Inför Nordic United FC – Djurgårdens IF
Viktiga poäng står på spel för Lucas Bergvall, Marcus Danielson och övriga DIF-spelare.

Inför Nordic United FC – Djurgårdens IF

DIF reser till Södertälje för en ny match i Svenska Cupens gruppspel. Denna gång väntar Nordic United FC – en minst sagt kontroversiell klubb. Forum 1891 sammanfattar förutsättningarna inför drabbningen.

En vecka kan göra mycket i en fotbollsförening. Inför matchen mot Skövde AIK var tongångarna tunga i Djurgårdsled. Besvikelsen över transferfönstret och formen under försäsongen var stor bland supportrarna. En stor del av den här frustrationen skingrades dock bort efter cuppremiären. Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs lag klev ut och styrde matchen från minut ett. Deniz Hümmet, som har värvats in för att göra mål, gav svar på tal direkt genom att vinkla in tävlingssäsongens första mål redan efter fem minuter. En kvart senare var det dags för ett annat nyförvärv, Miro Tenho, att språngnicka in spiken i kistan. Det hade kunnat – och borde ha blivit – fler mål, men Blåränderna gav trots detta hopp till alla supportrar och god känsla inför kommande matcher.

– Vi går in i matchen med en positiv känsla. Vi kan bygga vidare på den trend som vi har haft på slutet, med en bra match mot Viking i genrepet och en väldigt bra första halvlek mot Skövde. Det känns som att vi är på väg åt rätt håll, även om det såklart finns massor kvar att göra. Men i nuläget har vi en bra grund att stå på, säger Thomas Lagerlöf till Djurgårdens hemsida

De två spelare som stack ut allra mest var Samuel Leach Holm och Lucas Bergvall. Mittfältarna, som spelade ihop i Brommapojkarna, kompletterade varandra perfekt på mittfältet. Leach Holm styrde spelet från sin djupa mittfältsposition, samtidigt som Bergvall flöt fram längre upp i planen. Båda spelarna kommer få nyckelroller i Djurgårdens offensiv under säsongen och bör vara några av de första namnen som Kim och ”Tolle” skriver ned när startelvan ska tas ut. Den stora frågan är vem som får platsen bredvid dem – där det nu står mellan Rasmus Schüller och Albin Ekdal. 

Färska nyförväv – inte redo för spel
För att göra veckan ännu bättre för alla djurgårdare presenterade Bosse Andersson två nyförvärv i form av Peter Therkildsen och Tobias Gulliksen. Therkildsen är en spelare som kan spela på flera positioner – både centralt och på kanten – men som i första hand ska konkurrera med Piotr Johansson som högerback. Gulliksen trivs även han på flera positioner och kommer på sikt att bli en viktig pjäs offensivt i planen. Djurgården får dock klara sig utan båda nyförvärven mot Nordic United då de börjar träna med laget i mitten av nästa vecka. 

När alla spelare är på plats och kommit in i truppen finns potential för något riktigt bra. För blott en vecka sedan såg DIF ut att vara långt ifrån att konkurrera om Europaplatserna. Men får tränarparet ihop gruppen och fortsätter att utveckla spelet kommer Djurgården på allvar vara ett lag att räkna med i Allsvenskan. Malmö FF ska ses som klara favoriter med tanke på truppen, men där bakom är det jämnt med förutom Djurgården även föreningar som BK Häcken, IF Elfsborg och Hammarby.

Kontroversiellt motståndarlag
I gruppspelets andra omgång är det en annorlunda och minst sagt kontroversiell klubb som väntar. Under 2004 grundades klubben under namnet Assyriska FF Babylon för att sedan två år senare byta namn till Södertälje FC. Det namnet behöll man i fyra år innan det var dags för nästa namnbyte – denna gång till Assyriska United IK. Men det tog inte slut där och det gäller att hänga med för att ha koll på alla turerna. Assyriska United IK blev till Assyriska Botkyrka som ledde till ett samarbete med Södertälje FK, vilket resulterade i en ny klubb vid namnet Södertälje FK/Assyriska United IK. 2014 bytte man tillbaka till Assyriska United IK för att inleda en ny resa av namnbyten som via United IK och United IK Nordic till slut landade i dagens Nordic United FC – om det nu inte skulle ske en ny förändring innan avspark, vem vet? Om inte detta vore nog har klubben även kopplingar till kriminella och ekonomin är högst oklar enligt granskningar gjorda av Fotboll Sthlm

