Spelarbetyg Säsongen 2022

Spelarbetyg Säsongen 2022

Säsongen är över och återigen avgörs allt på sista matchen, och återigen slutar säsongen lyckligt. Jag har gått igenom spelare för spelare i laget och givit dem ett säsongsbaserat betyg.

Målvakter
Alfie Whiteman +++
21 matcher, 1808 minuter
Prestigelånet från förra säsongen gillade Degerfors IF så pass mycket att han kom tillbaka för ytterligare en lånesejour. Alfie känns stabil och gör ibland makalösa räddningar. Men en hel del bollar släpps in som inte direkt känns omöjliga att rädda. Tappade sin plats mellan stolparna efter en huvudskada mot AIK i september.

Jeffrey Gal +++
9 matcher, 892 minuter
Snacka om att växa med förtroendet. Gal har under sina år i Degerfors alltid varit opålitlig och det har varit ganska tydligt att han kanske inte hade den Allsvenska nivån i sig. Men efter Alfies skada så tog Gal verkligen chansen och var en stor del i Degerfors makalösa höstform! Stod de 8 sista matcherna och släppte endast fem bollar förbi sig.

Mittbackar
Gustav Granath +++
27 matcher, 2360 minuter, 0 mål, 2 assist
Efter inledningen av säsongen var Gustav en av de i laget som fick mest skit. Det syntes tydligt att han inte hade tillräckligt med kvalitéer som mittback för att stoppa de duktiga allsvenska anfallarna. Han spelade inte heller speciellt mycket förra året så det kändes som att en ersättare behövdes under sommarfönstret. Men Werner gör bara en mittbacksvärvning under sommaren och resten är historia. Direkt Gustav fick Lagerbielke bredvid sig så lyfte han sig flera nivåer. En Makalös utvecklig sett över säsongen, även om han förmodligen aldrig kommer sluta med sina felpassningar mitt in i banan.

Sebastian Olsson ++++
26 matcher, 2340 minuter, 1 mål, 1 assist
Likt Gustav Granath höjde sig Sebastian otroligt mycket när han fick spela bredvid Lagerbielke. Gjorde ett galet viktigt och snyggt mål i matchen mot IFK Göteborg. Schabblade en del med boll i vanlig ordning men kändes ändå riktigt stabil sista halvan av säsongen.

Gustaf Lagerbielke +++++
14 matcher, 1260 minuter, 3 mål, 0 assist
Sällan har väl en enskild spelare betytt så mycket för ett lag? Gustaf, med väldigt lite erfarenhet av elitfotboll spelade som om han inte gjort någonting annat. Han fick sina backkollegor att överprestera som ger vibbar från Olof Mellbergs tid i landslaget. Gustaf känns given till landslagets januariturné, och det ska bli otroligt spännande att följa resten av hans karriär.

Sean Sabetkar ++
15 matcher, 942 minuter, 0 mål, 0 assist
Man ser att Sean brinner för fotboll. Han verkar vara en exemplarisk lagkamrat och kapten. Men tyvärr besitter han inte riktigt farten som krävs på denna nivå. Spelade de flesta matcherna under den tunga perioden innan Lagerbielke kom in i laget.

Ronald Mukiibi +
3 matcher, 84 minuter, 0 mål, 0 assist
Ekroths ersättare gav oss inget bra alls. Ryktet går att han är seriös och en bra lagkamrat vilket såklart är bra. Långsam, skadad och petad hela säsongen.

Oscar Wallin +
0 matcher, 0 minuter, 0 mål, 0 assist
Fyra matcher på bänken. Hade ambitioner om en startplats inför säsongen. Verkar inte ens ha varit nära, trots defensiv kris halva säsongen.

Wingbacks
Joseph-Claude Gyau ++++
22 matcher, 1811 minuter, 0 mål, 5 assist
Blandade bländande spel med idiotiska felbeslut och tacklingar. I slutet av säsongen var han en gigant och flög fram på sin vänsterkant. Inte rädd för att slå inlägg med vänsterfoten, även om han gillade att vika in och avlossa med högern. Nära att göra mål i var och varannan match. En av lagets bästa spelare!

