Klart idag – flyttar till "Fotbollens Mekka"
Hjalmar Ekdal har på bara två år hunnit skaffa sig en speciell plats i många djurgårdares hjärtan. Nu går karriären vidare i England.

Klart idag – flyttar till "Fotbollens Mekka"

Nu är det officiellt. Hjalmar Ekdal har dragit på sig den blårandiga tröjan för sista gången på ett tag. Mittbacken lämnar DIF för Premier League-kandidaten Burnley.

Hjalmar Ekdal var långt ifrån en självklar värvning när han hämtades in av Bosse Andersson från rivalen Hammarby i januari 2021. Mittbacken kom då från en fin säsong på lån i Sirius, men ingick inte i Bajens planer, hette det. En övergång var heller inte speciellt svår att lösa för en mer symbolisk övergångssumma. Ett år senare skulle han koras som allsvenskans bästa försvarare.

Från oönskad till bäst – på ett år
Resan dit var dock långt ifrån självklar. DIF hade inför säsongen redan gjort klart med flera nyförvärv på samma position, bland annat mer rutinerade Jesper Löfgren men också spännande Isak Hien. Det var nog inte heller många som trodde att det skulle bli speciellt mycket speltid för mittbacken, som främst var känd som lillebror till Italienproffset och landslagsprofilen Albin Ekdal.

Men skador öppnade tidigt upp för Ekdal, som fick speltid både under försäsongen och i svenska cupen – och som snabbt började imponera både på tränare och åskådare med sitt mogna spel, som präglades av fin speluppfattning, fin bollbehandling och en vinnande tajming i luftrummet. Med tiden började "Hjaldini" även visa upp sin offensiva skärpa – och han växte under säsogen mer och mer ut i vad som får beskrivas som en komplett mittback. Säsongen 2021 blev till slut ett sådant utropstecken att Ekdal tilldelades priset som seriens bästa försvarare.

Under 2022 överskuggades ”Hjaldini” stundtals av mittbackskollegan Isak Hiens explosionsartade framfart, men han höll samtidigt en konstant hög nivå och utmärkte sig både i allsvenskan och i Europaspelet. Han fick i juni också göra sin debut i det svenska A-landslaget. Med andra ord är det inte speciellt konstigt att klubbar ute i Europa börjat få upp ögonen för 24-åringen.

Fanns frågetecken kring affären
Många trodde nog att Italien skulle vara den naturliga destinationen, men sedan en tid tillbaka har Championshipettan Burnley varit det hetaste spåret. Under en period ryktades det om att klubbarna haft svårt att komma överens om villkoren – samt att Ekdal skulle bli svårt att klara de kinkiga brittiska reglerna för arbetstillstånd. Nu står det dock alltså klart att mittbacken är klar för spel i den anrika klubben i norra England som tränas av en annan gammal mittbacksprofil i belgaren Vincent Kompany.

Djurgården rapporterar inga övergångssummor, men enligt Expressen ligger prislappen på runt 30 miljoner kronor, samtidigt som bonusar på cirka 10 miljoner ytterligare kan falla ut, bland annat om Burnley tar sig upp i finrummet Premier League till nästa säsong.

För spelaren själv är det blandade känslor när han nu lämnar Djurgården, men chansen att flytta till England har inte gått att tacka nej till.
– Det har varit en fantastisk tid och det har känts som ett andra hem för mig i två år. Alla spelare och ledare har varit som en familj och att få komma ut till Kaknäs varje dag har varit helt underbart. Så jag vill rikta ett stort tack till alla inom föreningen och hela Djurgårdsfamiljen för alla otroliga upplevelser som jag fått vara med om i DIF. Jag kommer att tänka på det varje dag och jag har redan skakat hand med Bosse på att jag vill komma tillbaka i framtiden, säger Ekdal idag till DIF.se.

"Fotbollens Mekka"
– Det känns häftigt såklart och sedan är det klart att det blir en stor utmaning. Men det är en chans som man kanske bara får en gång. För min del lockar fotbollskulturen i England, det är ju fotbollens Mekka. Sedan är Championship en speciell liga: 24 lag, många matcher och väldigt tight med klassiska gäng. Hela den biten drar såklart och det finns ju dessutom en god möjlighet att det blir Premier League om ett halvår - och det är verkligen en chans man kanske bara får en gång i livet. Jag har känt ganska länge att jag har velat ta den här utmaningen och jag vet att det kan bli tufft med speltid direkt. Men det här är en chans som inte går att tacka nej till.

Bosse Andersson sparar inte heller på berömmet och det är uppenbart att Hjalmar Ekdal på bara två år blivit lite av en favorit för sportchefen.

– ”Hjalle” hade ju intresse redan i somras och vi har hela tiden haft en väldigt bra dialog. Det har inneburit en ganska lång beslutsprocess som nu är i mål.  Det har funnits gott om andra intressen men Burnley är den bästa klubben rent fotbollsmässigt i hierarkin. För Hjalmars del har Burnley varit målet och han har haft väskan packad ett tag nu. Därmed är det bara att önska ett stort lycka till och tacka för tiden i Djurgården, Hjalmar är en fantastisk person och spelare som har varit väldigt viktig för vår grupp och som vi naturligtvis kommer att sakna stort. Nu önskat vi honom ett stort lycka till och ser fram emot att följa hans framfart i Europa framöver, säger Bosse till Djurgårdens hemsida.

Hjalmar Ekdal har skrivit på ett kontrakt över fyra och en halv säsong med Burnley.

* * *

Hur går dina tankar kring övergången? Kommentera gärna nedan men tänk på att hålla en god ton!

TV: Åslund: Det talar för att Hjalmar Ekdal lyckas i Burnley
 

Isak Bellman2023-01-21 12:42:00
Author

Fler artiklar om Djurgården