Tele2 Arena, 2023-08-27 17:30

Djurgården - Degerfors

Inför Djurgårdens IF - Degerfors IF
Får nya stjärnskottet Noel Milleskog måljubla igen när klassiska Degerfors gästar Tele2 Arena?

Inför Djurgårdens IF - Degerfors IF

Sommaren har varit en riktig plåga för Djurgården, som haft en hel del turbulens i laget. Nu väntar dock en fin chans till nystart inför hösten när Degerfors kommer på besök till Tele2 Arena. Forum 1891 tittar närmare på förutsättningarna.

När Djurgården gick in i den allsvenska försäsongen 2023 gjorde man det med högt ställda förväntningar. Laget hade både en fin allsvensk säsong och ett fantastiskt Europaäventyr bakom sig – och hade chansen att fortsätta triumferna även under våren. Men det skulle förstås krävas något speciellt, för på motsvarande sätt som svenska lag har fördel av att vara uppe i säsong när det ska kvalas till Europa så har man nackdel av att inte vara det när det vankas slutspel.

Värvade för tvåfrontskrig
Bosse Andersson hade dock gjort sitt, enligt samstämmiga bedömare. Habila allsvenska namn som Carlos Moros Gracia, Jacob Bergström och förstås allra främst Oliver Berg hade hämtats in för att ge ökad slagkraft till en spelartrupp som skulle uppgraderas – och sportchefen hade även kryddat med spännande Oskar Fallenius och en trio ungtuppar från BP, med Lucas Bergvall i spetsen. Här skulle det ju bedrivas tvåfrontskrig.

Men någonstans där började det gå snett för det Djurgården som lovat så mycket inför säsongen. Mot Lech Poznan kom man inte upp i nivå – och det blev ganska snabbt respass även i Svenska Cupen. När Allsvenskan drog i gång blev det sura poängtapp mot lag som Sirius, Halmstad och Degerfors.

Något stämde inte i laget – trots att så många beståndsdelar av den maskin som varit så framgångsrik före vinteruppehållet fortfarande fanns kvar. Offensiven kändes stolpig och det hände väldigt lite i den berömda sista tredjedelen. Samtidigt uppträdde försvaret långt ifrån omutligt.

Sprättar upp transferstygnen
Spola fram bandet ett antal månader och vi befinner oss i slutet av augusti. Djurgården har ett misslyckat Europakval bakom sig samt ett transferfönster som inte liknar något som setts i klubben i modern tid. Utav samtliga sju seniorförvärv inför säsongen har nu tre sålts (två till de klubbar de värvades från) medan övriga antingen blivit skadade eller hamnat i den så kallade frysboxen. Kulmen på transfersommaren blev den på förhand osannolika men i efterhand logiska affär där Oliver Berg knappt nio månader efter att ha presenterats i blårandigt sålts till rivalen Malmö.

Kritiken mot Berg i supporterkretsar hade länge varit hård och i samband med hemresan efter förlusten borta mot IFK Göteborg inträffade incidenten som antände krutdurken. Berg ville plötsligt inte spela i DIF längre – och spelare i den kategorin är Bosse Andersson inte känd för att vilja behålla. Transfern blev slutet på en följetång där Berg pekats ut inte bara som en syndabock i ett hackande anfallsspel utan också som anledningen till att publikfavoriten och lagkaptenen Magnus Eriksson hamnat utanför startelvan.

Bosse Andersson har nu sett till att mycket av vinterfönstret gjorts ogjort och att truppen bantats ned till något lite mer anpassat för allsvenskt spel (men inte mer). Plötsligt känns också ett namn som just Magnus Eriksson som en given pjäs i startelvan. Samtidigt seglar bogeylaget Degerfors (som efter återkomsten till Allsvenskan slagit Djurgården i tre av fem matcher) upp på horisonten. När lagen möts i Stockholm under söndagseftermiddagen gör man det med helt olika infallsvinklar. För ”Degen” handlar det om ren överlevnad: att försöka undvika den bottenstrid där elefanter som IFK Göteborg och AIK just nu befinner sig. För Djurgården handlar det i stället om en chans att göra mycket av det dåliga under säsongen ogjort och försöka gå för en Europaplats. Och då kan det nog bli under den klassiska svenska sportfloskeln ”back to basic”.

Färre alternativ efter manfall i truppen
För visst känns det som att tränarna efter Bergs uttåg på nytt kommer att vilja förlita sig på det tremannamittfält som var så framgångsrikt under 2022, med Rasmus Schüller som bollvinnare, Magnus Eriksson som dirigent och Hampus Finndell som energisk box till box-gubbe?

Med Joel Asoro såld och Oskar Fallenius skadad blir det även lättare att spekulera kring anfallet, om än inte givet. Musa Gurbanli hade en lyckad debut i Svenska Cupen i veckan, med ett mål och en fixad straff mot Sandviken – och Felix Va såg samtidigt pigg ut. Men roligast hade nog Noel Milleskog, som från en utgångsposition till höger kunde göra två mål. Man hade också kunnat tänka sig detta nykomponerade anfall mot Degerfors, men tränarnas favorit Haris Radetinac brukar ha en förmåga att leta sig in i startelvan när det väl blir skarpt läge. Blir det Haris som tar positionen till vänster med Gurbanli centralt och Milleskog till höger? Det skulle inte förvåna, förutsatt att alla är hela. Såväl Felix Va som Gustav Wikheim – som väl båda har ögonen på positionen som vänsterytter – får i så fall nöja sig med inhopp.

På vänsterbackspositionen finns två nyförvärv, men här verkar Samuel Dahl ha lyckats konkurrera ut Rami Kaib. Dahl får nog också starten till vänster i backlinjen, samtidigt som evighetsmaskinen Piotr Johansson startar till höger. Tränarna verkar nu även ha gjort bedömningen att Jacob Une Larsson är ett bättre val centralt än Jesper Löfgren – så räkna med att det är ”JUL” som gör Marcus Danielson sällskap i mittlåset framför givne Jacob Widell Zetterström i målet.

Räkna med ett DIF som efter en bortaturné vill försöka njuta av att vara tillbaka på sin hemmaborg igen och ha publiken med sig i ryggen. Hög intensitet redan från början får man alltså hoppas på – men här gäller förstås att se upp med omställningarna.

"Imponerande fotbollslag under flera säsonger"
Degerfors kommer från en seger i Svenska Cupen mot Katrineholm (3-0) men har nu tre spelare avstängda i Sebastian Ohlsson, Gustav Granath och Gustav Lindgren. Det är dock svårt att sia kring hur detta påverkar laget, enligt Thomas Lagerlöf.

– Degerfors är ett imponerande fotbollslag och har varit det under flera säsonger. Väldigt starkt sett till förutsättningarna, där de i en mindre ort lyckas behålla ett allsvenskt fotbollslag år ut och år in. De tappar spelare hela tiden, men fyller på med bra värvningar och är trogna sin idé. I år är det likadant, det finns nog inget lag som är så ojämnt i Allsvenskan som Degerfors. Då menar jag även under matcher, då man kan se en match och tänka att det här kommer de aldrig att greja. Men de är oberörda av det, fortsätter på sin idé och spelar plötsligt fantastisk fotboll en stund. Det är ju det som har räddat dem. Att de inte blir påverkade av de gånger då det inte stämmer, utan bara kör på, säger ”Tolle” till DIF.se.

– Det är klart att om vi hade tre spelare avstängda så skulle jag säga att det påverkar negativt. Samtidigt blir det lite svårare för oss att gissa hur de kommer att agera. Jag tror inte att det ändrar deras idé eller hur Degerfors tar sig an matchen. Däremot blir det lite knepigare att lista ut vilken spelare som dyker upp på vilken position.

Matchstart: 17.30
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Discovery+
Domare: Fredrik Klitte

* * *

Vad har du för förväntningar på matchen och i hösten i stort? Hur bör tränarstaben formera manskapet? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton.
 

Isak Bellman2023-08-26 17:46:00
Author

Fler artiklar om Djurgården