Krönika: "Krisklubben" Varbergs BoIS
Framtidshopp finnes, trots allt?

Krönika: "Krisklubben" Varbergs BoIS

Får snart blicka framåt mot en annan verklighet.

I en intervju med Fotbollskanalen värjer sig ordförande Lars Karlsson mot medias benämning av Varbergs BoIS som en “krisklubb” och drar jämförelsen (vilket jag själv också gjort tidigare) om klubbens status idag jämfört med för 5 år sedan. Så sett till hur det såg ut 2018 (och även inräknat klubbens kortvariga tradition som svensk elitförening) är det klart att Varbergs resa från konkurshot, negativt, kval i superettan till 4 allsvenska säsonger, 26 miljoner på banken, nybyggd huvudläktare och ny träningsanläggning under byggnation är fantastisk.  

Det som ändå kommer att ha en kvardröjande bitter eftersmak är hur man inför årets säsong valde att hantera de förbättrade förutsättningarna. För mellan raderna i intervjun med Lars Karlsson läser jag återigen att allsvenskan inte känts som en absolut nödvändighet för klubben. Något som även återspeglas av vad som i en del media kallats för att “ge upp” eller en “provocerande nedmontering” under sommarens transferfönster. 

Men det är förstås möjligt att ha två tankar i skallen samtidigt. Sett ur perspektivet var klubben befann sig i somras kan försäljningarna te sig logiska och rationella. Men om nu ekonomin är viktig är det också svårt att förstå varför man inte redan före säsongen vidtog fler åtgärder för att försöka hålla kvar föreningen i allsvenskan. 

Den enda logiska förklaringen jag kan komma på är orutin av vad som krävs på denna nivå. Med Martin Pringle borta och Joakim Persson möjligen redan på väg att mentalt checka ut hade Varberg kanske behövt en rutinerad sportchef typ “Hasse Larsson” som varit med förr?  

Pringle ja, en tanke som slog mig häromdagen var att utan honom blev årets värvningar inte alls lika lyckade som innan. Det kan så klart bara vara en (olycklig) slump. Eller inte

Vilmer Rönnberg känner sig frustrerad över den uteblivna speltiden på sistone i dagens HN. Jag kan förstå honom. För om man ställer sina mer rutinerade försvarspjäser på banan och får stryk med 0-7, ja då kan man nog lika gärna börja blicka mer framåt.

Det är också precis vad Varbergs BoIS måste göra nu. och då mot en annan verklighet än den som kallas allsvenskan.  

Håkan Ericssonboisabagen@gmail.comBoisabagen2023-09-23 08:21:25
Author

Fler artiklar om Varbergs BoIS