Inför Djurgårdens IF – Skövde AIK
Samuel Leach Holm blir viktig på Djurgårdens mittfält när han tävlingsdebuterar i blårandigt.

Inför Djurgårdens IF – Skövde AIK

Efter en lång försäsong är tävlingsmatcherna äntligen här när Blåränderna tar emot Skövde AIK i Svenska Cupen. Vilka får chansen från start i DIF? Forum 1891 samlar det viktigaste inför matchen.

Det har hänt mycket på ett år. Vid den här tiden förra året gick Djurgården in som en av favoriterna i Svenska Cupen. Några månader tidigare hade föreningen stormat fram i Europa Conference League, där man till slut stod som klar gruppsegrare. Under vinterfönstret satsade Bosse Andersson rejält och siktet var inställt på ett trettonde SM-guld. Sportchefen värvade in stjärnor som Oliver Berg, breddade truppen med allsvensk rutin i form av Carlos Moros Gracia samtidigt som laget föryngrades i och med bröderna Bergvall och Wilmer Odefalks intåg. 

Lech Poznan blev för tufft i dubbelmötet och BK Häcken hade inga problem att vinna över Djurgården med klara 3–0 i semifinalen av cupen. Trots detta höll de flesta experterna Blåränderna som favorit i Allsvenskan – något de egna supportrarna höll med om. Men därifrån gick det mesta snett för DIF:s del. Oliver Berg blommade aldrig ut och var borta redan till sommaren. Detsamma gällde även Wilmer Odefalk och Jacob Bergström. Bosse Andersson försökte rädda upp situationen under sommarfönstret, men med undantag för Samuel Dahl blev det återigen ett misslyckat fönster för den populäre sportchefen. Det är ingen hemlighet att stämningen i truppen var allt annat än bra under året, vilket bidrog till att spelet inte gick att känna igen. 

Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf fick utstå en hel del kritik, men har fortsatt spelarnas, sportchefens, ledningens och styrelsens förtroende – åtminstone av veckans medlemsmöte att döma. Med tanke på fjolårets besvikelse är det dock många i supporterled som börjar bli otåliga. Försäsongen har inte hjälpt till att dämpa frustrationen. Det krävs att Andersson spetsar truppen med ytterligare namn, samtidigt som Kim och ”Tolle” hittar tillbaka till fornstora dagar om det inte ska börja blåsa på riktigt i föreningen. 

Laget kommer från en 1–3-förlust hemma mot Viking där alla djurgårdare till slut fick se årets första mål när Besard Sabovic sköt in reduceringen. Innan dess blev det förluster mot BP och Mjällby – och en mållös match mot Västerås SK. Matchen mot Viking var den klart bästa hittills i år. Deniz Hümmet – ny anfallare för i år – såg spännande ut den halvleken han fick på planen. Kommer det in bättre kvalitet offensivt kan 27-åringen mycket väl bli ett viktigt tillskott för Djurgården. Även Samuel Leach Holm – som har varit DIF:s bästa spelare så här långt – fortsatte att imponera och är i dagsläget självskriven centralt. Det är framför allt på ytterpositionerna mycket av oron finns, något som Bosse Andersson jobbar febrilt med.

Bokturnén över – värvningar på agendan
Vintern har varit intensiv för Djurgårdens sportchef. Den som följer profilen på sociala medier har kunnat följa med på alla möjliga event. Bokturnén tillsammans med Marcus Birro har rullat runt hela Stockholm. ICA Flygfyren, Nyhetsmorgon, NK och häng med Zara Larsson är bara ett axplock av allt som “Super-Bosse” har haft för sig. Nu är dock det allsvenska fönstret öppet och därmed skruvas allvaret och förväntningarna upp. I skrivande stund har Samuel Leach Holm, Malkolm Nilsson Säfqvist, Albin Ekdal, Miro Tenho och Deniz Hümmet värvats in och ryktena går varma om ytterligare förstärkningar.

Under måndagens medlemsmöte var sportchefen tydlig med att två offensiva namn ska in innan den allsvenska premiären. Senare i veckan avslöjade Sportbladet två av namnen som föreningen följer. Det handlar om Samuel Adegbenro, som gjorde succé i IFK Norrköping för ett par säsonger sedan, och Tobias Gulliksen. Den sistnämnda spelade 45 minuter för Bodö/Glimt mot Ajax i Europa Conference League i torsdags och blir troligtvis svår att lösa. Oavsett vilka Djurgården gör klart med visar man att ambitionerna är betydligt högre nu i jämförelse med sommarens värvningar. 

