Nationalarenan, Friends Arena, 2022-10-19 19:00

AIK - Häcken
1 - 2

Fem punkter efter 2-1 mot AIK

Fem punkter efter 2-1 mot AIK

AIK besegrades till slut med 2-1 på Friends Arena. Här kommer fem punkter från matchen.

Två olika matchplaner
Häcken kom ut med sin vanliga matchplan med tre centrala mittfältare och med uppspel och uppbyggnad av anfall genom passningar centralt i banan. AIK spelade med två innermittfältare och försökte spela brett på rättvända yttermittfältare. Bägge matchplanerna var ganska lyckade. Häcken hade farligare och fler målchanser samtidigt som AIK hade en bra förstapress. AIK vann fler andrabollar och hade även en farlig andravåg. Det är alltid intressant att titta på matcher där två lag håller sig till sina spelplaner så som ikväll mellan AIK och Häcken. Häcken gick vinnande ur matchplansmatchen men med det sagt tycker jag att AIKs matchplan var ganska lyckad, även om inte resultatet gick AIKs väg.

Ineffektivitet
Häcken borde ha gjort fler mål mot AIK. Hade kvällens match spelats i början av säsongen hade jag skrivit att det krävs bättre effektivitet för att nå en bra position när serien är slutspelad. Men trots att Häcken match efter match denna säsong (med några få undantag) missar alldeles för många målchanser leder Häcken ändå serien. Jag har inte sett någon statistik på flest skapade målchanser men jag har svårt att tro att något lag har skapat fler målchanser i år än Häcken. Och då är det ineffektiviteten till trots logiskt att Häcken också gjort flest mål av alla i år.

Häckenspel
Per-Mathias Högmo pratar ofta om att Häcken spelar och ska spela Häckenspel. Så även mot AIK. Det spelas med hög risk och kan ge hög belöning. Tyvärr allt för ofta med hög spänning ända till slutsignalen som en bieffekt, och kvällens match var inget undantag . Erik Friberg byttes in i 80:e minuten och orsakade tio minuter senare en straff när AIK dessutom spelade med en man kort efter att Yasin Ayari blivit utvisad. Friberg tappade sedan boll i slutminuten men lyckligtvis sprang Nicolas Stefanelli offside. Trots att Häcken hade mindre lyckade slutminuter i matchen gillar jag ändå inställningen att stänga matcher genom att gå för att göra ett mål till istället för att backa hem. Det kanske var på grund av att Häcken aktivt gick för ett 2-0 mål som Häcken till slut även vann matchen?

Sadiqs motläggsförmåga
Ibrahim Sadiq har en fantastisk förmåga att vinna sina motläggsdueller. Det är en udda och ovanlig egenskap hos en fotbollsspelare. Sadiq måste ha +12 eller liknande i motläggsstatistiken i år, något som rimligtvis borde vara mer eller mindre plus minus noll för de flesta. Chansen att få med sig ett motlägg är väl ganska precis 50% eller? Jag spekulerar fritt och har aldrig riktigt tänkt på saken tidigare. Den roligaste matchen i matchen var den mellan Sadiq och Erick Otieno där Sadiq både vann matchen, matchen i matchen och motläggsmatchen.

Lugnet efter slutsignal
Lugnet hos Häckens spelare när matchen blåstes av gjorde även mig lugn. Det hade inte varit orimligt om laget firade vilt i en minut eller två efter slutsignalen men det var mer en knuten yes-näve, en klapp på axeln, en high five och sen gå och tacka bortaklacken. Ingen spelare tog ut något i förskott, ingen reagerade som att det egentligen var någon särskilt stor bedrift att besegra AIK på Friends Arena. Det är bara sånt som händer om man spelar i Häcken 2022. Signalerna som skickas ut är att det är harmoni i truppen men att det absolut inte finns någon mättnad eller någon som tar ut något i förskott. 

 

Sven Nöjd2022-10-19 22:29:00
Author

Fler artiklar om Häcken