Elyas Bouzaiene +++
16 matcher, 1171 minuter, 1 mål, 3 assist
Vilken sanslös karriär. Spelade i division två under 2021. Ett halvår senare och 13 matcher i Lunds BK i ettan värvas han till Degerfors och är en av seriens största utropstecken. Hur högt kan han nå? Verkar träna målmedvetet och är seriös i sin satsning. Kommer till många lägen och springer mycket och är inte heller bortkommen i det defensiva.  

Erik Lindell ++
20 matcher, 874 minuter, 0 mål, 2 assist
Man vet vad man får av Erik. Han kämpar på bra och kommer ofta till inlägg med sin högerfot. Ingen bländande teknik men tar sig ofta fram på kanten ändå. Hyfsad även defensivt. En bra avbytare som alltid känns redo för inhopp!

Anton Kralj ++
13 matcher, 832 minuter, 0 mål, 0 assist
Skadad och bänkad sista 15 matcherna. Det syns ändå att han har en hel del kvalité men väger väl lätt i närkamperna. Det hade varit spännande att se Anton få en skadefri säsong för att se hur bra han skulle vara med mer kontinuitet.

Daniel Krezic +
10 matcher, 67 minuter, 0 mål, 0 assist
Visade upp ett bra och spännande spel under försäsongen och gjorde ett par intressanta inhopp i början av säsongen där han visade upp sin bländande teknik. Många skrek efter hans chans att visa sig men den kom aldrig. Gjorde bort sig defensivt vid något tillfälle. Kanske är Daniel lite för offensiv för att kunna spela wingback?

Innermittfältare
Christos Gravius +++
25 matcher, 2250 minuter, 0 mål, 2 assist
Femte säsongen i föreningen och det är nog dags att börja acceptera att Gravius aldrig kommer att försöka lära sig att använda högerfoten. Han krånglar till det onödigt för sig själv ofta för att kunna använda vänsterfoten allt för ofta. En vänsterfot som är riktigt bra dock, men det behöver bli lite poäng också! Spelskicklig som få men det känns som att Degerfors är en lämplig nivå för Christos.

Adam Carlén +++
29 matcher, 2094 minuter, 0 mål, 2 assist
Inledde säsongen katastrofalt, och man kunde inte alls känna igen Adam. Han kom ofta fel i närkamperna och det var mer regel än undantag att han tappade bollen. När laget justerade sitt spelsätt, och inte satte Adam i för svåra lägen som han inte bemästrade, så växte han ut till en gigant. Stenhård och vinner ofta närkamperna på ett schysst sätt vilket hans fem gula ändå indikerar. 

Justin Salmon +++
18 matcher, 1120 minuter, 1 mål, 0 assist
Justin fick ett allsvenskt genombrott i år. Tog över startplatsen från Adam Carlén när han svajade i början. Visade upp ett mognare spel än förra året och besitter bra teknik. Gjorde ett livsviktigt mål i 94:e minuten mot Norrköping men fick en hjärnskakning i samband med det tyvärr. Tappade platsen till förmån för Adam Carlén senare igen under säsongen och tog aldrig tillbaka den. Spelade ett par matcher för Liberias landslag under året.

Yttrar och anfallare
Rasmus Örqvist +++
28 matcher, 2168 minuter, 3 mål, 3 assist
Spelade innermittfältare i Norrby, värvades till mittförsvaret i Degerfors, men provades även som wingback. Men kom till sin rätt som högerytter eller släpande anfallare! Stor, gruffig och gjorde viktiga mål. Rasmus växte ut till att bli en av säsongens stora utropstecken!

Diego Campos ++++
29 matcher, 1932 minuter, 5 mål, 5 assist
Som de flesta andra yttrar i laget trivdes han bäst till vänster för att vika in med sin ypperliga högerfot. Humörspelare som tyvärr har ett på tok för högt temperament där han fick 6 varningar, där de flesta var för snack. Gestikulerar ofta mot både domare och lagkamrater och ser allt som ofta missnöjd ut. Men vips så får han ett läge och gör mår! 10 poäng är ett bra facit för sin första säsong i Allsvenskan.

