Brage - Östersund
2 - 1

Brage med i toppen efter seger mot ÖFK
Laget firar segern över Östersund tillsammans med fansen.

I den sjunde omgången lyckades Brage besegra Östersund med 2-1 på ett soligt Domnarvsvallen.

Efter sju omgångar är Brage fortfarande ett topplag. Visst är det fortfarande en jämn serie, men sakteligen börjar tabellens topp- och bottenlag utkristallisera sig. Längst ner i botten har - mycket överraskande - Varberg BoIS parkerat som endast spelat in fyra poäng hittills, med fem förluster på de sju första matcherna - ett klart underkänt facit för ett lag som spelade i Allsvenskan förra året. I toppen hittar vi Landskrona BoIS som går som tåget och fortfarande är obesegrade med 17 poäng. Och därefter hittar vi sedan vårt kära IK Brage, ensamma på andraplatsen med 14 poäng och med en mycket väl godkänd säsongsinledning som överträffat de flestas förväntningar.

Inför varje match lider jag av farhågan att det snart ska vara över. Att Brages fina inledning ska ha varit lyckoträffar. Att jag ska vakna ur min dröm. Men mer och mer börjar jag acceptera att vi faktiskt har ett riktigt bra lag i år. Ett lag som kan konkurrera om en plats i Allsvenskan. Vi har hög kvalitet i alla lagdelar och vi har tillräcklig bredd för att klara ett visst mått skador och avstängningar utan att det blir katastrof. Det är extra skönt att se när tänkta breddspelare som Adil Titi och Samouil Izountouemoi kliver in och levererar och visar att det finns kvalitet att tillgå utanför den tänkta startelvan.

Får jag drömma ser jag gärna att spelare som Pontus Jonsson, Ömür Pektas och till och med Ferhan Abic kan komma in och leverera på anfallsposition. Det finns en överhängande risk att vi behöver sälja Ieltsin Camões i sommar för att fylla upp den ekande klubbkassan om vi vill fortsätta spela fotboll på elitnivå på Domnarvsvallen. Som många vet så ska vi ha in fem miljoner innan årsskiftet, och en försäljning av en målfarlig anfallare är den snabbaste och enklaste vägen dit. Klubbchefen Magnus Olsson hävdar att det finns flera scenarion som klubben går efter och att en försäljning inte nödvändigtvis är ett måste, men jag har svårt att se att Brage skulle tacka nej om de fick chansen att sälja Ieltsin för en rimlig peng. I ett sådant scenario skulle det smaka fint om vi hade andra spelare där framme som kunde göra mål om vi vill fortsätta konkurrera om en Allsvensk plats efter sommaren.

Matchbilden mot Östersund var som väntad – Brage höll i taktpinnen och hade stort bollinnehav i stora delar av matchen. Vi visade att vi inte bara är ett lag som kan spela tålmodigt försvarsspel och undvika att släppa in spelförande motståndarlag till vassa målchanser, utan också ett lag som kan föra spelet, hålla i bollen och spela ett varierande och fantasirikt anfallsspel. Att se spelare som Emil Tot Wikström, Henry Sletsjoe, Gustav Berggren och Ieltsin Camões gemensamt spela sig igenom Östersunds försvar var stundtals en fröjd för ögat. Även Brages inläggsspel leder allt som oftast till giftiga målchanser, som i den 16:e matchminuten när Cesar Weilid slog ett eminent inlägg in på Camões som avslutade med huvudet från centrala boxen, dock rakt på målvakten Andrew Mills som limmade bollen.

Istället fick Ieltsin Camões bara halvminuten senare slå en assist när han vann bollen till höger i ÖFK:s straffområde, dribblade sig förbi sin motståndare och hittade in till Henry Sletsjoe med en kort passning efter backen. Sletsjoe som kom med fart avslutade distinkt och helt otagbart för Mills i bortre burgaveln. 1-0 till Brage i minut 17 och Domnarvsvallens 2.200 åskådare kunde vråla ut sin glädje så att det hördes hela vägen till Skräddarbacken.

Men Östersund skapade då och då farligheter som gjorde det svettigt för Viktor Frodig. I den 34:e minuten lyckades man också kvittera efter en misslyckad rensning av Henry Sletsjoe. Bollen hamnade olyckligt hos Östersunds högermittfältare Mykola Musolitin som slog in den i boxen där Yannick Adjoumani kom från vänsterkanten med full fart och bombade in bollen vid första stolpen från nära håll. 1-1 kändes inte rättvist sett till hur matchbilden såg ut i första halvlek.