Tränarbyte och nytt spelsätt
Måndagens motståndare Skövde AIK klarade sig med nöd och näppe kvar i Superettan förra året. Detta tack vare en stark avslutning med en förlust på de åtta avslutande matcherna. Det här gjorde att man slutade på kvalplats där Falkenberg väntade i ett avgörande dubbelmöte. SAIK vann med 5–2, vilket gör att det på nytt blir spel i landets näst högsta serie under kommande säsong. 

Som förberedelse inför Djurgårdsmatchen har Skövde AIK spelat två träningsmatcher – 0–0 mot Degerfors IF och en 0–1-förlust mot lokalrivalen FC Trollhättan. Tidigare i veckan lånade klubben in Mamadou Diagne från Malmö FF – en ung spelare som man tror mycket på. Han är dock inte spelklar till matchen mot Blåränderna. Tobias Linderoth gjorde stor succé som tränare i Skövde AIK och tog klivet över till Varbergs BoIS i fjol. I hans ställe har Srdjan Tufegdzic kommit in – vilket har förändrat hur laget spelar.

– De har ändrat skepnad och bytt tränare. Det finns inte så mycket klipp att titta på men vi har fått bilder på deras match mot Degerfors. De spelar en intressant fotboll och från att tidigare varit väldigt fysiska, med mycket långt och kampfotboll, så är det nu mer teknisk och passningsinriktad fotboll. Sedan får vi se hur det ser ut på måndag, men känslan är att de har ändrat sitt sätt att agera, säger Kim Bergstrand till Djurgårdens hemsida

Nyckelspelaren tillbaka – direkt från start?
När det kommer till Djurgårdsspelarna som ska ställas mot SAIK har det funnits frågetecken kring Albin Ekdals medverkan. Den tidigare landslagsspelaren har inte tränat fullt ut i veckan och finns inte med i truppen. Ett glädjebesked för alla djurgårdare är i alla fall att Samuel Dahl, som haft problem med en skada under ett antal veckor, är tillbaka på riktigt och redo för spel. Gustav Wikheim, Albin Ekdal, Theo Bergvall och Max Croon är de spelarna som inte är tillgängliga till måndagskvällens match. 

Firma Bergstrand-Lagerlöf har sakta, men säkert spelat in en startelva ju längre försäsongen har fortgått. Elvan som tränarduon formerade mot Viking kommer att likna den mot Skövde AIK. Jacob Widell Zetterström spelade 90 minuter senast och får ses som förstemålvakt i detta nu även om Malkolm Nilsson Säfqvist har imponerat sedan flytten till Djurgården. I och med Samuel Dahls återkomst borde han gå in från start direkt tillsammans med Piotr Johansson, Miro Tenho och Marcus Danielson. Theo Bergvall var Blårändernas bästa spelare mot Viking och är ett alternativ både till höger och vänster i backlinjen, men är dessvärre otillgänglig denna match. Rasmus Schüller är också en möjlig vänsterback om tränarna vill vila Dahl inledningsvis.

Nu när Albin Ekdal inte kan delta är känslan att Bergstrand och Lagerlöf har mittfältstriangeln klar i huvudet. Om inget överraskande sker lär det bli samma mittfält som senast med Samuel Leach Holm och Rasmus Schüller bakom Lucas Bergvall i en friare roll längre fram. 18-åringen kommer att få en nyckelroll det kommande halvåret då han är en av få DIF-mittfältare med snabbhet, vilket är en viktig egenskap om spelet skulle låsa sig. Längst fram är det få spelare som har utmärkt sig under försäsongen. Deniz Hümmet bör vara given centralt i anfallet, detsamma gäller Oskar Fallenius på ena kanten. Därefter står det mellan Haris Radetinac och Felix Vá om vem som får den sista platsen. Det mesta talar ändå för att Radetinac får chansen – i brist på andra alternativ. 

Djurgården har på senare år haft lätt att ta sig vidare från gruppen i Svenska Cupen med fem gruppsegrar på de senaste sex åren. Börjar DIF en ny sådan resa på måndag genom att besegra Skövde AIK? Eller fortsätter problemen offensivt att sätta käppar i hjulet för Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs lag? Det är en intressant match på förhand med många frågor när tävlingssäsongen sparkar igång. 

Matchstart: 18.30
Plats: Tele2 Arena
Sänds på: TV4 Play
Domare: Glenn Nyberg

* * *

Hur vill du att Kim och ”Tolle” ställer upp laget? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton. 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2024-02-18 18:45:00
Author

Fler artiklar om Djurgården