Tele2 Arena, 2023-05-24 19:00

Djurgården - Häcken
1 - 0

Inför Djurgårdens IF – BK Häcken
Victor Edvardsen och Benie Traore gjorde båda mål i förra omgången. Blir det nya fullträffar på onsdag?

Inför Djurgårdens IF – BK Häcken

Blåränderna jagar andra raka trepoängaren och femte raka på hemmaplan när BK Häcken kommer på besök. Forum 1891 reder ut förutsättningarna inför drabbningen.

Seger. Tre poäng. Djurgården fick med sig det man behövde i matchen mot Mjällby utan att bjuda på något vidare skönspel. Oron bland supportrar och spelare efter en längre tid av dåliga prestationer var på förhand påtaglig. Därför kunde samtliga inblandade dra en lättnadens suck när domare Kaspar Sjöberg i söndags blåste för full tid. Tillställningen går att beskriva som ett steg i rätt riktning och ett viktigt trendbrott – där många blårandiga spelare fick luft under vingarna igen. Men det kommer krävas bättre insatser framöver om drömmen om finare placeringar ska infinna sig för DIF:s del. 

För även om Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs lag fick med sig ett bra resultat finns det mycket kvar att jobba på. Problemen med att komma till de riktigt farliga målchanserna gäckar fortsatt tränarparet och laget. Individuella prestationer, som bland annat Magnus Eriksson och Victor Edvardsen bjöd på senast, behövs för att luckra upp motståndarna och slutligen få bollen i mål. Succélaget från i höstas – då man sköljde över allt som stod i ens väg likt en maskin – har inte synts till under årets säsong. I år har det dessutom gått att urskilja en oroande tendens – att Djurgården ofta inleder matcherna på ett svajigt sätt, för att sedan komma ut bättre till andra halvlek. 

Men det finns ljusglimtar att ta med sig från segermatchen. Kim och “Tolle” hattade i inledningen runt kring vem som skulle spela mittback bredvid Marcus Danielson. Carlos Moros Gracia fick förtroende i starten av säsongen, men Jesper Löfgren har sakta men säkert gjort platsen till sin efter fina insatser den senaste tiden. Med andra ord är känslan att Djurgården nu har en cementerad backlinje med de två nämnda mittbackarna och Elias Andersson och Piotr Johansson på kanterna. En annan spelare som stärkte sina aktier var Besard Sabovic. 25-åringen har fått sparsamt med speltid i år, men bidrar med en tyngd och pondus som ibland saknas i Blåränderna. Trots begränsad speltid har “Sabo” också stått för ett mål och lyckats fixa fram en straff efter en offensiv utflykt in i boxen – något som inte är alltför vanligt för en balansspelare.

Stor glädje efter förlösande mål
Victor Edvardsen lämnar sällan en fotbollsplan utan rubriker. Han behöver egentligen inte spela och ändå plockar media upp hans citat. Det kan vara kaxiga och hånfulla kommentarer mot motståndare, inte sällan med glimten i ögat. När andra spelare inte vågar, väljer anfallaren att säga vad han tycker och känner rakt ut. 2023 har dock utspelen mest handlat om besvikelsen kring den snåla speltiden – där han ofta varit kritisk till sina egna prestationer på planen. 

Och det är inte speciellt konstigt eftersom Edvardsen gått mållös fram till vinsten mot Mjällby. Det var första målet sedan hattricket hemma mot IFK Göteborg i september 2022. Det var ingen hemlighet att målet betydde mycket för huvudpersonen. Han firade vilt när han sprang mot klacken, samtidigt som han sparkade på en reklamskylt. Efter matchen var det en nästintill rörd 27-åring som berättade om att året varit tufft mentalt och att fullträffen kan vara starten på något bra. Det får alla Djurgårdssupportrar hoppas på. 

Tålamodet börjar rinna ut
En annan anfallare som rimligen mår lite sämre är Oliver Berg. Norrmannen värvades till Djurgården i vintras som ett spännande och etablerat nyförvärv. Efter flera imponerande säsonger i Kalmar FF var tiden inne för en flytt till en större klubb där valet föll på DIF. Han blev tidigt en tränarfavorit tack vare sina kvaliteter på planen, men även för hur han tänker på fotboll likt en tränare. På försäsongen spelade han både anfallare och mittfältare för att sedan börja som anfallare när Allsvenskan sparkade igång. 

Detta gav inte önskvärd effekt och Bergstrand och Lagerlöf valde därför att genomföra ett formationsbyte från 4-3-3 till 4-2-3-1 för att få in Berg som tia mellan mittfält och anfall. Övriga lagkamraters oförmåga att hitta nyförvärvet i lediga ytor i kombination med att Berg själv inte har gjort det bra gör att frågan om han ska petas måste lyftas. Alla andra anfallsalternativ har blivit åsidosatta någon gång under säsongen och nu börjar tålamodet rinna ut med Oliver Berg. 

