Fem spaningar efter Djurgårdens IF - IK Sirius
Hemmaavslutningen blev inte vad någon djurgårdare hade hoppats på.

Fem spaningar efter Djurgårdens IF - IK Sirius

Det blev en tråkig sista hemmamatch för Djurgårdens del. Trots ledning slutade kvällen med förlust. Här är Forum 1891:s fem spaningar efter matchen.

En märklig säsong går äntligen mot sitt slut
Ja, vad ska man egentligen säga om Djurgården anno 2023? Ur blårandiga glasögon blev säsongen inte på något vis vad man inför den hade hoppats på. När Djurgården gick in i säsongen gjorde man det med enorma förväntningar efter en otrolig säsong bakom sig. En andraplats i Allsvenskan och ett Europaspel som inte går att beskriva som annat än ren och skär succé. Förhoppningarna på den nya säsongen var enorma. Bosse och co värvade tungt och etablerat och spetsade det med några av landets skickligaste talanger. Förväntningarna på säsongen föll dock aldrig väl ut. Misslyckat Europaspel, ett guldhopp som aldrig riktigt levde och ett flertal värvningar som inte levererade. Dagens förlust innebär också att det matematiskt är omöjligt att nå tredjeplatsen med en omgång kvar att spela. Det kanske var lika bra? För att hoppet överhuvudtaget levt såhär länge är otroligt. Dagens match summerar säsongen ganska bra. Ett tänt hopp i form av 1-0, snabb kvittering och tappad ledning. Reducering som återigen ingav hopp för att sedan kort därefter döda tron helt. Som en åktur i en berg- och dalbana som aldrig tar slut.   

En trio att bygga kring 
Man kan säga mycket om laget som mönstrades på banan idag. Det finns flera som borde se sig över axeln och rannsaka sig själva efter flera dåliga prestationer under året. Några av spelarna kommer förmodligen inte spela i blårandigt nästa år och det är nog med all rätt. Men det finns såklart även ljusglimtar i dagens blårandiga startelva. I mitt tycke är det trion Samuel Dahl, Lucas Bergvall och Oskar Fallenius som sticker ut mest. De har varit lagets största utropstecken under hösten, inte minst de sista fyra, fem matcherna. Där har Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf en trio att bygga laget kring nästa säsong. Tre unga, talangfulla och hårt arbetande spelare som redan hunnit ta serien med storm. Där har laget en stomme med spelare i varje lagdel som kommer kunna axla ett större ansvar nästa år. 

Matchens stjärna - något för Djurgården? 
I bortalaget Sirius fanns det idag en tydligt lysande stjärna, han stavas Joakim Persson. Tre mål och en assist gjorde honom till stor kung i Stockholm ikväll. Vilket var olyckligt för Djurgården men som samtidigt fick djurgårdarna att kanske öppna upp ögonen för 21-åringen. Den unge och talangfulle anfallaren har i och med sina poäng idag en poängskörd på 10+4 denna säsong vilket inte alls är pjåkigt för att spela i ett lag av Sirius kaliber. Rykten säger att sportchef Bosse Andersson redan håller koll på Uppsala-sonen och kanske är han ett namn för nästa års anfallsuppsättning? Han skulle definitivt kunna komma in och göra skillnad i detta blårandiga lag med sin speed och rivighet samt näsa för mål. 

Årets järnkamin - aldrig varit mer solklart
Innan avsparken ikväll delade supporterföreningen Järnkaminerna sedvanligt ut priset “Årets Järnkamin”. Ett pris som tilldelas den i Djurgården som visat på bäst inställning i form av bland annat kampvilja och uppoffrande. I år tilldelades Marcus Danielson priset, och frågan är om pristagaren någonsin varit mer självklar? Mittbacken och den vice lagkaptenen har under året storspelat i flera matcher och tystat de kritiker som inför säsongen påstod att han var “slut” som fotbollsspelare. Utöver det har han burit laget på sina axlar i och med sitt ledarskap och burit kaptensbindeln de matcher Magnus Eriksson suttit vid sidan om. Addera målet i 1-0-segern mot AIK och utnämnelsen känns än mer självklar. Delvis i brist på andra alternativ, men framför allt då 34-åringen stått för en utmärkt säsong ur alla de aspekter priset innebär. Hade Djurgården som lag gjort en bättre säsong hade Marcus Danielson nämnts allt mer i diskussionerna gällande årets spelare i Allsvenskan, var så säkra. 

Avtackningar och avsked
Inför kvällens match stod det klart att de båda guldhjältarna Tommi Vaiho och Elliot Käck lämnar Djurgården när kontrakten löper ut efter säsongen. För publikfavoriten Tommi Vaiho är det inte klart vad som händer nästa säsong medan urdjurgårdaren Elliot Käck tvingas lägga skorna på hyllan efter en längre tids skadeproblematik. Två spelare som var direkt avgörande till att Djurgården tog föreningens tolfte SM-guld nere i Norrköping 2019, året båda två stod för sina livs bästa säsonger. Även om sista åren har präglats av mindre speltid och skadefrånvaro kommer de för evigt förknippas och hyllas för sina insatser under guldåret. Att de idag fick den hyllningen de förtjänat, resultatet till trots, är såklart inget annat än helt rätt. Två spelare som fått uppleva det som alla unga djurgårdare drömmer om - spela och vinna guld i sina drömmars lag. 

* * *

Har du någon spaning kring dagens match? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton. 

Elias Mörkeliasmork8@gmail.comTwitter: @eliasmork12023-11-04 21:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården