Det blev tre allsvenska säsonger denna gång

Det blev tre allsvenska säsonger denna gång

Tre allsvenska säsonger som sagt och sammanlagt har Degerfors IF nu spelat 32 säsonger i Sveriges högsta fotbollsliga. Osannolikt av en fotbollsförening i ett samhälle med endast drygt 9000 invånare, men fullt möjligt i Degerfors där fotbollskultur och tradition firar triumfer

Då var kvalspelet till Allsvenskan och Superettan över för denna gång och vi kan göra bokslut för säsongen. Medaljfördelningen klarade vi av för några veckor sen liksom degradering och uppflyttning från respektive serier. För Degerfors del blev det tre säsonger i Allsvenskan denna sejour, tre säsonger med kniven mot strupen ända in i kaklet. Nåja, två i alla fall, årets säsong fick vi ge upp efter omgång 29.

Det finns en hel del att göra när säsongen är över. En ordentlig analys av årets säsong pågår säkert redan. Varför gick det som det gick, och hur går vi vidare? I styrelserummet och på det administrativa kontoret är inte säsongen över, där jobbas det för fullt inför nästa säsong. En ny spelartrupp ska formeras, ny tränarkonstellation ska rekryteras och en kommande budget ska anpassas efter minskade intäkter från TV-rättigheter och spelbolag. Och vad gäller läktarfrågan är kanske inte sista ordet sagt.

Tre allsvenska säsonger som sagt och sammanlagt har Degerfors IF nu spelat 32 säsonger i Sveriges högsta fotbollsliga. Osannolikt av en fotbollsförening i ett samhälle med endast drygt 9000 invånare, men fullt möjligt i Degerfors där fotbollskultur och tradition firar triumfer. När Degerfors 1997 fick lämna Allsvenskan tog det 24 år innan vi var tillbaka. Vi minns väl nagelbitaren mot Ljungskile på Bravida Arena sista omgången när kontraktet säkrades. Vad tror vi om framtiden? Och vilken kvalitet håller egentligen Superettan? Den frågan är berättigad efter att bevittnat kvalmatcherna mellan BP och Utsikten.

Degerfors IF är en fin fotbollsförening med gott rykte runt om i landet och långt utanför Sveriges gränser. Det ser vi inte minst när supportrar på sociala medier beklagar degraderingen och önskar en snabb återkomst. Och att vår rödvita förening är en bra språngbräda för internationella karriärer finns det gott om exempel som visar, Ralf Edström, Ola Toivonen, Olof Mellberg, Andreas Andersson är några exempel på spelare som gjort fina karriärer. Vad gäller tränare minns vi att Degerfors IF var en viktig hållplats på vägen till en framgångsrik tränarkarriär för Svennis och detsamma gäller givet för Tord Grip och Erik Hamren. Och när Svenska Fotbollsförbundet nu ska rekrytera ny förbundskapten efter Janne Andersson så nämns Olof Mellberg och Tony Gustafsson som aktuella för uppdraget.

Tre säsonger i Allsvenskan, 90 matcher, och visst har vi utmanat våra motståndare. Vi har tagit poäng mot samtliga lag vi mött, och vi har besegrat bl.a. Häcken, AIK och Djurgården, lag som vunnit Allsvenskan i närtid och tagit sig till spel i Europa. Spelare har kommit och gått, jag tror vi nästan kan räkna ihop ett femtital som på ett eller annat sätt gjort avtryck. Jag gör ett försök att skapa en drömelva bland de som vi sett spela allsvensk fotboll i Degerfors rödvita tröja. Hur ser Din drömelva ut?
Diawara
Granat Ekroth Lagerbielke Seb Ohlsson
Carlen Gravius Öhrqvist
Bertilsson Edvardsen Faraj

Håkan Hansson 2023-11-28 19:56:00
Author

Fler artiklar om Degerfors