Panelen: Tankar och funderingar inför Allsvenskan 2024
Nu är det nära!

Panelen: Tankar och funderingar inför Allsvenskan 2024

På lördag smäller det! Då drar Allsvenskan igång och först ut är IFK Norrköping som tar emot Malmö FF. Guldköpings redaktion laddar upp inför säsongen med att svara på ett gäng frågor. Här kommer del ett av två.

De som är med i panelen denna gång är följande: Gunnar Käll, Göran Modeen, Markus Turesson, Mathias Dahlberg, Christian Lejon Sjöstrand, Jonathan Hanell Didriksson och Anders Pettersson.

Efter rykten om isländska tränare så landade det till slut med att Andreas Alm är den som ska lyfta IFK. Har de äntligen hittat rätt tränare nu?
Vad tror du att Alm kommer bidra med?


Gunnar Käll:
Jag tror det blir bättre med Alm men ändå svårt att sia om det blir ett rejält lyft eller något mittemellan. Förhoppningsvis är hans taktiska kunnande större än hos sin föregångare. Tydligt är att han också tänker låta de yngre spelarna få mera speltid än som varit fallet under Glen.

Göran Modeen:
Andreas Alm tror jag är helt rätt för IFK Norrköping. Han har en gedigen tränarerfarenhet och har dessutom spelat i IFK. Att ha tränat lag som Häcken och AIK, samt lag i Danmark är riktigt starka papper! 

Markus Turesson:
Arnar Gunnlaugsson kittlade. Andra kandidater desto mindre. Till syvende och sist är jag glad över att tränarrekryteringen landade i en känd kvantitet. Andreas Alm känns på förhand som den stabila, konsekventa tränare IFK behöver efter tre år av spelmässigt kaos. Tiden är kommen för att backa upp snacket om en framåtlutad fotboll med unga, egna produkter i nyckelroller. Både det förflutna och försäsongen antyder att Alm är rätt man på rätt plats i det avseendet. 

Mathias Dahlberg:
För mig handlar det mycket om han vågar spela unga spelare. Där är man ju som Peking-supporter lite bränd efter Glen, så jag tror de när jag ser de! 
Jag tror/hoppas på en stabil defensiv, det måste bli mycket svårare att göra mål på IFK Norrköping. 
Tror/hoppas även på ett eget spel, där vi själva har mer boll. Och då räknas inte att backarna passar varandra fram och tillbaka! 

Christian Lejon Sjöstrand:
Andreas Alm känns är en stabil allsvensk tränare, något som IFK behöver efter Glen Riddersholm (förövrigt ett stort bottennapp att anställa Glen). Alm är bättre på alla plan. Alm kommer kunna bidra med att utveckla de unga spelarna och att tillföra stabilitet i klubben. Att han har koppling hit är bara ett plus.

Jonathan Hanell Didriksson:
Det lät först spännande med Gunnlaugsson som varit så framgångsrik på Island, men när allt kom omkring så kändes istället valet av Andreas Alm helt rätt. Han kan ge den stabilitet som IFK behöver nu men även att han ganska omgående skulle kunna få IFK att lyfta igen.
Jag tycker att han har visat under försäsongen att han har en taktisk förmåga att ändra spelstil under matchens gång och inte vara låst vid en idé. Jag gillade den fotboll som Alm spelade med Häcken och jag såg honom redan då som en potentiell IFK-tränare. Att han har svar på tal utan att det kommer massa floskler och tomma ord ur hans mun ser jag också som positivt.

Anders Pettersson:
Om han får några år på sig, så kan det bli bra. Som spelare spelade han i Superettan åren 2004/05 då IFK hamnade på en 4:e- och en 7:e-plats och elvorna var inte några av de bättre IFK haft! Som tränare har han coachat AIK, Häcken, Vejle och Odense. Där hoppas jag han kan införa lite dansk dynamit, utan Riddersholm ledarskap. Kan föreningen få harmoni och balans i truppen med en positivt utvecklande tränare så är mycket vunnit.

Vad tycker du om truppen? Är du nöjd med nyförvärven eller hade det behövts någon mer förstärkning? Samt är du missnöjd över att någon lämnat?

Gunnar Käll:
Jag är mer nöjd nu än inför 2023 i alla fall, men saknar ändå en riktig profilvärvning. Låt gärna Prica motbevisa mig! De flesta som tillkommit har prövat lyckan i flera klubbar innan de kom till IFK, vi får hoppas att ankomsten till IFK göt att de lyfter sig ett snäpp.

