Intervju med Tove Almqvist: “Jag trivs med att vara en del av ett lag och en förening som är på gång"
Tove Almqvist stortrivs i Djurgården.

Intervju med Tove Almqvist: “Jag trivs med att vara en del av ett lag och en förening som är på gång"

Inom kort tar Djurgårdens damer uppehåll med tanke på det stundande OS-mästerskapet i Paris. Men innan laget går på ledighet hann Forum 1891 med en kortare sittning tillsammans med en av lagets stjärnor, Tove Almqvist. I en exklusiv intervju med Forum 1891 ger 28-åringen bland annat sin syn på vårsäsongen, summerar åren i DIF och blickar framåt. Hur ska Djurgården locka ännu mer publik till Stadion? Hur ska föreningen i stort arbeta för att nå den absoluta toppen i Damallsvenskan?

På ett mulet men tämligen varmt Hjorthagen tränade Djurgården ett av sina sista pass inför uppehållet. Lagom till att intervjusittningen med Tove Almqvist skulle starta började det dugga lätt, vilket dock inte påverkade intervjuns huvudperson nämnvärt. Istället bredde hon på ett stort leende när frågan kom kring hur hon summerar söndagens 0-3-seger mot BP, en match hon beskriver som viktig på flera plan. 

– Det var en otroligt viktig vinst för oss. Vi kommer från tuffa matcher mot lag som ligger över oss där vi inte fått med oss resultaten vi velat ha. Att vi kom tillbaka med en 0-3-seger nu var väldigt viktigt för gruppen, det märktes i självförtroendet på dagens träning. 

Att studsa tillbaka från tunga resultat är inte alltid det lättaste, menar Tove som har erfarenhet från tidigare klubbar. 

– Jag spelade för flera år sedan i Linköping och det tar många år att bygga en vinnande kultur. Det gäller att kunna studsa tillbaka snabbt när man kommer från en tyngre period, som vi med tre förluster i ryggen. 

“Vi är nöjda med inledningen men fortfarande väldigt hungriga!”
De tre poängen mot BP befäster Djurgården på en femteplats i tabellen, efter att halva serien genomförts. Djurgården har under de senaste säsongerna inte varit bortskämda med topplaceringar, istället har föreningen många gånger kämpat i botten av Damallsvenskan. 2024 ska det väldigt mycket till för att Blåränderna ska behöva oroa sig för ännu en bottenstrid. Något som yttermittfältaren ser som glädjande, samtidigt som hon beskriver att det finns mer att ge. 

– Under mina år i Djurgården har vi legat mycket i botten men har haft ambitioner om att vara på den övre halvan. I år har vi inlett bra under den första halvan av säsongen och det betyder väldigt mycket för laget. Vi är nöjda med inledningen men fortfarande väldigt hungriga! 

Tove menar att nycklarna till tabellpositionen är flera, samt att årets resultat fött ett nytt självförtroende i gruppen. 

– Jag tror på det klassiska, att vi tar en match i taget. Vi är här och nu och inser att varje match är otroligt viktig, vi vill åtminstone få med oss en poäng i bagaget. Sedan har vi haft matcher i år där vi legat under men ändå kommit tillbaka i matcherna. Jag tror det krävs några sådana matcher för att vi ska tro på det. Även om vi skulle inleda en match idag dåligt så har vi en tro på oss själva, på ett helt annat sätt än vi haft tidigare. 


Tove Almqvist firar vilt tillsammans med lagkamraten Stinalisa Johansson efter mål borta mot Linköping. 

Summerar åren i Djurgården
Tove är i år inne på sin tredje säsong i Djurgården och Stockholm. I Blåränderna har det blivit över 60 Damallsvenska matcher och fler lär det bli, hon trivs bra i huvudstaden. 

– Det har gått väldigt snabbt, det känns som att jag nyss kom hit. Men jag trivs med att vara en del av ett lag och en förening som är på gång. Djurgården är hungriga och vill framåt och att få vara med på den processen, där vi siktar på att vara ett lag i toppen, är väldigt roligt! 

Hon summerar tiden i DIF ytterligare och ger sin syn på den personliga utvecklingen under åren av spel på Stockholms Stadion. 

