Inför: Frankrike - Brasilien / Les Bleues - Seleção

Inför: Frankrike - Brasilien / Les Bleues - Seleção

Efter första omgången så leder Brasilien tabellen med 3 poäng, före Frankrike med 1 poäng. Vill Frankrike vinna gruppen så måste man nog vinna mot Brasilien. Att sluta 1:a i gruppen ger ju ev. en lättare fortsättning.

Frankrikes första match, mot Jamaica, var inte mycket att skriva hem om. Frankrike måste nu bli mycket bättre. Första halvleken var sämst, det blev något bättre i andra.
Damerna som kvittrat så glatt innan matchen är nu, inför matchen mot Brasilien lite mer spända och fokuserade. 
Gick man in i matchen med inställningen att det skulle bli en lätt seger? 
Eller berodde resultatet på skadeproblemen? 
Var det ett "inställningsproblem" så borde vi få se ett bättre och mer motiverat lag mot Brasilien då. 

F.d PSG-spelaren, Kadidiatou Diani, har nu skrivit på ett 4-årskontrakt med Olympique Lyonnais (officiellt).
Hon menade efter matchen att den offensiva effektiviteten som behövde förbättras. 
Samt att frånvaron av Marie-Antoinette Katoto och Delphine Cascarino kändes av. 
Det kan ju förklara varför jag tyckte andra halvlek var så mycket bättre eftersom det var då som unga debutanten, Lyon-spelaren Vicki Becho, som ju kom med mycket som ersättare för Cascarino, kom in (i stället för Mateo i min.66). 
Jag hoppas att Hervé Renard ger henne ännu mer speltid i matchen mot Brasilien. 

Hervé Renard
- Vissa lag börjar starkt och tar slut. Andra tar längre tid att starta, säger han. 
Han påminner om VM 2022. 
Där han, som tränare för Saudi-Arabien, började med att besegra Argentina med 2-1. Vem vann VM? Jo, då, Argentina! 
Tittar man t.ex på Australien, som ju slog Frankrike i träningsmatchen strax innan VM började, dom vann även sin första gruppspelsmatch, mot Irland, men förlorade sin andra match, mot Nigeria, och ligger nu 3:a i gruppen. 
Så där stämmer ju H.Renards påstående. 

- Vi förtjänade att vinna. Jamaicanerna hade inga chanser. De var fighters, de gjorde sitt bästa och de spelade sin bästa nivå. Grattis till dem. Jag hoppas att de kommer att kämpa lika hårt mot Brasilien och Panama. Jag sa åt dem att inte ändra något i sina attityder, att fortsätta göra det de gör. Det kommer att löna sig. Ersättarna var mycket viktiga och mycket effektiva. I synnerhet Vicki Becho som sprang och rörde sig över stora ytor. Kenza Dali skickade bra bollar in i straffområdet. Så jag upprepar, vi måste hålla kursen. Jag har förtroende för dem, jag kommer att upprepa det. Vi kommer alla att gå framåt tillsammans i rätt riktning! 

Skadeläget
Dagen efter matchen mot Jamaica så fick mittbacken och kaptenen Wendie Renard genomgå en magnetröntgen pga att hon fått en smäll på vaden och hade ont (mycket vadskador tycker jag). 
Det har varit mycket prat i veckan om hennes vara eller icke vara i resten av gruppspelet? 
Man nämner det som en skada som Renard ådrog sig förra året på försäsongen, under OL:s turné i Portland, USA. Hon är nu den sjunde landslagsspelaren som skadats och orsakat Hervé Renard bekymmer. 
Inget medicinskt pressmeddelande har publicerats av det franska förbundet, detta på begäran av WR och i samråd med personalen, sedan hennes magnetröntgen i måndags.
Alla har varit väldigt undvikande när man pratat om Wendie. Kan inte hjälpa att jag undrar om det är någon slags "smokescreen"? 
Jag har sett hur hon tränade innan VM, hon tillbringade semestern med att träna på ön Mayotte i Indiska Oceanen, kan hon verkligen ha slagit upp en skada från förra året?
Beskeden har varit att hon hanteras från "dag till dag". 
På torsdagen kom besked om att hon återupptagit den kollektiva träningen. 
På fredagen kom besked att hon kanske kommer att spela... men kanske inte 90 minuter? Beslutet är hennes och definitivt besked kommer innan matchen, på lördagsförmiddagen.
Kan hon inte spela, eller behöver ersättas, så är stalltipset Michelle Lakrar, högerback i matchen mot Jamaica. 
Hon föredras framför Estelle Cascarino som spelade mittback mot Jamaica, och Lakrar har under veckan jobbat ihop med Elisa De Almeida som är tillbaka efter sin vadskada. 
Tillbaka i laget är även Selma Bacha!