Omar Faraj ++++
16 matcher, 1297 minuter, 4 mål, 0 assist
Jag blev riktigt glad över nyheten om att Omar Faraj lånades in under sommaren. Inte för att jag visste så mycket mer än att han gjort det bra i Brommapojkarna och att han hade väldigt hög potential i Football Manager. Men Omar visade sanslös vilja och klubbkänsla under sina månader hos Degerfors. En av allsvenskans starkaste spelare, men som tyvärr även var orubblig även i offensivt straffområde vilket gjorde att straffarna uteblev. Perfekt som uppspelspunkt!

Nikola Djurdjic ++
19 matcher, 1029 minuter, 2 mål, 1 assist
Drog på sig ett fullständigt idiotiskt rött kort mot Elfsborg. Blev senare avstängd internt för att ha varit på nattklubb. Skador. Ingenting ville sig för Niko som var långt borta från allsvenskt spel under sensommaren, och väldigt få Degerfors-supportar ville ha kvar honom. Räddar upp säsongen med en fin avslutning där man fick se hans kämpaglöd och ett livsviktigt avgörande i 94:e matchminuten mot Helsingborg. Tyvärr drog han korsbandet i näst sista matchen och frågan är om han orkar komma tillbaka.

Johan Bertilsson ++
28 matcher, 975 minuter, 1 mål, 0 assist
Superlegendaren Bertilsson som frälste oss i de sista minutrarna mot Östersund förra året och som blev lagkapten inför denna säsong fick ingenting att fungera i år. Visst kan man se att han besitter fullgod touch, teknik och smartness, men det var något som inte stämde. Oftast var han totalt osynlig under matcherna även om han inte startade många matcher på hösten. Fick ändå speltid i de flesta matcherna och gjorde säsongens enda mål i krossen mot Djurgården. Legendar som jag hoppas få följa i någon lägre serie nästa säsong!

Dijan Vukojevic ++
23 matcher, 830 minuter, 3 mål, 2 assist
Tyvärr en av säsongens stora besvikelser. Han kom med mycket förväntningar som Edvardsens ersättare efter en fantastisk säsong med Norrby. Levde inte upp till förväntningarna över huvud taget. Förstatouchen höll oftast inte måttet vilket gjorde att potentiella målchanser uteblev. Klagade ofta på att han fick spela på fel position. Här finns ett stort sparkapital till nästa säsong!

Adhavan Rajamohan +
17 matcher, 480 minuter, 0 mål, 1 assist
Fick betydligt mer chanser och speltid i år än förra säsongen men bevisade sig inte. Springer mycket men det syns ofta tydligt att Allsvenskan är en nivå för högt för Adhavan. Gjorde ett viktigt mål mot Helsingborg hemma som räknades som självmål då Davidsen var sist på bollen.

Albin Mörfelt +
5 matcher, 182 minuter, 1 mål, 0 assist
Spännande nyförvärv som inledde piggt i sina fem första matcher för att sedan skada sig och kom inte tillbaka över huvud taget. Totalt bortglömd av de flesta när man tänker på det starka sommarfönstret. Är han redo nästa säsong så känns det lite som ett nyförvärv igen!

---

Abdelrahman Saidi +++
11 matcher, 857 minuter, 5 mål, 0 assist
Abdo lämnade för Hammarby under sommaren och bidrog förmodligen en hel del till att Degerfors kunde värva in fyra spelare i sommarfönstret. Kommer för alltid vara älskad för sitt 10-minuters-hattrick i mirakelvändningen mot Sundsvall.  

+ Underkänd / för lite speltid
++ Lägre allsvensk klass
+++ Allsvensk klass
++++ Hög allsvensk klass
+++++ Toppklass allsvenskan
 

Rickard2022-11-10 16:44:48
Author

Fler artiklar om Degerfors