På planen har man rusat genom seriesystemet på kort tid. I fjol blev det en andraplats i Ettan Norra och förlust i kvalet till Superettan med 2–0 över två matcher mot Örgryte. I laget återfinns bland andra Sebastian Rajalakso som 2008 gjorde succé i inledningen av sin blårandiga karriär innan formen kom av sig. I första cupmatchen mot IFK Göteborg var Nordic United nära att knipa alla tre poängen, men två sena Blåvitt-mål gjorde att man lämnade matchen med noll poäng. Thomas Lagerlöf imponerades av laget och har respekt för söndagens motståndare.

– De har varit lite svårscoutade och vi har inte haft så många klipp att se på, men vi vet ju vad de gjorde mot IFK Göteborg. Det var en imponerande insats och Nordic ber verkligen inte om ursäkt. De försökte pressa Göteborg ganska högt i perioder och är spelskickliga i stora delar, så det blev en väldigt öppen fotbollsmatch. Osvuret är alltid bäst, men vi är väl förberedda på att det inte är ett lag som backar hem och ställer sig för att de möter ett allsvenskt lag.

Huvudbry för tränarduon
Djurgården hoppas kunna få en lugnare eftermiddag än vad IFK Göteborg fick. I förra matchen mot Skövde AIK kunde inte Albin Ekdal medverka på grund av sjukdom. Till kommande match är mittfältaren tillbaka efter en bra träningsvecka – något som ger Bergstrand och Lagerlöf ytterligare alternativ på ett redan hårt konkurrensutsatt mittfält. Likt senast är Gustav Wikheim inte tillgänglig. Norrmannen följer sitt program och hoppas vara tillbaka till den allsvenska premiären. 

Det mest troliga är att tränarna gör få ändringar i startelvan i jämförelse med i måndags. Jacob Widell Zetterström höll nollan och gjorde inga misstag, vilket bör hålla kvar honom mellan stolparna till nästa match. Backlinjen förstärks i och med Samuel Dahls återkomst från skada. Efter ett kortare inhopp senast lär han gå direkt in från start tillsammans med Piotr Johansson, Miro Tenho och Marcus Danielson. Det här gör även att tränarduon slipper experimentera med Haris Radetinac som vänsterback.

På mittfältet är den stora frågan om Albin Ekdal eller Rasmus Schüller får chansen från start. Finländaren stod för en läcker framspelning till Tenhos 2–0-mål och en bra match i övrigt. Det kombinerat med att Ekdal varit sjuk under en längre tid bör göra att tränarna skyndar långsamt med den före detta landslagsspelaren. Övriga två platser borde gå till Samuel Leach Holm och Lucas Bergvall som imponerade stort i förra matchen. Offensivt stärkte både Deniz Hümmet och Felix Vá sina aktier mot Skövde AIK. Många djurgårdare väntar fortfarande på det där riktiga genombrottet för Oskar Fallenius efter snart ett år i föreningen, men han ska fortfarande starta så länge konkurrensen ser ut som den gör. 

Blir det seger på söndag kopplar Djurgården ett grepp om förstaplatsen i gruppen – så länge inte IFK Göteborg bättrar på sin målskillnad mer än DIF. Nordic United störde länge Blåvitt, något man hoppas kunna göra även när Djurgården kommer på besök. Fortsätter Blåränderna på inslagen väg eller skräller Ettan Norra-klubben? 

Matchstart: 15.15
Plats: Södertälje Fotbollsarena
Sänds på: TV4 Play
Domare: Adam Ladebäck

* * *

Vem bör få chansen på mittfältet – Albin Ekdal eller Rasmus Schüller? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton. 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2024-02-24 15:20:00
Author

Fler artiklar om Djurgården