Tele2 Arena, 2022-07-28 19:00

Djurgården - HNK Rijeka

Inför Djurgårdens IF – HNK Rijeka
HNK Rijeka kommer på besök för returmötet i kvalet till Europa Conference League.

Inför Djurgårdens IF – HNK Rijeka

Det vankas returmöte mot kroatiska HNK Rijeka på Tele2 Arena under torsdagskvällen. Forum 1891 har tagit en titt på hur förutsättningarna förändrats den senaste veckan.

Djurgården åkte ner och tog en övertygande seger i Kroatien förra veckan. Ett motståndarlag som på förhand verkade svåra, presenterade sig i stället som ett lågt liggande, passivt motstånd som precis dragit igång fotbollssäsongen. Utöver en klassaktion och ett klassavslut från från Haris Vuckic kom de aldrig riktigt nära.

Ett lagbygge i sin linda
Det kan vara lurigt att möta lag som precis dragit igång säsongen. Frågan är nu hur långt Rijeka kommit på en vecka, för några matcher har de inte spelat då deras match mot Hajduk Split blev uppskjuten under helgen. Det är dags för Rijeka att växla upp nu, säsongen har startat och deras potentiella Europaspel hänger otroligt löst. Det kommer att vara ett gäng ruskigt taggade kroater som kommer till Stockholm. De kommer vara mer utvilade än Djurgården, men hur mycket närmre är de toppform den här gången?

I och med att de måste vinna morgondagens match kan vi räkna med ett mer offensivt lagt Rijeka. Under förra matchen fick vi se kroaterna lämna 3-5-2 och gå över till ett offensivt 4-3-3 under slutpressen. I den ligamatch som de spelat, startade de även då i en 4-3-3-uppställning. Detta är "Tolle" också inne på under inför-intervjun:

– Det är ju ett starkt lag som vi möter och känslan är att de nog kommer att vara mer aktiva från start den här gången. I ligan så spelar de fyrbackslinje och de gick över till det i slutet av matchen och fick lite mer tryck på oss. Så det är väl inte otänkbart att de väljer att spela med fyrbackslinje istället för den fembackslinje de rullade ut från start senast. Men det är sådant som man får ta vartefter.

Rijeka kommer till matchen med en frisk trupp, endast mittbacken Matej Mitrovic saknas.

Ett vinnande koncept
Även Djurgården kommer till matchen med en relativt frisk trupp, i truppen saknas endast Albion Ademi, Elliot Käck och Marcus Danielson. Att nyförvärvet Danielson inte är tillgänglig har att göra med att registreringen av spelare sker inför varje kvalrunda – och att DIF alltså lämnade in sin trupp innan Danielson skrivit på.

Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har under de senaste matcherna ägnat sig åt att elegant rotera spelare trots toppmatcher, hittills med ett fruktansvärt lyckat resultat. Då Elias “Vänsterbacken” Andersson spelade mot Häcken och dessutom fick sig en smäll, lär den något defensivt bättre Pierre Neurath Bengtsson ta tillbaka sin plats i startelvan. I en match som denna bör den inspelade mittfältstrion vara relativt givna. Banda får fortsatt ägna sig åt succéinhopp. Det stora frågetecknet är vem som får vila av topptrion. I och med att Haris Radetinac byttes ut i 55:e minuten mot Häcken så bör han få en startplats och Gustav Wikheim förpassas åter till Tele2 Arenas bänk. Med andra ord förväntas DIF ställa upp precis som i Kroatien.

En blårandig vägg
Ett gäng som inte kommer att ställa upp precis som i Kroatien är Djurgårdens fans på läktaren. Senast blev de endast tilldelade 500 biljetter. Idag är det 18 000 sålda med 24 timmar kvar till match. Sex raka vinster har gett de Europasuktande djurgårdarna blodad tand. Det kroatiska laget kommer att springa rakt in i en blårandig vägg. Om väggen håller återstår att se.

Matchstart: 19:00
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: Sportbladet

***

Hur går dina tankar inför matchen? Kommentera gärna nedan men kom ihåg att hålla en god ton.

Kim Köhler@kungkimbo2022-07-27 21:17:00
Author

Fler artiklar om Djurgården