Och det skulle inte heller stå sig särskilt länge, för bara tre minuter senare skulle Brage återta ledningen genom Adil Titi som fick skottläge från hörnet av straffområdet och drog till lågt mot första stolpen. Kanske skulle Andrew Mills i ÖFK-målet haft den bollen, men han kom för sent ner och nätmaskorna rasslade till framför Brages klack, dit Adil kunde springa och fira 2-1-målet med fansen och lagkamraterna.

I den första halvleken var Brage det klart bättre laget och 2-1-ledningen var egentligen i underkant sett till hemmalagets dominans. I den andra halvleken såg dock Östersund betydligt piggare ut och skapade en hel del vassa målchanser. I den 54:e minuten fick gästerna en ypperlig chans att kvittera på en blixtsnabb kontring. Cesar Weilid - som stod högt upp i banan i samband med Brages anfall - gjorde allt han kunde för att hinna upp den tjurrusande bollhållaren i motståndarlaget, men helt fri på Weilids kant fanns istället ÖFK:s Jamie Hopcutt som fick passningen och kunde bryta inåt i banan och skjuta, men avslutade i stolpen till hemmapublikens förtjusning.

Cesar Weilids uppoffrande hemåtlöpning skulle tyvärr bli det sista han gjorde i matchen, för efteråt blev han liggande med vad som såg ut att vara en muskelbristning på baksidan av låret. Weilid fick därmed kliva av och in kom istället norrmannen Eirik Asante Gayi.

I den 62:a matchminuten fick Brage både en, två och tre chanser att punktera matchen. Efter en illa slagen ÖFK-frispark fick Brage ett ruskigt bra omställningsläge där Tot Wikström spelade Gustaf Berggren som fick bollen på djupet i full fart. Han blev praktiskt taget helt ensam med Andrew Mills men lyckades i avslutet pricka stolpen, varpå Tot Wikström kom farande på returen i full galopp och skulle bara sätta dit den i tom kasse, men lyckades på ett nästan imponerande sätt smacka upp lädret i ribbans nederkant. Ieltsin Camões snappade sedan upp bollen och spelade den i sidled till en framrusande Chris Redenstrand som avslutade målchansbuffén med att skjuta bollen utanför den vänstra stolpen, samtidigt som Domnarvsvallens publik inte kunde förstå hur ingen av de bollarna kunde gå in.

Efter denna sekvens där Brage borde avgjort matchen började bortalaget äta sig in i matchen på allvar. I den 66:e minuten blev det rejält svettigt i Bragelägret när bortalaget bjöd på fint passningsspel i och runt Brages straffområde. Frodig fick göra en matchavgörande räddning när Isemoli N’sa drog till hårt från nära håll. I den efterföljande sekvensen fick sen Adjoumani chansen att avsluta från andra hållet, men sköt bollen över ribban.

I den 67:e byttes sedan Adil Titi ut som gjorde en mycket bra match och som fick kröna sin insats med sitt 2-1-mål. In kom istället Pontus Jonsson som klev in på topp medan Gustav Berggren klev ner på innermittfältet.

Inbytte högerbacken Eirik Asante Gayi fick i den 77:e minuten visa prov på sina offensiva kvaliteter genom en överlappande löpning på högerkanten som mynnade ut i ett avslut från norrmannen. Några minuter senare skulle hans högerkantskollega Johan Arvidsson bytas ut och in klev en av förra veckans matchhjältar Samouil Izountouemoi.

I matchens slutfas tryckte Östersund på mer och mer för en kvittering och i den 85:e minuten fick Frodig återigen göra en fin räddning på ett hårt skott från nära håll av Karlsson Grach. Inte nog med det, för bara två minuter senare fick Brages storspelande målvakt sträcka ut sig rejält när han räddade ett lågt skott från att smita in innanför Frodigs högra stolpe.

I matchens sista tilläggsminut tryckte ÖFK upp allt man hade och även målvakten var med upp i matchens sista hörna, men Brage stod emot och lyckades vinna alla tre poäng och cementera sin plats i Superettans toppskikt.

Anmärkningsvärt var att domaren verkade ha bestämt sig för att inte dela ut några gula kort den här matchen, trots att det stundtals smällde rejält på planen. Skönt för Brage som inte vill dra på sig onödiga avstängningar i den fortsatta toppstriden.

På lördag åker Brage ner till Uddevalla för att ta sig an nykomlingen Oddevold som gjort en överraskande stark inledning av säsongen, trots en 3-0-förlust borta mot Öster i fredags. Nästa hemmamatch spelas torsdagen den 23:e maj när rivalerna Degerfors gästar Domnarvsvallen.