Guldfågeln Arena, Kalmar, 2023-11-12 15:00

Kalmar FF - Djurgården
2 - 1

Fem spaningar efter Kalmar FF - Djurgårdens IF
Samuel Dahl har en roll att spela i Djurgården anno 2024.

Fem spaningar efter Kalmar FF - Djurgårdens IF

Säsongen avslutades på ett sätt som var talande för årets upplaga av Djurgården, stundtals intressant, stundtals trubbigt, men framförallt frustrerande. Den här matchen betydde ingenting tabellmässigt för Djurgården, men i själva verket var det länge sedan en match faktiskt gjorde det, trots detta fanns det en hel del aspekter att ta med sig in i framtiden.

Sjung i ur och skur
Ibland, när den egna säsongen redan är avgjord och det pågår en hyperintressant guldavgörande match nere i Malmö, kanske det är enkelt att ta sitt eget lag lite för givet, men det gjorde verkligen inte den hängivna skaran blårandiga supportrar som fyllde en kortsida och lite mer på Guldfågeln Arena. Som om närvaron inte var nog bjöds det även på tifoverksamhet under matchen. Det är tråkigt att supportrarna inte fick se en vinst för sitt hårda arbete, men det är bara att hoppas att det kommer.

Supporterkulturen under fotbollsåret 2023 har verkligen fått sig ett uppsving. Sedan pandemin är det flera lag som bara växer och växer i både publiksnitt och supporterengagemang, och Djurgårdsanhängare ska verkligen få sin beskärda del av berömmet för detta. Djurgårdens tifoverksamhet har gått från klarhet till klarhet under säsongen och bortastödet har varit enormt. Det visade sig kanske inte på planen, men på de andra kortsidorna växer något som Djurgårdens supportrar har banat vägen för och inspirerat till i flera år. Det banar för en levande supporterkultur och med det en ännu intressantare fotboll. Hatten av till er som ständigt utvecklar Blårändernas närvaro på läktaren och i förlängningen även hela Allsvenskan.

Marcus Danielson - skytte- och poängligavinnare i Djurgården
Det ska sägas att bärande offensiva pjäser så som Victor Edvardsen och Joel Asoro har lämnat laget under säsongen, men ganska oavsett den informationen är det fullkomligt underkänt att Marcus Danielson med sju poäng (fem mål och två assister) blev poängbäst i Djurgården under året. Den forne guldkaptenen är helt klart en väldigt potent offensiv pjäs, men det är inte hållbart att mittbacken ens är i närheten av att göra flest mål i Djurgården. Blickar måste vändas mot spelare som Musa Gurbanli (två mål och en assist), Oskar Fallenius (två mål och tre assister) och Felix Vá (två mål) som alla troligtvis kommer tillhöra truppen även nästa år. Frågan är om den typen av poängproduktion är rimlig för en offensiv i ett lag som förväntas hota om toppen och endast framtiden kommer ge svaret.

Djurgården gjorde 41 mål i år, det är 21 färre än mästaren Malmö och då släppte även Djurgården in nio fler mål. Marcus Danielson ska självklart inte göra färre mål nästa säsong, men det är tydligt att något måste hända längre upp i planen för att DIF ska kunna utmana om medaljer och Europaspel.

Vilka spelare får plats i nästa års Djurgården?
Det råder ingen tvekan om att Djurgårdens guldgosse, sportchefen Bosse Andersson, har gjort två av sina sämsta transferfönster på länge. Det som skulle vara grädden på moset efter succéåret 2022 resulterade istället i att tre spelare som anlände under vinterfönstret redan har lämnat, och flertalet spelare som inte heller har lyckats ta en plats i laget. Utöver de misslyckade värvningarna finns det även spelare som länge har bidragit, men som nu förväntas se sig om inför nästa år. Det får ses som betydligt lättare att räkna de spelare som Djurgården givet kommer bygga kring nästa säsong och det är således mer intressant att se saker utifrån det perspektivet. Lucas Bergvall, Samuel Dahl och till viss del även Oskar Fallenius har alla spelat till sig en plats i laget inför nästa säsong. Bergvall och Dahl får stå som Djurgårdens enda ”klockrena” värvningar under säsongen. Dahl har inte satt en fot fel sedan han kom till Blåränderna från botten av Superettan och Bergvall har stundtals visat på en höjd i sitt spel som luktar nytt allsvenskt transferrekord långa vägar. Det är möjligt att båda säljs för stora summor redan i sommar, men för att göra det behöver de bära laget till en topplacering i ligan fram till sommaruppehållet. I Oskar Fallenius fall har det varit lite trögt med målskyttet, men yttern visar fortfarande på förmågor som gör honom användbar nästa säsong, även om det inte är helt självklart att han ska vara given i en startelva.

Rasmus Schüller och Marcus Danielson är de enda spelarna ur lagets ryggrad som borde vara helt givna i nästa års lagbygge, och det med rätta. Laget är betydligt sämre utan de två veteranerna och de verkar båda addera saker till sina arsenaler när de kommer till åren. Det råder frågetecken kring hur många säsonger till de kan husera i Blårändernas centrallinje, men det är en fråga för 2025 och framåt, inte 2024. Det innebär alltså att DIF har fyra, eventuellt fem spelare klara för startelvan nästa år, vilket ställer höga krav på den sportsliga ledningen att ersätta sex till sju spelare i en startelva. Lösningar kan, och kommer nog även finnas i truppen, men där handlar det om spelare som måste ta stora kliv.

En säsong som lämnat mycket att önska
Förlusten borta mot Kalmar avspeglade i mångt och mycket en hel säsongs kamp för Djurgården där allt, egentligen sedan uttåget ur åttondelsfinalen i Europa Conference League mot Lech Poznan egentligen har känts lite avslaget. Lagkänslan, frenesin och viljan att vinna som en gång genomsyrade laget fanns aldrig riktigt där och således blev laget en skugga av sitt forna jag. Spelidén har varit densamma, men ett högt pressande lag som inte ger 110% och där det inte finns några offensiva spelare att lita på skulle alltid få, och fick det väldigt väldigt tufft. Det går att prata om för dåligt spelarmaterial å ena sidan och bristande tränarinsats å andra sidan. Svaret ligger nog någonstans mittemellan, det behövs nya spelare och det kanske behövs nytt blod in på tränarposten, men sanningen är att laget Djurgården behöver bättra sig på alla plan. Befintliga representanter behöver se sig själva i spegeln och utvärdera vad de kan göra för att hitta ett gemensamt syfte i gruppen, när det väl har gjorts kan Djurgår’n, Stockholms stolthet från stan’, börja veva igång maskineriet och kämpa ännu en säsong.

Vad är rimligt att förvänta sig nästa år?
Djurgården var tippade att ta hem hela serien inför i år, men efter en säsong där man har varit ganska tydligt bakom en dominerande topptrio är det dags att justera lite i sina förväntningar. Malmö FF kommer bortom allt rimligt tvivel vara det rimligaste guldtipset, men bakom de himmelsblåa mästarna finns det platser i en sorts allsvensk ”power ranking”-tabell att ta in. Det gäller att vara tydlig med att Djurgården i nuläget är långt ifrån tvåa på den listan just nu. Spelartruppen står inför en rejäl ombyggnation och det är inte helt omöjligt att även ledargruppen kommer bytas ut till stora delar även den. Det ligger en väldigt stor press på Bosse Anderssons axlar under vintern, där mycket måste bli helt rätt, således beror förväntningarna på hur mycket man kan lita på den forne polisen.

Sedan 2017 har Djurgården haft ett mål om att sluta topp tre i den allsvenska tabellen, för att kunna ta sig ut och utmana i Europa. Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf tog över Djurgården 2019 och sedan dess har Blåränderna slutat som sämst fyra i tabellen och under den tiden etablerat sig som ett topplag, vilket verkligen inte var en självklarhet innan tränarduon tog steget från IK Sirius. Stannar tränarparet i Djurgården är det en rimlig förväntning att laget håller sig kvar i det allsvenska toppskiktet. Siktar Blåränderna ännu högre än så skulle det kunna handla om att man snor Hellberg från under näsan av Hammarby, men då får man även förvänta sig att lägstanivån hade kunnat bli betydligt lägre, med AIK:s anställning av Andreas Brännström i minnet. Blåränderna har alla chanser i världen att göra en bra säsong 2024, men i så fall måste mycket gå rätt under vintern och den tidiga våren. 

 

Gabriel Hof@gabbehof2023-11-12 22:26:00
Author

Fler artiklar om Djurgården