Fem spaningar efter Djurgårdens IF - Degerfors IF
Det blev en komfortabel seger för Blåränderna hemma på Tele2 Arena.

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - Degerfors IF

Djurgården besegrade Degerfors hemma på Tele2 Arena efter mål av Gustav Wikheim, Musa Gurbanli och Marcus Danielson. Här är Forum 1891:s fem spaningar från matchen.

Full fart framåt, redan från start 
Senaste gången Djurgården spelade allsvenskt hemma på Tele2 Arena var den 22:a juli när man förlorade mot Elfsborg. Veckan efter förlorade man mot Luzern i Europakvalet. Sedan dess har det inte spelats blårandig fotboll på Stockholmsarenan. Inte förrän nu, prick en månad sedan sist. Och ja, det märktes att det var ett taggat Djurgårdslag som klev ut på konstgräset idag. Det dröjde inte mer än en dryg minut innan bollen hittade in bakom Sondre Rossbach i Degerfors-målet. Första målet för dagen men framförallt första målet för Gustav Wikheim sedan den 8:e maj. Viktigt mål för laget men också oerhört viktigt för norrmannen själv. Var detta kanske starten på en framgångsrik höstsäsong för yttern? 

Djurgården som lag kunde inte bett om en bättre start på matchen och epitetet “Full fart framåt” kan verkligen appliceras på dagens inledning. En inledning som satte ton på resten av matchen. 

Azeriern presenterade sig på allvar
Djurgårdens stjärnvärvning från sommaren, Musa Gurbanli, har inte fått allt att falla väl ut under sin inledning i föreningen. Varit in och ut ur startelvan och inte levererat i poängväg när han fått chansen. I många matcher har han kommit till farliga lägen, men inte lyckats förvaltat dem till fullo. Ett välkomnande trendbrott kom i onsdagens cupmatch mot Sandviken då han hittade målet för första gången i Djurgårdströjan. Ikväll kom nästa trendbrott. Två mål och en assist under den första halvleken följdes upp av en poänglös men bra andra halvlek. Känslan är att detta kan vara början på en framgångsrik tid i Djurgården för azeriern. Han är värvad för att göra mål, idag gjorde han målen. Förvisso förvaltade han inte chansen till hattrick han fick från elva meter. Den straffmissen kommer dock i skymundan efter dagens i övriga fina insats. 

Harmoniskt Djurgården
Det blårandiga lag som klev ut på Stockholmsarenans matta idag osade för första gången på länge harmoni. En välmående grupp som gillar att spela fotboll tillsammans. Varför har vi inte sett det här av Djurgården tidigare i år? Min tro är att truppruljangsen som skett senaste veckorna är till lagets fördel. Somliga spelare har lämnat på ett bättre sätt än andra. Oliver Berg tog mycket plats och även om kritiken han fått för sina prestationer absolut är i det mer överdrivna slaget så kom han aldrig upp i tillräckligt bra nivå. Andra spelare som rört på sig under fönstret är Elias Andersson, Victor Edvardsen, Jacob Bergström, Wilmer Odefalk och senast Joel Asoro. Även om ett par av dessa får ses som riktigt tuffa tapp så tror jag att förändring överlag i denna grupp är välkomnande. Få framgångsrika grupper håller uppe samma höga nivå över lång tid utan att det sker mindre justeringar. Att få in nytt blod i gruppen ska inte underskattas. Sista tiden har flera av nyförvärven börjat leverera på planen också. Nyckeln framöver är att bygga truppen för nästa säsong och som det ser ut just nu är byggandet igång i högsta grad. Spelare som tidigare inte tagit supermycket plats börjar ta för sig och det kanske viktigaste av allt, lagkapten Magnus Eriksson har blivit en självklar del av startelvan igen. Hösten kan bli rolig, Djurgården mår bra igen. 

Bosses smartaste värvning på flera år?
Nyförvärven duggade tätt under vinter- och sommarfönstret. Listan på nya ansikten på Kaknäs sedan årsskiftet kan göras lång. Ett av namnen på listan är vänsterbacken Samuel Dahl. En spelare som inte ens var tänkt för Djurgården 2023. Den sportsliga ledningen valde istället att satsa på Rami Kaib och den 20-årige ÖSK-backen blev en nödlösning för att täcka upp efter skadan på Pierre Neurath Bengtsson. Det få visste där och då var att det var just Samuel Dahl som skulle göra vänsterbacksplatsen till sin. Efter ett par svagare insatser av Rami Kaib fick han chansen - och som han har tagit den! Fina prestationer har radats upp sista tiden men idag var det på en ny hylla en högre sådan. Brytningssäker, passningssäker och snabb. Han har det mesta man vill ha av en vänsterback. Hade någon sagt i juli när han värvades att han skulle bli sensommarens stora utropstecken var det nog få som skulle tro på det. I dagens läge håller dock förmodligen alla med om att det blev en supervärvning. Nu är det i ett väldigt tidigt skede. Men sett till tidigare erfarenheter, prislapp och förväntningar går det absolut att argumentera för att det är en av sportchef Bosse Anderssons smartaste värvningar senaste åren. Han har alla förutsättningar till att bli en bofast del av startelvan under flera år framöver.

Glad stämning på läktaren
Det var inte bara spelarna som hade sett fram emot att spela fotboll på Tele2 Arena. När målen och det fina spelet levererades på planen ville supportrarna inte vara sämre. I takt med att resultatet från Gamla Ullevi rapporterades blev glädjen över konkurrenterna i Solnas tabellsittuation ett stort glädjeämne. Ramsorna om AIK:s misär ekade över arenan och valen av ramsor från Musa Gurbanli och Theo Bergvall efter slutsignal följde samma mönster. Nu återstår det endast tio matcher av säsongen och läget börjar bli prekärt för rivalklubben. Spiken i kistan vore om Djurgården lyckas vinna derbyt på Friends Arena den 24:e september. Derbyspöket mot AIK går att argumentera för att man dödade i och med segern i våras hemma på Tele2 Arena. Faktum kvarstår dock att man endast vunnit ett derby i Allsvenskan mot AIK på Friends Arena någonsin. Det var under pandemin. Är det någon gång man har chansen är det dock i år. Den saken är säker. 

* * * 

Hur går dina tankar kring matchen? Har du en egen spaning? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton. 

Elias Mörkeliasmork8@gmail.comTwitter: @eliasmork12023-08-27 21:06:00
Author

Fler artiklar om Djurgården