Startelvan
Ja, man tippar på att Frankrike återigen kommer att starta med en 4-4-2-uppställning. 
Om Wendie Renard kommer till spel så kommer hon att åtföljas i axeln av parisiskan Elisa De Almeida som ju var vad-skadad under den första matchen. Maëlle Lakrar kommer att ta högerbacks-platsen. Om Renard skulle behöva gå av så kan Lakrar flytta in och lämna höger sida till Eve Périsset.

Peyraud-Magnin - Lakrar, Renard (c), De Almeida, Karchaoui - Dali, Geyoro, Toletti, Bacha - Diani, Le Sommer

Brasilien
Pia Sundhage tog över Brasiliens damlandslag i juli 2019.
Brasilien slog i sin första gruppspelsmatch, Panama med 4-0 och sätter därmed press på Frankrike. 
Bästa målskytt här heter Ary Borges. Hattrick för henne mot Panama. 
Marta, 37 år, en ikon, damfotbollens Pelé, och svensk medborgare sedan 2017. Hon spelade i svenska klubbar från 2012 till 2017 och spelar här sitt sjätte VM. Hon kom till spel femton minuter från slutet i stället för Ary Borges, och publiken gav henne en otrolig ovation.

Skillnaden på brasilianska spelare och de från typ Amerika eller Sverige?
Deras teknik, deras skicklighet, deras sätt att bryta linjerna, säger Pia Sundhage. Jag lärde mig ordet "ginga", det betyder dribbling, rörelse, och brasilianska kvinnor har det i sitt DNA. Det känslomässiga är också annorlunda. Om det går bra blir himlen deras gräns. Om det fastnar lite, då spänner sig tjejerna. 
Pia Sundhage säger att man noga studerat Les Bleues under Corinne Diacre....Sen fick man börja om! 
Hon menar att fransyskorna är ett farligt lag, med en del mycket bra spelare, men tillägger: 
"Se upp Frankrike, mina flickor är redo"!

När Brasilien anlände till Australien så passade man på att stötta Irans befolkning i deras kamp mot tyranneriet i Iran. Man anlände i ett flygplan som var prytt med bilder på Mahsa Amini, en kvinna som dog under mystiska omständigheter efter att hon gripits av Irans moralpolis, samt fotbollsspelaren Amir Nasr Azadan som dömdes till 26 års fängelse för att han protesterade mot Aminis död. 
De olika länderna ser ut att stödja sina damer på det mest olika sett. Medan Jamaicas damer fått kämpa sig till sin utrustnning så tillkännagav en en brasiliansk minister en ändring av kontorstid under VM för att låta allmänheten stödja Seleção. Alltså precis som i Sverige under Ingemar Stenmarks tid. 

– När matcherna spelas kl. 07.30, börjar arbetet kl.11.00.
– När matcherna spelas kl. 08.00, börjar arbetet kl. 12.00.

Panama kommer att möta Jamaica efter Frankrikes match på lördagen (kl. 14.30). 
Ett Jamaica som då kommer att spela utan sin bästa spelare, Khadija Shaw,  som fick gå av i slutminuterna, med två gula (=rött) kort, i deras match mot Frankrike. 

Avspark lördag kl.12.00.
TV 6 och Viaplay.se visar matchen.

Allez Les Bleues. 

Birgitta Malmborg2023-07-28 19:05:17
Author

Fler artiklar om VM 2023

VM:s topp fem överraskningar
Fem avgörande insatser för Sveriges VM-brons