Tillbaka till verkligheten
Marc Tokich, ny i Varbergs BoIS i år.

Tillbaka till verkligheten

Om än en jävligt stabil sådan.

Det är gyllene tider för Varbergs BoIS..i evighet? Det frågade jag mig förra våren med tydlig referens till GT:s gamla coverdänga. När Varbergs BoIS idag presenterar sin årsredovisning blev väl svaret blev väl att ett år senare har verkligheten kommit ikapp, om än en jävligt stabil sådan. 

Tre år i rad med mångmiljonvinst förvandlades 2023 till ett minusresultat på drygt 2 miljoner kronor vilket ändå är 3,5 Mkr bättre än budgeterat. Klubben har nu ett eget kapital på närmare 24 miljoner vilket är i linje med målsättningen att “ha ett eget kapital på minst 20 miljoner kronor vid en omsättning mellan 30-70 miljoner”.

Det är en minst sagt ambitiös målsättning måste man säga. Jämför t ex med Halmstads Bollklubb som i fjol redovisade en vinst på drygt en miljon men bara har ett eget kapital på 6,5 Mkr. Samtidigt som bollklubben har en ovillkorad skuld till kommunen på över 7 miljoner. Men samtidigt är HBK nu kvar i allsvenskan och redovisade t ex  i fjol publikintäkter nära 3 gånger så stora som Varbergs. Så det styrkeförhållandet kan snabbt komma att svänga. 

Att vara eller inte vara i allsvenskan ja. Lars Karlssons ord om extra tillskott i budgeten för att säkra fortsatt allsvenskt spel syns inte heller i årsredovisningen vad jag kan utläsa. Bortsett från att klubben själva kopplat ökade personalkostnader till en “större spelartrupp” än tidigare vilket inte jag likställer med en “satsning”. Den uteblivna satsningen rimmar också med föreningens strategi om att “bygga en plattform för att vara en elitklubb många år framåt". Men då kanske man istället skulle tydliggjort det? 

ID-markören “Vi ska utveckla spelare, som skapas till elitspelare från egna led, rekryteras lokalt, regionalt, från div I eller lägre eller utländska akademier. Vi har en tydlig idé’ med att utbilda spelare och sälja spelare” känns igen och är något som många supportrar ondgjort sig över, speciellt i fjol när det inte längre gick så bra. Det kan också noteras att vi får sägas bryta mot den markören i år då när vi, tillbaka i superettan märk väl, faktiskt främst plockat in färdiga elitspelare. 

Föreningens omsättning minskade med drygt 8 miljoner vilket främst beror på minskade intäkter från spelarförsäljningar. Om en särskild händelse efter räkenskapsårets slut noteras också att “I januari 2024 såldes två spelare till ett nettovärde om 3 930 tkr”. Det handlar om Dion Krasniqi till Elfsborg och Vinicius Nogueira till HBK. Nettovärdet innebär att avdrag för agentkostnader och andra omkostnader redan gjorts så transfersummorna överstiger det beloppet. 

Det noteras också som  publikintäkterna från ökade med drygt en  halv miljon vilket först känns lite förvånande med tanke på det svaga fjolåret, speciellt om man räknar in att 2022 även innehöll en kvalmatch. Men troligen har det att göra med en ökad satsning på matcharrangemangen och att kanske framför allt att fler sittplatser kunnat säljas i och med den nybyggda sittplatsläktaren. Sponsorintäkterna minskade med drygt en miljon kronor vilket inte känns så bra. Men här finns troligen ett samband med att en marknadschef saknats sedan juni förra året, något som nu åtgärdats. 

Summa summarum så är väl läget fortsatt ganska gott i “krisklubben Varberg” som riksmedia gillade att kalla oss i fjol. Nytt klubbhus/träningsanläggning färdigställs under våren och även konstgräsplanen på Påskbergsvallen ska väl läggas om så att klubben får alla träningsfaciliteter samlade om jag minns rätt. Utan att veta har jag svårt att tänka mig att så många klubbar i superettan har ett eget kapital på 24 miljoner? Att den framtida ambitionen inte är uttalat allsvensk kan jag väl också köpa sett till förutsättningarna. Att klubben vill ha en så pass stor buffert i form av eget kapital tror jag är kopplat till att publik- och sponsorunderlaget inte är så stort. Så här har invånarna i Varberg och supportrarna en viktig uppgift att bidra till att staden fortsatt ska ha ett lag i eliten. 

För 2024 budgeterar Varbergs BoIS med ett underskott på 5 miljoner kronor. Men det var innan närmare 4 miljoner kronor för Dion Krasniqi och Vinicius Nogueira trillade in. 

Från årsredovisningen

Utvalda intäkter i Mkr (fjolårets siffra inom parentes)
Omsättning totalt: 46,9 (55,1)
Publikintäkter: 4,4 (3,7)
Sponsor- och reklamintäkter: 10,7 (11,9)
Sändningsrättigheter: 20,7 (20,6)
UEFA-ersättningar: 3,6 (5,3)
Spelarförsäljningar (netto) 1,3  (7,1)*
*Luke Le Roux, Oliver Stanisic och Ismet Lushaku uppskattningsvis

Utvalda kostnader i Mkr (fjolårets siffra inom parentes)
Försäljning. och materialkostnader: 14,2 (12,7)
Personalkostnader: 32,1 (31,8)
Spelarköp 1,1*
*Mads Borchers och Kristoffer Hoven uppskattningsvis

Håkan Ericssonboisabagen@gmail.comBoisabagen2024-03-12 20:38:00
Author

Fler artiklar om Varbergs BoIS