Tröttkört bortalag?
Onsdagens motståndarlag BK Häcken har fortsatt sett lika bra ut som under fjolårets guldsäsong. Tillsammans med Malmö FF är man på en nivå för sig i Allsvenskan. Efter nio omgångar befinner sig laget från Hisingen på en tredjeplats med 25 mål gjorda framåt – flest i hela serien. Likt förra året är den viktigaste lagdelen det centrala mittfältet, men med en liten justering. Simon Gustafsons skada har öppnat upp för unga Amane Romeo (19 år) i startelvan. Tillsammans med Mikkel Rygaard och Samuel Gustafson bildar de ett av Allsvenskans bästa mittfält.  

Den som tagit störst kliv är ändå Lars Olden Larsen. Mot slutet av förra året växte han in som startspelare i Per Mathias Högmos guldlag för att nu några månader senare vara en av ligans bästa spelare. När BK Häcken behandlas är det svårt att inte nämna Benie Traore som är bästa målgörare med nio stycken. Trots att skyttekungen Alexander Jeremejeff lämnade i vintras har inte Häcken blivit nämnvärt sämre – snarare tvärtom. 

Bortalaget kommer dock från en tuff period med viktiga matcher. På Kristi himmelsfärdsdagen vann man Svenska Cupen med 4–1 mot Mjällby och i söndags fick man med sig en poäng borta mot Malmö FF i den tidiga seriefinalen. Förhoppningsvis, i alla fall för Djurgårdens del, är det ett tröttkört lag som kommer till Stockholm och Tele2 Arena.

Kim Bergstrand passar på att hylla den kommande motståndaren, som enligt honom har många strängar på sin lyra.
– Det är det formstarkaste laget i Sverige just nu. De förlorar sällan, har vunnit två titlar nyligen och är ett jättebra fotbollslag på alla sätt och vis. Det finns väldigt mycket verktyg i deras offensiv och de är skickliga på att försvara sig också, säger tränaren till Djurgårdens hemsida.

Hård konkurrens
Det blårandiga skadeläget har samtidigt ljusnat och även gett Djurgården fler verktyg att välja bland. Rasmus Schüller fanns med på bänken senast och även Jacob Widell Zetterström, som varit skadad en längre period, är tillgänglig till onsdagens match. Endast Joel Asoro, Theo Bergvall och Elliot Käck är frånvarande på grund av skador. 

Djurgården har hittat rätt med backlinjen i form av Johansson, Löfgren, Danielson och Andersson. Stalltipset är att Widell Zetterström slängs in i hetluften direkt och att Vaiho därmed förpassas till bänken. Mer intressant blir det längre fram i banan. Redan på söndag väntar ett Stockholmsderby mot AIK och frågan är om Kim och “Tolle” tar ut laget mot Häcken med den matchen i åtanke. Magnus Eriksson byttes ut tidigt i förra matchen, vilket gör att han med största sannolikhet bör starta i veckan. Hans mittfältskollega Hampus Finndell är given då han har startat alla matcher han varit tillgänglig i. Den sista platsen på mitten står mellan Rasmus Schüller, Oliver Berg, Besard Sabovic och Lucas Bergvall. Känslan är att tränarna vill få igång den förstnämnda efter dennes skada, samtidigt som Sabovic mycket väl kan få vila för att sedan starta mot AIK då duellspelet blir viktigt. En återgång till firma Finndell-Schüller-Eriksson, som varit framgångsrik genom åren, kan visa sig vara en viktig boost för DIF. 

Offensivt har tränarna tuffa beslut att fatta. Ska Oskar Fallenius och Victor Edvardsen få förtroende eller fortsätter man med Gustav Wikheim och Haris Radetinac? Därefter återstår det att se vem som agerar spjutspets. Asoro är inte kvitt alla skadebekymmer och tvingas därför följa matchen från läktaren. Det mesta talar för att Edvardsen och Berg gör upp om den platsen – och där har det varit tydligt vem som går först i tränarnas ögon.

Det här är tredje gången på ett par månader som de båda lagen ställs mot varandra. Kan Djurgården vända den dystra trenden med tre raka förluster mot BK Häcken? Kan Blårändernas backlinje stå emot Hisingelagets snabba offensiv? Eller utmanövrerar den tidigare Djurgårdstränaren Per Mathias Högmo ännu en gång Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf? Mötet mellan fjolårets två bästa lag har alla förutsättningar för att bli en underhållande tillställning. 

Matchstart: 19.00
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Discovery+
Domare: Joakim Östling

* * *

Hur vill du att Djurgården ska ställa upp? Kan hemmalaget få med sig andra raka segern mot BK Häcken? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton.

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2023-05-23 20:45:00
Author

Fler artiklar om Djurgården