– När jag kom till Djurgården hade jag precis drabbats av en knäskada, så det blev lite av en nystart för mig. Under mina år här har Djurgården gett mig förtroendet att fortsätta utvecklas. Jag har fått spela på flera olika positioner och jag känner att jag kan bidra till laget på olika sätt. Jag är verkligen en lagspelare och tar alltid laget i första hand. Sedan hoppas jag att jag kan fortsätta utvecklas och ta steget så det blir succé. 

28-åringen har tidigare i karriären representerat Vittsjö GIK och Linköping FC på seniornivå, Djurgården är unikt gentemot tidigare klubbar i framför allt en aspekt. 

– Djurgården är verkligen en storklubb. Det märks framför allt när vi vinner matcher då det betyder otroligt mycket för föreningen. Man har också ett större ansvar utåt, vad man gör och vad man säger. Man får tänka efter lite extra, annars kan man få äta upp saker man exempelvis säger efter matcher. Men samtidigt känner jag att man kan påverka mycket mer i en förening med Djurgårdens dignitet. 


"Djurgården är verkligen en storklubb"

Till hösten blir det extra speciellt då Toves yngre syster, född 2008, flyttar från Nyköping till Djurgården för att börja gymnasiet och spela i Djurgårdens F17-lag. Tove ser också ett stort ansvar för den yngre generationen tjejer som drömmer om att slå igenom i Djurgårdens regi. 

– Jag hoppas att Djurgårdens damlag kan fortsätta växa så det blir ännu bättre för de spelare som kommer upp från ungdomsled i framtiden. 

Så ska damsektionen växa på sikt
Vad kan Djurgården göra för att växa som förening på damsidan i framtiden då? Det är en ganska komplicerad fråga och en utmaning som är svår att hantera utan att ha facit i hand. Men visst går det att diskutera frågan? Tove pekar ut de nycklar hon tror blir viktiga när föreningen ska satsa tyngre på damsektionen. 

– Jag tror vi ska fortsätta på inslagen väg. Nu får vi in ett par riktigt duktiga fotbollsspelare, samtidigt som vi behåller grunden - vår ödmjukhet och vårt hårda jobb vi lägger ner varje träning. Vår tro om att vinna, tro på laget och tro på en själv är också viktig. Det är en komplex fråga där många delar måste funka, men jag tycker verkligen att det börjar gå åt rätt håll här i Djurgården. 

En annan fråga som varit ett hett samtalsämne är publikintresset på damernas matcher. Supportergruppen Blue Mentality står starkt som en av få konstanter på läktaren, ett stöd som många spelare beskrivit som ovärderligt. Tove stämmer också in sig i hyllningskören.

– Det betyder väldigt mycket att ha med sig deras stöd. De är på plats var vi än spelar, till och med uppe i Piteå. 

Det är dock en bit kvar för att locka den stora massan. Efter derbyt mot Hammarby i våras riktade intervjuns huvudperson en del kritik mot hur föreningen haussat matchen inför. En kritik hon fortsatt vidhåller, men som hon i efterhand medger att hon kunnat formulera annorlunda. 

– I stundens hetta, efter ett derby vi förlorade, uttryckte jag mig kanske lite dumt. Det var mycket känslor där och då. Men anledningen till att jag lyfter det är för att jag vill göra skillnad för unga tjejer i framtiden och för att jag tycker vi förtjänar ett så bra stöd som möjligt. Vi gynnas av det och det märktes ju inte minst hemma mot AIK. 


"Jag vill göra skillnad för unga tjejer i framtiden"

– Jag tror det handlar om ett jobb från båda håll. Vi spelar en attraktiv fotboll, vilket gör att fler kommer lockas på det viset. Sedan att vi har ett förtroende för att Djurgården som förening promotar våra matcher. 

Segern mot AIK inför drygt 2000 personer på Stadion har satt sina spår, Tove hoppas på fler matcher med liknande publikhauss i framtiden.

– Speciellt i första halvlek körde vi över AIK totalt. Det är en match jag aldrig kommer glömma och jag hoppas och tror att vi kommer få uppleva fler liknande matcher i framtiden. 

* * *

Vad tyckte du om intervjun och hur summerar du Djurgårdens säsong såhär långt? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton. 

Elias Mörkeliasmork8@gmail.comTwitter: @eliasmork12024-07-04 18:20:00
Author

Fler artiklar om Djurgården