Inför IF Brommapojkarna - Djurgårdens IF
Deniz Hümmet behöver ha siktet inställt mot BP.

Inför IF Brommapojkarna - Djurgårdens IF

Med tre raka segrar och hållna nollor i Allsvenskan gör Djurgården ”resan” till Grimsta IP för att möta rödsvarta BP i seriens nionde omgång. Vädret förväntas bjuda på strålande vårsol och ingen är gladare för det än Blåränderna, som behöver all hjälp de kan få i jakten på serieledande Malmö.

”Djurgården är ett väldigt roligt lag att vara en del av.” Så lät det när Tobias Gulliksen träffade Forum 1891:s Victor Cristophe efter segern senast mot Elfsborg, vilket verkligen understryker den goda stämning som råder i laget just nu. Defensiven börjar stämma allt mer och den breda offensiven fungerar nu mer som en tillgång vad gäller att kunna slänga in pigga, fräscha spelare i slutet av matchen, snarare än att det skapar huvudvärk kring vem som ska starta. Man kan börja ana att lagmaskinen Djurgården är på väg att trumma igång efter att det har sett lite trubbig ut under inledningen av säsongen. Matchen mot BP smyger sig in lite nu under veckan, men den är icke desto mindre viktig för det. Djurgården behöver alla poäng de kan få och därför är det viktigt att laget inte viker sig en tum samtidigt som man har en del förbättringsområden.

Även om det är harmoni i truppen och glada miner från nyförvärv som nyss gjort mål är det inte så att Djurgården ska gå runt och vara nöjda över hur saker och ting ser ut. Malmö FF har en väldigt stark upplaga i år och flera hundra miljoner kronor fler på banken, men det innebär inte att Blåränderna ska ge bort någon titel. MFF har samlat till sig fem fler poäng än Djurgården hittills, vilket är mycket för att vara så här tidigt in på säsongen. Djurgårdens relativa harmoni behöver resultera i att man radar upp trepoängare innan sommaruppehållet och kniven börjar åtminstone närma sig strupen redan nu. Det är ett perfekt läge för en spelare som Gulliksen att ta en mer framstående roll och addera skärpa till laget. 

Ett stabilt mittengäng
Det ryktades om att både Olof Mellberg och Andreas Engelmark skulle lämna klubben för äventyr i ”större klubbar och i större länder”, som Runar Sögaard hade sagt, men det blev inget av det och tränarduon behöll sina jobb med målsättningen om att cementera laget i mitten av den allsvenska tabellen. Laget har tappat spelare som Samuel Leach Holm, Oscar Pettersson och Amadeus Sögaard (till en sämre klubb i samma land beroende på hur man vill se på det), men de har utnyttjat miljonerna väl och ersatt med pjäser som Rasmus Öhrqvist, Frederik Christensen och Adam Jakobsen. Framför allt är det den 28-årige lagkaptenen Ludvig Fritzson och den 32-årige strikern Nikola Vasic som har steppat upp rejält från förra säsongen. Tillsammans har de gjort totalt sex mål och fyra assist, vilket innebär att de är spelare Djurgården behöver ha koll på. 

Precis som förra året är BP ett lag som spelar en offensiv fotboll. Det har lett till matcher där målvakter har varit tvungna att hämta bollen ur nätmaskorna både en och annan gång. BP har både hunnit med att göra fyra mål i den allsvenska premiären mot GAIS (0-4 på Gamla Ullevi) och släppt in fyra mål mot BK Häcken (4-3 på Bravida Arena), med andra ord är många mål att förvänta i kvällssolen på torsdag.

Tillbaka efter avstängning – rakt in i elvan?
Tokmac Nguen har inte spelat mycket, men han har redan hunnit göra ett stort avtryck i den blårandiga delen av Stockholm. Med finlir, två mål i upphämtningen mot BK Häcken och en fyra matchers avstängning efter en riktad skalle mot Pontus Jansson är det som upplagt för att norrmannen från Ferencvaros ska bli en storstjärna i Djurgårdens IF. Fysiken har inte riktigt varit där ännu, men Thomas Lagerlöf har gått ut med att Nguen borde vara fit-for-fight på torsdag, och det är inte omöjligt att han till och med startar. Blåränderna har väl inte haft problem med poängproduktionen, men det är ingen spelare som riktigt har fått det att lossna ännu. Nguen har kapacitet att spela på samtliga av de fyra offensiva positionerna i elvan och det är inte helt självklart vilken plats han hade tagit, vilket i sig kanske innebär att han får inleda från bänken. Ett alternativ är att han startar från sin föredragna position till vänster och att Gulliksen flyttar över till högerkanten. En annan möjlighet är att han ersätter Lucas Bergvall på offensivt mittfält, då supertalangen gått poänglös i sju matcher och inte fått spelet i övrigt att stämma.

Lagets gigant, Marcus Danielson, tränade vid sidan av under onsdagen och är fortsatt ej uttagningsbar. Det hade vanligtvis inneburit en stor oro i det blårandiga lägret, men efter den stabila insatsen från Jacob Une Larsson och Miro Tenho när det senast begav sig har duon spelat till sig välförtjänt förtroende. De båda lovande ytterbackarna Theo Bergvall, som varit borta en längre period, och Keita Kosugi fick hoppa in i slutet av matchen mot Elfsborg, men ett tecken på att tränarparet inte riktigt har förtroende för dem än är att de hoppade in på ovana positioner i offensiven. Med det i åtanke borde det inte vara några tvivel om att det är Samuel Dahl och Piotr Johansson som mannar varsin flank.

Dags för förändring centralt?
Om det är någonstans tränarparet Bergstrand och Lagerlöf behöver ta sig en funderare är gällande vilka som ska spela på centralt mittfält. Det står mellan tre forna BP-spelare i Samuel Leach Holm, Besard Sabovic och Albin Ekdal. Leach Holm har haft tränarnas förtroende hela säsongen, men han har inte riktigt varit den spelare man hade förväntat sig sedan Rasmus Schüller skadade sig i premiären. Sabovic och Ekdal har fått kriga om positionen bredvid ”SLH” och båda har gjort det bra när de väl fått spela. Nästan så pass bra att de borde få bilda ett mittfält tillsammans i den här typen av match. Det hade dock satt större krav på kreativitet i resten av offensiven, eftersom varken Sabovic eller Ekdal nödvändigtvis är kända för sina passningsfötter, till skillnad från Leach Holm. Behovet av kreativitet är återigen något som hade kunnat öppna upp för att Tokmac Nguen skulle kunna få sin första start i offensiven.

”Ger oss själva möjlighet att skapa mer målchanser”
Tränare Kim Bergstrand förkunnade att han var nöjd med matchen mot Elfsborg i intervju med DIF.se.

– Kommer vi upp i den nivån som vi hade mot Malmö och Elfsborg senast där alla är beredda att göra grundjobbet, då är vi på väg åt rätt håll. Vi blir snabbare framåt och ger oss själva möjlighet att skapa mer målchanser. Så grundjobbet ska vara på plats plus att vi får fart i djupled.

Matchstart: 19.00
Plats: Grimsta IP
Sänds på: TV4 Play, Discovery+
Domare: Joakim Östling

* * *

Är det dags för förändring på mittfältet? Kommer Tokmac Nguen ta sig rakt in i startelvan efter den långa avstängningen? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton. 

Gabriel Hof@gabbehof2024-05-15 19:29:00
Author

Fler artiklar om Djurgården