Göran Modeen:
Truppen är jag i stort sett nöjd med. Den är fortfarande något stor framför allt på mittfältssidan. Men samtidigt är det nästan lite komiskt att vi tidigare hade fem målvakter, och nu när vår andremålvakt går sönder så måste vi ta in en avdankad tredjemålvakt från Djurgården som bara behöver träna två gånger i veckan. Tim Prica har förutsättningar att bli ett riktigt stort utropstecken och Max Watson i backlinjen har redan visat att han är en riktig mittbacksgeneral!  

Markus Turesson:
Bredden är på en helt annan nivå än under de senaste säsongerna och i stort sett alla positioner är konkurrensutsatta. Även högerbacken efter det mycket tveksamma korttidslånet av Joseph Ceesay, utan klausuler. Att ha en slagkraftig bänk kommer dock med ett pris, i form av relativt höga personalkostnader på flertalet spelare som inte tillhör den tänkta startelvan. För Sögaard-värvningen sätter jag och många med mig ett frågetecken. Max Watson och Tim Prica kan däremot visa sig vara IFK:s bästa affärer utan isländsk koppling på mycket länge. Skadeläget till trots hade det känts rimligt om en central mittfältare lämnade på lån innan fönstret stänger. Allt som allt - ett väl godkänt fönster av Tonna.

Mathias Dahlberg:
Jag tycker att truppen är okej och med ekonomin vi har så är jag nöjd med nyförvärven! 
Är inte missnöjd med att någon lämnat utan hade önskat ett par försäljningar eller utlån till då truppen fortsatt är för stor. 

Christian Lejon Sjöstrand:
Jag tycker väl att det har blandats och gett lite. Att pengar saknas och att Ifk inte är lika attraktivt är tydligt. Det tycker jag man ser på nyförvärven. Med det sagt är jag såklart nyfiken på ”våra egna” samt Ishmet Lushaku. Watson kan ingjuta stabilitet i backlinjen. Jag skulle vilja se en till spelare, en spelare med rutin som går rakt in i startelvan – centralt mittfält.

Jonathan Hanell Didriksson:
När Tonna gick ut med att de skulle värva en spetsvärvning till varje lagdel (förutom målvakt) och dessa spetsvärvningar länge verkade utebli så väcktes en skepsis i mig. Men med Watson och Prica in så känns det rätt bra då de verkar vara precis den spets som utlovats och på rätt positioner. Truppen är starkare än tidigare men känns snarare bred än vass. Det är många som konkurrerar på det centrala mittfältet och bland mittbackarna. Lite frågetecken för värvningarna av Amadeus Sögaard och Joseph Ceesay (lån).

Anders Pettersson:
Föreningen har ju inga större pengar att lägga på nya spelare, men jag hoppas att Alm kunnat få in några spelare för hans behov.  

Hur ser din startelva ut (om alla är skadefria)?

Gunnar Käll:

Andersson – J. Ceesay, Eriksson, Watson, Baggesen - Sigurgeirsson, Traustason, Dino, Kalley – Nyman, Prica

Nyman/Prica är typiska målområdesspelare därav 442.

Göran Modeen:
Jag passar frågan att ta ut en startelva. Det är inte riktigt min grej, det finns andra som är mycket bättre på det.

Markus Turesson:
Jansson
Eid - Watson - Eriksson - Baggesen
Traustason - Je. Ceesay
Prica - Vito- Sigurgeirsson
Nyman

Mathias Dahlberg:
- David A
- Joseph C  Max  Amadeus  Kalley 
- Jesper C  Lushaku
- Tim P  Trasten  Sigge2
- Totte

Christian Lejon Sjöstrand:
Ny målvakt (inte Vaiho)
Eid Watson Eriksson Kalley
Dino Lushako
Vito Trasten Sigurgeirsson
Nyman

Jonathan Hanell Didriksson:
Jansson
Eid – Watson – Eriksson – Baggesen
Lushaku – Traustason
Prica – Vito – Sigurgeirsson
Nyman

Anders Pettersson:
Jansson
Eid -  Watson -  Eriksson - Kalley
Traustason - Joseph  Cesay -  Jesper Cesay - Khazeni
Prica - Nyman

Vad har du för förhoppningar och förväntningar på laget i år?

