DIF spetsar truppen – presenterar meriterad norrman
Tokmac Nguen har varit en stjärna i ungerska Ferencváros – nu ska han lyfta Djurgården.

DIF spetsar truppen – presenterar meriterad norrman

Det har spekulerats ett tag men nu är det officiellt. Bosse Andersson satsar på en sista vintervärvning för att stärka upp laget med ett stundande Europakval på horisonten. Men vem är Tokmac Nguen? Forum 1891 har svaren.

Tokmac Nguen har norskt pass, men föddes i Kenya 1993. Hans föräldrar hade flytt krigets Sydsudan och redan vid fem års ålder var det dags för Tokmac att själv byta miljö, när familjen flyttade till Norge.

Genombrottet lät vänta på sig
Fotbollsskolningen fick han i Drammen FK innan anrika Strømsgodset 2011 fick upp ögonen och värvade den vindsnabbe 17-åringen. Men Nguen upplevde att ledningen i klubben inte riktigt ville satsa på honom trots att han egentligen var tillräckligt bra – något spelaren själv nyligen berättade om i norska podcasten Fotballprat. 

Det blev utlåning utan egentlig speltid – och ett helt år utan fotboll efter en komplicerad meniskskada. Under denna period fick Tokmac Nguen bland annat se den jämnårige nära vännen Gustav Wikheim göra succé och lämna Strømsgodset i en mångmiljonaffär med belgiska Gent.

Men 2015 kom samtidigt en sorts vändpunkt. Nguen var nära att gå på lån till ett topplag i norska andraligan, men bestämde sig sent för att i stället satsa på Mjøndalen, som var jumbo i högstaligan. Att spela på högsta nivå var mycket utvecklande och efter utlåningen blev en längre avstängning på en ordinarie spelare vägen in i Strømsgodsets startelva. Under säsongen 2016 blev det 14 matcher och tre mål för den då 23-årige Nguen när han till slut lyckades etablera sig som vänsterytter. "Tokki" växte under säsongen ut till en helt ordinarie spelare och var under åren 2017–2018 mycket tongivande i laget. Vänsterytter, högerytter, offensiv mittfältare – positionen spelade mindre roll.

2019 var kontraktet med Strømsgodset på väg att gå ut och det blev dags för ett nytt äventyr. Det fanns flera intressenter, men valet föll på ungerska storklubben Ferencváros – och redan samma år blev Nguen ungersk mästare för första gången. En förhoppning med flytten hade varit att få spela även i de finaste europeiska klubblagsturneringarna – och så skulle det också bli.

Gjorde mål djurgårdare helst vill glömma
Under det första året fick Ferencváros nöja sig med Europa League, efter att ha förlorat ett dubbelmöte med Dinamo Zagreb. Under 2020 skulle man dock lyckas gå hela vägen och kvalificera sig för ett gruppspel i Champions League. I den första kvalrundan var Nguen tungan på vågen när man slog ut Djurgården i en match som många blåränder fortfarande minns med stor besvikelse. Först snodde 26-åringen åt sig bollen och överlistade landsmannen PK Bråtveit med ett välplacerat långskott – och senare i matchen löpte han loss och rullade behärskat in 2–0 fri med målvakten.


Curtis Edwards deppar samtdiigt som Tokmac Nguen firar 1-0 i CL-kvalet 2020.

I den fortsatta turneringen fick Celtic bita i gräset innan man fick revansch på Dinamo Zagreb och avslutningsvis slog ut ett för Nguen välbekant Molde i den sista kvalrundan. Därefter väntade möten med världsspelare som Lionel Messi och Cristiano Ronaldo. Ferencváros räckte inte till utan slutade sist i sin grupp, men Tokmac Nguen stack ut som en av de bästa spelarna i mötena med Barcelona, Juventus och Dynamo Kiev.

Något mer spel i Champions League har det inte blivit för den nu 30-årige Nguen, men väl resor i Europa Leagues gruppspel både säsongerna 21/22 och 22/23. Ferencváros har samtidigt krossat allt motstånd på den inhemska scenen och krönts till mästare samtliga fem säsonger som man haft Nguen i laget – och yttern har dessutom nosat på det norska landslaget.

"Trivs överallt i offensiven"
Att det är en spelare med tunga meriter som nu ansluter till Djurgården är inget som Bosse Andersson hymlar med. Så här kommenterar sportchefen idag värvningen för DIF.se:

– Ser man sedan tillbaka på den senaste tiden som varit så är det klart att han haft det lite tuffare. Men vi har haft en dialog över tid och han är väldigt sugen på att komma tillbaka till Skandinavien. Han har följt Djurgården noga och är väldigt målmedveten och motiverad inför sin ankomst till oss. Dessutom har han ju två norska vänner från Drammen här i Wikheim och Gulliksen. 

– Tokmac vet sitt uppdrag, han ska vara med och göra Djurgården framgångsrikt under de här åren. Sedan vet vi att han kommer att behöva lite tid på sig för att växa in i kostymen, vilket vi är helt övertygade om att han kommer att göra och det ska bli spännande att följa hans framfart i Allsvenskan under de kommande säsongerna.

Vilken position Tokmac Nguen ska konkurrera på är samtidigt inte helt givet – för det handlar om en mångsidig spelare. Genom karriären har det dock varit som vänsterytter eller offensiv mittfältare som avtrycket varit som störst, även om ”Tokki” även gjort en del matcher till höger och som central anfallare.

Spelaren har själv en tydlig bild av sina egenskaper och av vad han kan bidra med. Han ser också en ny spännande utmaning på horisonten:

– Det känns väldigt bra att komma hit till en så stor och ambitiös förening. Ett naturligt steg för mig så jag är väldigt ”happy”. 

– Jag såg direkt att det är en ambitiös förening och jag fick en bra överblick på vilka idéer som finns här. Sedan är det ju i Skandinavien och jag vet att Djurgården är ett av de stora lagen här. Så det var ett enkelt beslut för mig.

– De kan använda mig i de flesta offensiva positioner. Jag spelar där de vill ha mig och jag har spelat i många olika positioner under min karriär. Det gjorde jag även i Ferencvaros och jag trivs överallt i offensiven.

* * *

Minns du Nguens mål mot DIF i CL-kvalet? Vad tror du om hans chanser att färga i 2024 års blårandiga upplaga? Gör gärna din röst hörd i kommentarsfältet nedan, men tänk på att hålla en god ton!

Isak Bellman2024-03-25 20:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården