. 

*****

Målvakt: + + + + + 
Målvakten har varit Östers bästa spelare där Robin Wallinder startat samtliga matcher. Han är riktigt bra på att rädda bollar och har en höjd som gör honom till en av Superettans bästa målvakter. 

När försvaret inte hängt med har han varit en trygg punkt bakåt och stått för två fina frilägesräddningar (Lindgrens i premiären och Christofferssons i Göteborg).

*****

Försvaret: + + + +
Hade det inte varit för att Öster legat under i åtta av de elva matcherna hade försvaret fått + + + + +. För så bra har det generellt varit. Om vi ska jämföra med förra året var försvaret alldelles för svagt för en toppstrid i Superettan. Medan i år kan jag se det här försvaret i allsvenskan 2025, med observationen att inte ligga under så ofta som laget gjort nu. 

I längden håller det inte att behöva vända underlägen konstant. Mot Brage fick laget en läxa i att “Foyston time” inte fungerar varje match. 

*****

Mittfältet: + + +
Det givna mittfältet från i början med Kusu, Ljung och Seger blev ju längre säsongen gick mer än tillfällighet än första val. Så mycket det har roterats på den positionen både i startelvan och under match gör att jag inte kan säket säga vilket som är Foystons primära trio där. 

Även om det går att utläsa att Kusu är given på positionen som “sexa” där han spelat tio av elva matcherna. På “åtta” positionerna har det roterats med många spelare där jag tycker att Adam Herdonsson och David Seger generellt gjort det bäst.

*****

Anfallet: + + +
Även om Östers offensiv inte har varit lika poängproducerande som förra året så har den ändå varit bra genomgående. Öster har vänt underläge till poäng i sex av de åtta matcher man legat under och gått vinnande ur tre av dem. Då ska man komma ihåg att Östers anfallstjärna Adam Bergmark Wiberg inte gjorde sitt första mål förrän i omgång sju. 

Hade Adam fått bättre träff på sina avslut tidigare hade det kunnat bli ännu fler mål för Öster. Dock ska inte han lastas för att Öster inte gjort så många mål, kolla på en spelare som Albin Mörfelt med två poäng på elva matcher. Klart att man förväntar sig mer av honom.

*****

Slutligen hoppas jag på ett mer målglatt Öster i framtiden där fler spelare producerar poäng samtidigt Öster tar ledningen i matcherna. Jag hoppas att Öster inte lika ofta behöver jaga ett mål på grund av underläge, samtidigt som det kan vara en styrka i laget att veta att de gånger det väl händer så vet man hur man kan komma tillbaka i matchen.

Nu riktar vi blickarna mot kommande match mot Östersund och hoppas på tre poäng där!

Stefan Pavlovic Susastefan99.susa@gmail.com2024-06-14 14:14:00
Author

Fler artiklar om Öster