Djurgården - Halmstads BK
2 - 0

Stort spelövertag när Djurgården slog HBK med 2-0
Gustav Wikheim firar 1-0 med Piotr Johansson och (nästan) hela Tele2 Arena.

Efter en enorm frenesi under matchens första 20 minuter, och en mycket stark första halvlek överlag, kunde Blåränderna ta en bekväm seger mot HBK. Krutet kanske brändes mer än vanligt i den första halvleken, men vad gör väl det när Djurgår’n tar poängen och närmar sig MFF i tabelltoppen.

Det var verkligen full fart framåt på Stockholmsarenan under måndagskvällen när Stockholms stolthet gästades av Halmstads BK. Många blårandiga supportrar uttryckte inför matchen en önskan om att få se ungefär den elvan som faktiskt kom att ställa sig på konstgräset inför avspark. Nästan direkt var känslan att det kanske rentav var den mest kreativa djurgårdselvan… någonsin?

Norsk trio från start
Att Jacob Widell Zetterström startade i mål var kanske inte helt oväntat med tanke på målvaktens enorma utvecklingskurva sedan förra säsongen. Framför sig hade han dagens lagkapten Jacob Une Larsson och Miro Tenho på respektive mittbacksposition. I vanlig ordning inledde Piotr Johansson och Samuel Dahl på kanterna.

Som någon sorts sittande mittfältare måste Besard Sabovic ha varit tilltänkt, även om det inte riktigt var tydligt utifrån ytorna han kom att befinna sig i. Bredvid sig hade han Lucas Bergvall som alltså tog ett steg ned i banan från sin vanliga nummer 10-roll. Där inledde istället Tokmac Nguen jämte landsmännen Gustav Wikheim och Tobias Gulliksen, på höger respektive vänster kant. Efter hattrickinsatsen sist fick Deniz Hümmet, föga förvånande, fortsatt förtroende.

Varsitt mål av barndomsvännerna
Den inledande blårandiga dominansen var svår att överdriva. Hela laget såg minst sagt påkopplat ut och ledningsmålet verkade hänga i luften redan från avspark. I den sjunde minuten kom det redan då fullt rimliga 1-0 till hemmalagets favör genom Wikheim nedanför Sofialäktaren. Dahl sprang i djupled och vände tillbaka bollen till Sabovic som kunde avancera in i straffområdet med god kontroll. Mittfältarens inlägg träffade först Hümmet som skarvade den vidare till Wikheim.

Spelövertaget fortsatte och ett snarlikt läge som målet uppstod då Sabovic inlägg såg ut att precis missa Wikheim. Istället skulle målet komma efter en precis rensning från Widell Zetterström över hela planen. Tokmac hamnade i en löpduell mot en HBK-försvarare men agerade mycket resolut då han höll undan och undvek att falla i duellen. Norrmannen saktade ner aning och sköt lugnt in 2-0 via den högra stolpen.

Med bud på mer
Dominansen var total även om avsluten mot bortamålet var ganska få. Alla djurgårdare på banan verkade vilja vara med på leken. Bergvall bröt passningar som blev kontringar, Tokmac och Wikheim såg ut att ha ett stundom elektriskt samarbete. Resten av de offensiva spelarna hängde liksom med på det och känslan var verkligen att Djurgården lekte fotboll. Gästerna från Halmstad tog sig mer eller mindre upp på offensiv planhalva först efter knappa 25 minuter. Det påpekades i tv-sändningen hur HBK:s enda vila var då målvakten höll i bollen, vilket kan summera stora delar av den första halvleken.

Klasskillnad.

Hemmalaget var i förarsätet under hela den första halvleken även om gästerna så småningom kom relativt nära något enstaka läge. Efter en hörna träffade bollen överkanten på Widell Zetterströms ribba, men i övrigt fanns det inte mycket att skriva hem om för hallänningarna. Särskilt roligt ur blårandig synvinkel var såklart att målvakten fick sin efterlängtade assist. Ett varsitt mål på Wikheim och Tokmac, i debut från start inte minst, är också positivt för konkurrensen i laget.

Sömnig andra halvlek överlag
Djurgården inledde den andra halvleken på ungefär samma sätt som man agerade under den första. Några minuter in gick det ett sus genom publiken då Gulliksen avslutade utanför på nästan patenterat sätt tätt till vänster utanför straffområdet. En stund, och flera lägen, senare drogs norrmannen ner tätt utanför HBK:s straffområde, vilket gav Bergvall chansen att måla från frisparksposition. Skottet räddades till hörna, inför vilken Oskar Fallenius ersatte Tokmac.

Djurgårdens frenesi från den första halvleken var inte riktigt kvar efter pausvilan och frånsett den första kvarten eller så därefter kunde HBK ta sig upp i banan mer kontinuerligt. Periodvis kunde de till och med ta sig in i straffområdet, vilket också blev åtminstone halvfarligt vid några tillfällen. I ärlighetens namn upplevdes matchens under den sista halvtimmen allt mer som en utdragen transportsträcka.

Hemmalaget verkade ganska nöjda med resultatet men det var knappast ombytta roller med motståndarna. Djurgården var rätt nära att få till ett par anfall, inte minst då inbytte Haris Radetinac fick en passning några få centimeter från att kunna få till ett riktigt bra avslut med bara målvakten att slå. Dessutom borde nog Gulliksen ha fått en straff med sig när en HBK-försvarare gick in lite väl bryskt, inte minst såg det ut att göra ont när norrmannen fick en sula i brösten i samma situation.

Fina framtidsutsikter på Kaknäs
Efter en andra halvlek som man inte riktigt kan likna vid fyrverkerier såg Blåränderna till att ta hem tre poäng, hålla nollan och dryga ut avståndet nedåt i tabellen. Frånsett Mjällby som spelar imorgon kommer det skilja minst fyra poäng ner till närmaste motståndare. Efter en sen kvittering av Häcken tog man även in på MFF i tabellen, där avståndet nu är blott tre poäng. Oavsett det, är det svårt att se något annat scenario än att detta Djurgården är i toppen av tabellen för att stanna. För att ge guldjakten en ärlig chans ska det nog in ytterligare sex poäng innan sommaruppehållet.

I dagsläget har man alltså karvat ut ett visst försprång till konkurrenterna bakom sig, men för att komma ikapp MFF behövs något extra. Även om Bergvall d.y. är två matcher från Premier League har dagens målskyttar, Wikheim och Tokmac, visat att det nog ett och annat blårandigt mål framöver. Om det är nog för att göra något speciellt av 2024 är för tidigt att säga, men efter derbyt väntar en mycket intressant sommar och höst om laget fortsätter se ut såhär.