Dagens VM: Inför premiärdagen

Dagens VM: Inför premiärdagen

I Dagens VM får ni reda på det senaste inför och efter matcherna i fotbolls-VM.

Australien ligger på FIFA

Inför årets VM i Australien och Nya Zeeland gick FIFA ut med att man höjer den totala prispotten för mästerskapet till 110 miljoner dollar. Det ger VM-spelare minst 30 000 dollar i ekonomisk ersättning. Men bara några dagar innan VM-premiären gick Australiens damlandslag, via Australian PFA, ut med en video där man trycker på FIFA för att prispengarna ska fördelas jämnt mellan dam- och herr-VM.
– Kollektivavtalen ger oss samma möjligheter som the Socceroos (Australiens herrlandslag), med ett undantag, FIFA vill fortfarande bara ge kvinnor en fjärdedel av herrarnas prispengar för samma bedrift, säger mittfältaren Tameka Yallop i videon.
Landslaget stöttas i frågan av det australienska fotbollsförbundets CEO James Johnson, som säger att the Matildas redan har inspirerat fler kvinnor och unga till att börja spela fotboll.
Fifa har tidigare sagt att deras intension är att prispengarna under herr-VM 2026 och dam-VM 2027 ska fördelas jämlikt. 

Spanien och Nederländerna ber om ursäkt

I VM:s andra värdland, Nya Zeeland, har Spanien och Nederländerna rört upp en del känslor hos ursprungsbefolkningen. På videos från lagens träningar ses spelarna driva med den maoriska krigsdansen haka. De båda landslagen har bemötts av stor kritik efter framförandet och nu har de bett om ursäkt.
– Vi har bara varit här ett par dagar och vi har redan lärt oss mycket om kulturen, säger Spaniens lagkapten Ivana Andrés.
Inför årets VM har FIFA bestämt sig för att lyfta fram ursprungsbefolkningen i värdländerna. Deras flaggor kommer att vaja på matcharenorna i både Australien och Nya Zeeland under mästerskapet.

Kan Nya Zeeland bryta den negativa trenden?

Imorgon kl 9.00 svensk tid sparkar Nya Zeeland igång årets VM mot Norge på Eden Park i Auckland. Men värdnationen går in i mästerskapet med ett dystert VM-facit. Under dem fem senaste mästerskapen har man förlorat tolv och spelat tre oavgjorda matcher.  Även värdlandets form inför mästerskapet är inte direkt imponerade. På dem tolv senaste landskamperna har the Football Ferns vunnit en, spelat oavgjort två och förlorat åtta matcher. Dock bröt man en tio matcher lång vinstfri svit precis innan VM. Ett välbehövligt trendbrott inför VM-premiären där the Football Ferns väntas ha ett stort stöd på läktaren.

Hegerbergs VM-comeback

Efter att 2017 bojkottat det norska landslaget, till följd av ojämlika förhållanden mellan landets dam- och herrlandslag, gjorde storstjärnan Ada Hegerberg under 2022 comeback i den norska landslagströjan. Nu gör comeback i VM efter åtta år.  Hon var också en del av det norska landslag som med buller och bång åkte ur gruppspelet i fjolårets EM. Det var en stor besvikelse för Norge som sparkade den svenske förbundskaptenen Martin Sjögren efter turneringen. Han är nu ersatt av Hege Riise, som var stor hjälte när Norge vann sitt hittills enda VM-guld 1995.
Formen inför årets VM ger dock mer att önska för Norge. Man har endast mäktat med två segrar på dem åtta senaste landskamperna inför VM. Det är press som ligger på Norge inför årets VM. Man är storfavoriter i gruppen och på hemmaplan finns det stora förhoppningar om att revanschera sig efter fjolårets EM-fiasko.

Segervissa australiensare inför VM-premiären

Att det råder fotbollsfeber i Australien är ingen underdrift. Inför nationens och kontinentens första VM som värdar pryds billborads över hela landet med the Matildas. I den senaste OS-turneringen slutade man på en imponerande fjärdeplats under svenske förbundskaptenen Tony Gustavsson. I den australiensiska truppen finns gott om spelare i dem stora ligorna. T.ex. spelar 11 av de till vardags i engelska WSL, däribland storstjärnan Sam Kerr.
– Alla är här för att vinna. Jag håller korten nära mig, men vi är självsäkra, säger Kerr till The Guardian inför premiären mot Irland.
Australien kommer till VM-premiären med en imponerande form. Laget har vunnit 9 av deras 10 senaste landskamper och hållit nollan i 6 av deras 8 senaste. En nolla kom i genrepet mot Frankrike där man vann med 1-0 efter mål av Mary Fowler.

Den irländska VM-debuten

På onsdag kliver det irländska landslaget ut mot Australien inför 82 000 åskådare på Stadium Australia, Sydney, i vad som är landets VM-debut. Irland har inför mästerskapet stått för en del fina resultat och räds inte den favorittippade hemmanationen i premiären.
– Vi drar oss inte för det och det är vi förbereda på. Vi vet att det kommer bli fysiskt mot Australien, säger den irländska lagkaptenen Katie McCabe inför VM-premiären.
Fysiskt blev det minst sagt i Irlands VM-genrep mot Colombia. Det till gick till den gränsen att Irland avbröt matchen då man ansåg att Colombia spelade för våldsamt. Den irländska mittfältaren Denise O’Sullivan fick uppsöka sjukhus efter matchen, men ska vara redo för spel i VM-premiären mot Australien.


Morgondagens VM-matcher:

Grupp A:
KL 09:00 Nya Zeeland-Norge

Grupp B:
KL 12:00 Australien-Irland


Matcherna sänds på TV6 och Viaplay


 

Elias Johanson2023-07-19 20:00:00
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons