Inför Djurgårdens IF – APOEL FC
En tuff uppgift väntar för Kim Bergstrand och hans mannar.

Inför Djurgårdens IF – APOEL FC

Ett av Djurgårdens viktigaste möten i modern historia tar plats på Tele2 Arena under onsdagskvällen när Blåränderna tar emot cypriotiska APOEL FC för det första mötet av två i Europa Conferences Leagues playoff. Forum 1891 har samlat förutsättningarna inför matchen.

Djurgården kommer i fortsatt god form till mötet med cypriotiska APOEL. Under söndagen besegrades Kalmar FF på Tele2 Arena med 3-2 efter två sena mål från gästerna som skapade onödig nerv i matchen. Nu väntar ett dubbelmöte med en cypriotisk storklubb som är de två viktigaste matcherna Djurgården har spelat på väldigt lång tid.

APOEL FC – storklubb på nedgång?
APOEL slutade på tredjeplats i den cypriotiska ligan förra säsongen och seriespelet har ännu inte dragit igång än. Det enda matchande den nuvarande upplagan av laget haft hittills är träningsmatcher och de fyra Europamatcherna som laget spelat hittills. APOEL kommer från Cyperns huvudstad Nicosia samt är det mest framgångsrika laget på Cypern med hela 28 ligatitlar. Från 2012/2013 fram till 2018/2019 vann man ligan alla säsonger, men efter det har resultaten vacklat. Klubben har de tre senaste säsongerna tagit två tredjeplatser och en åttondeplats i ligan. Klubben har mycket erfarenhet från Europaspel och har deltagit i gruppspel i både Champions League och Europa League flertalet gånger. APOEL:s bästa säsong i Europasammanhang var säsongen 2011/2012 då de vann sin grupp i Champions League och sedan tog sig hela vägen till kvartsfinal efter att ha slagit ut franska Olympique Lyonnais i åttondelsfinalen.

APOEL inledde sitt Europaspel mot bulgariska Botev Plovdiv. Efter 0-0 på bortaplan i det första mötet vann cyprioterna returen hemma på GSP Stadium med 2-0. I den tredje kvalomgången mötte man kazakiska Kyzylzhar. APOEL vann det första mötet på hemmaplan med 1-0 och returen borta i Kazakstan slutade mållöst, 0–0. APOEL har visat upp en stark defensiv och har hållit nollan i samtliga fyra matcher i Europaspelet hittills.

Två av lagets tre mål i kvalet till Europa Conference League har gjorts av lagkapten Georgios Efrem som dessutom är cypriotisk landslagsman (senaste landskampen skedde i en förlustmatch mot Slovenien i november 2021). Ena målet gjordes på en frispark på tilläggstid mot Botev Plovdiv och det andra målet gjordes på halvvolley mot Kyzylzhar. I laget finns också två svenskbekantingar. Amel Mujanic som är utlånad från Malmö FF och Kingsley Sarfo, även han tidigare i Malmö FF, som blev dömd för sexualbrott våren 2018. Som en följd av detta blev han dessutom utvisad från Sverige i tio år. Sarfo kommer med andra ord inte att spela matchen på Tele2 Arena. Tränare till laget är Sofronis Avgousti, som är en före detta målvakt. Avgousti tillbringade sin spelarkarriär i fyra olika klubbar, Apollon Limassol, AEK Larnaca, APOEL och Aris Limassol. De tre förstnämnda har han sedan i sin tränarkarriär varit huvudtränare för.

Kim Bergstrand hade följande att säga om onsdagkvällens motstånd till dif.se:
– Deras liga börjar ju inte förrän den 28 augusti och de har nu spelat fyra Europamatcher där de mest ägnat sig åt anfallsspel. Så vi har väl en så pass god bild av dem som vi kan få. Det råder ingen tvekan om att de är väldigt individuellt skickliga, sedan har det mest varit anfallsspel och där är de ju bra i både fysik och teknik. Samtidigt är de inte igång i sin säsong än så det är svårt att få en heltäckande bild av dem i nuläget.

Skadade trion tillbaka i träning – bästa lag på plan?
Pierre Neurath Bengtsson, Rasmus Schüller och Hampus Finndell skadade alla sig i samband med hemmamötet med rumänska Sepsi och missade söndagens vinstmatchmot Kalmar FF. Under tisdagen var trion tillbaka i träning vilket bäddar för att Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf kan ställa upp med bästa möjliga lag från start mot cyprioterna.

Målvakt och backlinje lär se ut som den brukar göra, med Elias Andersson som back-up om Neurath Bengtsson inte är i speldugligt skick. Likaså mittfältet bör se ut som det brukar, men med Besard Sabovic som potentiell ersättare för Schüller och Emmanuel Banda som eventuell ersättare till Finndell om ingen av de två är i speldugligt skick. Norrmannen Gustav Wikheim stod för säsongens bästa insats mot Kalmar FF med två mål och en assist. Dessvärre för Wikheims del kommer han med största sannolikhet inte få starta matchen mot APOEL, utan det kommer antagligen bli trion Haris Radetinac, Victor Edvardsen och Joel Asoro.

Edvardsen är med sina två varningar den enda Djurgårdsspelaren som riskerar att åka på en avstängning i returen vid ett gult kort på onsdag.

Kim Bergstrand hade följande att säga till dif.se om hur Blåränderna ska försöka agera på planen:  
– Vi ska försöka agera som vi har gjort hittills i Allsvenskan och Europa i det mesta. Försöka få igång vårt spel och driva matchen. Det är ju så vi vill ha det, sedan får vi se hur skickliga de är och vad vi tillåts göra. Men vi kommer att gå ut med samma inställning som i har haft tidigare i sommar.

Matchstart: 18:45
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Sportbladet

***

Hur går dina tankar inför det här dubbelmötet? Kommentera gärna nedan men kom ihåg att hålla en god ton.
 

Eric Caballero Häyhtiö@Sanmir12342022-08-16 19:15:00
Author

Fler artiklar om Djurgården