Gunnar Käll:
Jag tror på topp 6 i allsvenskan och givet avancemang till gruppspelet i cupen. Tajtare försvarsspel än de senaste åren och effektivare målskytte står på min önskelista. Prica har sett vass ut hittills, han och Totte ser ut att kunna bli ett riktigt powerpar.

Göran Modeen:
Att laget hamnar på övre halvan och sätter käppar i hjulet på Stockholmslagen och Malmö på hemmaplan. Sen hoppas jag att några av de yngre spelarna får ett riktigt genombrott så att vi kan bli en säljande klubb igen. Det är livsviktigt för vår ekonomi och för att kunna bygga en stark framtid och på sikt bli ett topplag och förhoppningsvis någon gång på 20-talet utmana om Guldet! 

Markus Turesson:
Såvida nedflyttningsångest inte är någonting som jag behöver handskas med är tabellplaceringen egentligen ganska ointressant. Truppen, som kryllar av habila allsvenska spelare, ska vara bra nog för att landa komfortabelt i mittenskiktet. Spetsen som krävs för att utmana om Europaspel finns däremot inte. Desto större förhoppningar jag har på den spelmässiga utvecklingen. Med en offensiv och attraktiv fotboll kan fler marginalåskådare lockas till Parken. Särskilt om hälften är från stan bland grabbarna på plan. 

Mathias Dahlberg:
Att vi ska spela en fotboll som är roligare att titta på. Att en del unga spelare får speltid och inte bara inhopp i matchminut 89.
Att vi hamnar på övre halvan! 

Christian Lejon Sjöstrand:
Bättre än förra… Och att de unga kliver fram och får oss att tro på framtiden.

Jonathan Hanell Didriksson:
Jag vill se att det spelas en fotboll som visar att det finns en vilja att utmana och att föra spelet. Även om allt inte kommer sitta från omgång ett så vill jag se en utveckling mot vad IFK ska stå för. Sedan har jag en förhoppning om att flera unga egna talanger får speltid.

Anders Pettersson:
På övre halvan, troligen plats 5-8, sämre är ett misslyckande! Oavset så behåll  Alm, det tar alltid några år innan en tränare levererar!

Vad ser du mest fram emot med Allsvenskan 2024?

Gunnar Käll:
Att spelnivån höjs och att de lag som spelar i europeiska cuperna lyckas så att allsvenskan får högre status än i dag internationellt. Vill att domarna inte ska märkas så mycket heller, då har de gjort sitt jobb, lex Tess Olovsson.

Göran Modeen:
Det jag ser mest fram mot i allsvenskan är att Malmö INTE vinner guld igen. Det är nog i särklass viktigast för att allsvenskan ska fortsätta vara en attraktiv och jämn serie. Har inget emot att man bygger en bred kanal runt Malmö och sen skänker den delen av Sverige till Danmark. Vi skulle kunna ta Bornholm i utbyte en vacker ö som är mycket lämpad för sköna cykelturer!

Markus Turesson:
Att ”Nora-Calles” rekord från 1936 suddas ut när Axel Brönner blir lagets yngsta allsvenska debutant genom tiderna. Oräkneliga målfiranden där alla vill gratulera Tim Prica. Ísak Andri Sigurgeirssons utblomning. Mer allmänt - ett tomrum som fylls inom mig. Varannan passning får gärna rinna ut till inkast. Bollhandduken får gärna komma fram. Domarna får gärna hålla samma halvdassiga nivå som resterande 22 på planen. Tillsammans med en inramning i världsklass är det vad som gör Allsvenskan älskvärd och unik. Den 30:e mars smäller det. Vi ses på Curvan!

Mathias Dahlberg:
Gå live på så många matcher som möjligt!

Christian Lejon Sjöstrand:
Curvan och att stänka till storlagen.

Jonathan Hanell Didriksson:
Svårt att plocka ut något specifikt. Bara det att Allsvenskan och den riktiga säsongen är igång är något jag ser fram emot. Alltid spännande att se vilka lag som överraskar och vilka som underpresterar. I Allsvenskan kan mycket hända!

Anders Pettersson:
Att den börjar!

Del två kommer inom kort!

Jonathan Hanell Didriksson2024-03-26 20:25:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Höstrysaren fortsätter för Peking!
Bottenbetyg efter bottennappet mot Blåvitt
Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås