Filmningar måste bort från svensk ishockey
Filmningarna måste bort från hockeyn, menar Elias

Filmningar måste bort från svensk ishockey

I alla år har de slängt sig, fram och tillbaka. stämplingar och armbågar, krokben och skallningar. Överallt får de ont. Fotbollsspelarna. Men vi har vant oss. Vi sätter ändå på tv:n och accepterar att det är som det är. Men på isen ska det vara tufft. Vad väljer du?

Ulf Samuelsson eller Brendan Shinnimin, Börje Salming eller Jesper Pettersson. För mig är valet enkelt. Spelare som kan ta en tackling före någon som faller. Filmningar måste bort från svensk ishockey.

Inför säsongen 22/23 tog svenska hockeyligan SHL beslutet att de inför den här säsongen skulle satsa extra hårt för att få bort filmningar inom svensk ishockey. Detta har lett till att man redan under hösten -23 rapporterat och straffat fler filmningar än de tre senaste säsongerna tillsammans. Detta berättar hur stort problem svensk ishockey har och står inför.

Jag har själv spelat hockey i många år, och mött många olika spelare. Alla spelare är olika känsliga och kan ta olika mycket stryk. Under hela min uppväxt har jag fått höra historier av min farfar om hur det var att spela ishockey under mitten av 1900- talet. De hårda smällarna och det tuffa spelet. Häromdagen var min farfar och kollade på en av våra matcher. En sak som alltid kommer upp när äldre är och kollar på dagens ishockey är hans klassiska citat, “man får ju inte göra någonting längre”. Jag menar inte att vi ska gå tillbaka i utvecklingen, till tiden där folk skadade sig till höger och vänster. Men så snäll som hockeyn har blivit idag, så tycker jag att filmningar bara förstör. Det är spelförstörande, onödiga och skapar ett dåligt rykte av laget som utför aktionen.  

Men vad kan man då göra för att bli av med detta problem? Enligt Sanny Lindström (2022) i krönikan “Är de beredda att göra det lilla extra” på Expressen.se skulle en högre bötessumma vara en väg att gå, och framförallt att straffa lagen istället för bara den enskilde spelaren. Enligt Hannes Nyberg (2023) i en artikel på SVT nyheter får idag en spelare som fälls för filmning av disciplinnämnden en böter på 5000 kr och ingen avstängning. Detta menar Lindström (2022) är för lite. “En väg att gå skulle kunna vara att dela ut en saftig böter på sisådär 50 000 kr till klubben eller kanske stänga av spelaren för den delen." Då skulle det få en konsekvens för laget på ett tydligare sätt vilket i förlängningen skulle kunna göra att klubben i fråga tar en tydligare ställning och inte accepterar filmningar och förstärkningar”. 

Den kända hockeyprofilen Christian “Fimpen” Eklund lade 2023 ut en omröstning på Twitter.com där han frågade hand hockeytokiga följare vad de tycker ifall man skulle kunna tänka sig en situation av följande. “Avgörande kval för att åka ur SHL, spelare får litet slag på handen. Filmar du, vinner ert lag och ni är kvar i ligan?”. Det visade sig att ca 70% hade valt att filma för att laget ditt hjärta bultar för skulle hålla sig kvar. Ett vanligt motargument är då att spelare idag faktiskt vill vinna till varje pris oavsett bekostnad. Men det jag menar är att en filmning är en aktion som inte tillhör sporten. Och skulle domare i SHL t.ex ha en bredare tillgång vilket de delvis nu har fått att kunna i efterhand ha möjlighet genom video att kolla om på sekvenser för att få bort filmningar, tycker jag att det är nödvändigt. För filmningar är ett problem i dagens ishockey.  

I mitt sista argument vill jag ta med oss. Vi supportrar som har våra hjärtan i halsgropen varje gång det kommer en kontring, vi supportar som lägger all vår extra tid i händerna på det lag vi älskar som mest, och vi supportar som gläds av att se vårt lag vinna och våra motståndare förlora. Vi som supportrar måste se till att ta tydligt avstånd från det vi inte tycker tillhör sporten. Oavsett hur glada vi blir när vi får med oss en utvisning, så blir vi minst sagt lika förbannade när vi åker på en för att motståndarna slänger sig. Vi måste stå upp för vår åsikt tillsammans och acceptera och säga ifrån ifall våra spelare förstärker en situation för att vi vet hur det känns att stå i motståndarnas situation. Jag vet att vi supportar påverkar spelet. För att den dagen vi inte vill gå på hockey längre, för att sporten inte är den samma. Det är är dagen hockeyn inte finns kvar, och framförallt inte som den hockeyn vi alla älskar. 

Sammanfattningsvis så måste vi få bukt på det här problemet. Alla tillsammans. Spelare, ledare, förbund och supportrar. Kanske är en saftig böter eller en avstängning vägen att gå, eller utökat videomaterial. Oavsett vad, filmningar måste bort från svensk ishockey. 


Källförteckning:

Eklund, C [Fimpen20] (28 februari 2023) Avgörande kval för att åka ur SHL, spelare får litet slag på handen. Filmar, DITT lag vinner och ni är kvar i ligan. [Tweet]
https://twitter.com/fimpen20/status/1630502545729765376

Nyberg, H (18 Januari 2023) Fler filmningar i höst än tre senaste säsongerna: ”Lång väg att vandra”. SVT nyheter https://www.svt.se/sport/ishockey/filmningar-shl-2

Lindström, S (30 September 2022) Är de beredda att göra det lilla extra? Expressen.se
https://www.expressen.se/sport/hockey/blogg/sannylindstrom/2022/09/30/ar-de-bara-beredda-att-gora-det-lilla-extra/
 

Elias2023-05-12 11:00:00
Author

Fler artiklar om Huddinge gymnasium

Vinna eller försvinna - har du vad som krävs?
Färre matcher för proffsen
Den oförutsägbara basketmatchen
Vad är egentligen MotoGP?
Sport är viktigare än du tror!