-

Inför Örebro – Vänder det nu?
Gladare miner i IFK på söndag än senast mot Häcken?

Inför Örebro – Vänder det nu?

Efter en efterlängtad seger borta mot Göteborg blev den senaste matchen mot Häcken ett återfall till raden av förluster som IFK radat upp den senaste tiden. Trots en spelmässigt ganska lovande insats (åtminstone andra halvlek) tvingades IFK lämna Östgötaporten utan att göra mål och med noll poäng. Mot Örebro hoppas vi att det vänder på riktigt, annars är nog den tävlingsmässiga aspekten av säsongen 2020 snart över för Pekings del.

Om vi börjar kika lite i backspegeln kan man konstatera att IFK haft det relativt lätt för just Örebro de senaste åren. På de 15 senaste mötena i allsvenskan hittar vi hela tio IFK-segrar. Fyra har slutat oavgjort och endast en har resulterat i tre poäng till Örebro (bortamötet 2017). Peking har dessutom fyra raka segrar mot de svartvita. Tyvärr, för Norrköpings del, har vi dock nyligen mot Häcken lärt oss att trender är till för att brytas. Tio raka IFK-segrar har där, på loppet av några veckor, förbytts till två raka vinster för laget från Hisingen.

Om motståndarna Örebro
Örebros säsong hittills får väl ses som lite av ett misslyckande. Laget ligger just nu på en elfte plats i tabellen, dock endast fyra poäng från jumboplatsen. För Örebros del handlar matchen på söndag därför mycket om att skapa ett betryggande avstånd till nedflyttning och kvalplats. Formmässigt ser det ungefär lika risigt ut som för IFK. De tre senaste matcherna har resulterat i noll poäng och den senaste vinsten hittar vi för fem matcher sedan mot Kalmar.

Till Örebros offensiva hot hör framförallt Agon Mehmeti och Nahir Besara. De har båda noterats för fyra mål denna säsong och leder därmed den interna skytteligan i Örebro. I veckan gjorde man dessutom klart med ett lån av den finske landslagsanfallaren Rasmus Karjalainen. Han kommer närmast från holländska Fortuna Sittard och har varit uttagen i det finländska landslaget under det framgångsrika EM-kvalet 2019-2020. Oklart i skrivande stund om denna förstärkning kommer att vara reda för match redan på söndag.

Ljusnande skadeläge i IFK
För IFKs del rapporteras det om ett ljusnande skadeläge. I en intervju med NT berättar Jens att både Jonathan Levi och Eric Smith har kunnat köra på för fullt under veckan. Även Nyman och Binaku har kunnat delta helhjärtat i träningen. Endast Dagerstål har tagit det lite lugnare i veckan men det ska, enligt Jens, bara vara en försiktighetsåtgärd. Med en Maic Sema som gjorde comeback senast bör konkurrensläget i truppen därmed vara högst påtaglig.

Om vi avslutningsvis ska spekulera lite i hur IFK kommer att formera laget på söndag är mitt stalltips att man, trots förlusten senast, kör vidare på 4-4-2-spåret. Om Smith är tillbaka i slag tror jag att han återigen går in i startelvan, medan Levi får nöja sig med en plats på bänken. Med det sagt gissar jag på följande elva imorgon:
 
Isak
Linus-Dagerstål-Lauritsen-Gerson
Haksabanovic-Fransson-Smith-IBJ
Almqvist-Nyman
 
Återstår att se på söndag om jag har rätt. Avspark 17.30.

Joel Bertilsson2020-08-29 09:44:47
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Höstrysaren fortsätter för Peking!
Bottenbetyg efter bottennappet mot Blåvitt
Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås