Västerås - Djurgården
0 - 2

Tvåmålsseger efter holmgång i Västerås
Leach Holm gjorde sitt andra allsvenska mål för Djurgården.

Trots knappa tre dagars vila från cupfinalen lyckades Djurgården slå Västerås med 0-2. Det var dock inte alls någon självklarhet, med en första halvlek där det rådde fullständig kalabalik framför Blårändernas mål, men Leach Holm och Fallenius skärpa säkrade segern.

Efter den tunga förlusten i cupfinalen var det återigen dags för allsvenskt spel för Djurgården som gjorde den dryga en och en halv timmes långa resan till Mälarstaden för att möta tabelljumbon Västerås SK. Med bara några dagars vila i benen efter 120 minuters spel i cupfinalen var det verkligen inte ”bara att hämta” några tre poäng, då VSK:s skrala poängskörd i år inte på något sätt innebär att det är något förlorargäng, vilket också skulle visa sig.

Viktiga kuggen bänkad
Deniz Hümmet kom inte till Djurgården som en stjärnvärvning, men efter 6 mål på 12 tävlingsmatcher har anfallaren växt ut till en viktig pusselbit i Djurgården. Idag inledde dock 27-åringen från bänken efter att ha haft sjukdomsproblem under veckan. Det blev Tobias Gulliksen och inte Musa Gurbanli som startade på topp i anfallet, en position han testades i under slutet av cupfinalen och gjorde det bra. Runtom Gulliksen var det Fallenius till vänster, Bergvall centralt och Wikheim till höger. Med andra ord var det en vindsnabb offensiv som tog sig an Västerås trebackslinje. Tokmac Nguen var fortsatt avstängd efter det röda kortet mot Malmö FF.

Backlinjen med Johansson, Tenho, Danielson och Dahl har visat sig ganska given i år och så var fallet även idag. På mittfältet var Besard Sabovic, som gjorde en jättematch mot Malmö senast, avstängd, vilket innebar att Albin Ekdal gjorde Samuel Leach Holm från start.

Stockholmslaget har inte inlett Allsvenskan med något sprudlande spel, men efter att ha stått sitt kast på ett imponerande sätt i 120 minuter av cupfinalen fanns det nu mer självförtroende att ta av.

Ingen tråkig matchinledning
Det rådde kalabalik i bortaförsvaret inledningsvis och Västerås hade tre hundraprocentiga chanser att ta ledningen i början av matchen. Mittbacken Alex Douglas dök upp i straffområdet efter en hörna, men nickade utanför och sedan fick VSK-kaptenen Simon Johansson två ypperliga tillfällen att sätta 1-0. Efter Johanssons andra målchans tog ”JWZ” sig för axeln och då fick Djurgården chansen att hämta sig lite. Det resulterade i en straffsituation för Djurgården och tre skott på mål innan Västerås återigen vände på skutan och fick en trippelchans de också. Hur någon av dessa chanser inte gick in i mål är svårt, i princip omöjligt att förklara, men att målvakterna fick svettas råder det inga tvivel om.

Det bjöds på hårdrockfotboll från båda lagen och det var inte världens enklaste uppgift att försöka hänga med i allt som hände. Bollen åkte fram och tillbaka mellan de två olika straffområdena och det blev farligt i princip varje gång. Med en offensiv trio på Fallenius, Gulliksen och Wikheim spelade Djurgården till sina styrkor genom att skicka in bollar bakom Västerås trebackslinje. Oskar Fallenius hade bland annat en boll i mål på en retur efter ett Wikheim-avslut, men han stod i en offsideposition. Hemmalaget ville inte vara sämre de heller då det går att argumentera för att deras bollar in bakom var bättre adresserade och spelades in oftare, men skärpan brast.

Det var dock Västerås som hade de allra bästa målchanserna och att det inte stod 4-2 på måltavlan efter 30 spelade minuter var ett under. En halvlek som var symptomatisk för de grönvitas start på säsongen. Vågande offensivt spel, men när det väl kom till att göra mål var det alltid någonting som inte stämde.

Förvirrande ledningsmål
Samuel Leach Holms vobblande skott från högerdojjan har lurat många målvakter. I den 32:a minuten gav han Djurgården ledningen via ett skott utanför straffområdet som studsade precis framför Johan Brattberg, som inte lyckades greppa bollen innan den gick in i mål. Det tog ett tag att avgöra huruvida bollen faktiskt gick in i mål, då det såg ut som att bollen gick i nätet på utsidan av stolpen, men DIF-spelarnas glädje visade vägen och Stockholms stolthet hade gjort mål.

Hemmalaget var nära på att utjämna ganska direkt efter DIF:s ledningsmål, när Jabir Abdihakin Ali hade en boll som faktiskt var förbi Widell Zetterström, men bollen var så pass lös att Djurgårdens burväktare hann plocka upp den innan den gjorde någon skada. Det rådde inte heller någon vidare brist på ytterligare målchanser och heta lägen från västeråsarnas sida, men Djurgården lyckades med nöd och näppe hålla rent framför egen dörr.

Rotation I halvtid
Matcherna har duggat tätt den senaste tiden och med det i åtanke gjorde Bergstrand och Lagerlöf ett dubbelbyte i halvtid. Lucas Bergvall och Gustav Wikheim gick av planen och in kom Deniz Hümmet och Haris Radetinac. Hümmet gick in på topp och Radetinac till vänster i anfallet, vilket innebar att Gulliksen klev ner som tia och Fallenius flyttades över till högerkanten. I och med bytena fick Djurgården in två mer robusta herrar, antagligen för att man ville trappa ner lite på matchtempot.

Drömsekvens med räddad straff och mål i andra riktningen
I den 52:a minuten pekade Fredrik Klitte på straffpunkten efter att Danielson drog Jabir Abdihakin Ali i tröjan under en duell. Jacob Widell Zetterström räddade inga straffar mot Malmö senast, men den här gången var det inget snack när han slängde sig åt höger och puttade ut bollen till Albin Ekdal som direkt satte i gång ett anfall med en längre boll. Som om det inte var nog med att det var Västerås tredje straffmiss för säsongen snappade Fallenius upp Ekdals boll, löpte med den över hela plan och satte 0-2 till Djurgården med ett kyligt avslut. Ett välbehövligt mål för Djurgården och kanske framförallt Fallenius, men de hjärnspöken som verkar ha satt sig i nykomlingarnas huvuden vad det gäller att göra mål tycks sakna motstycke.

Efter målet fick bortalaget ett allt mer bekvämt grepp på matchen. Det kan förklaras av den o så hjärtskärande straffsekvensen utifrån Västerås perspektiv, men även utifrån att Djurgården med halvtidsbytena fick mer pli på hemmalagets anfallsspel. Man passade även på att byta in lagkapten Magnus Eriksson i den 64:e minuten istället för målskytten Samuel Leach Holm.

Västerås hade en period med ungefär en kvart kvar av den andra halvleken där man kom till ett par halvchanser. Djurgården svarade på det genom att byta in Jacob Une Larsson på defensivt mittfält och Peter Therkildsen på offensiv högerytter, två spelare som till vardags hör hemma i backlinjen, men som under matchavslutningen gav defensivt stöd lite längre upp i planen. Ut gick Albin Ekdal och Oskar Fallenius.

Patric Åslund, som ansluter till Djurgården i sommar, testade Jacob Widell Zetterströms förmågor med ett långskott i den 84:e minuten. Skottet gick rakt på, men aktionen visade på en pondus som kommer vara ett välkommet tillskott in i Djurgårdsfamiljen inom kort.

Tajt blårandig defensiv
Under den åtta minuter långa tilläggstiden var den än välfungerande blårandig defensiv som inte lät tabelljumbon Västerås oroa Widell Zetterström utöver matchens allra sista spark, som var en rejäl chansning av Linday, som inte var helt långt ifrån att smita in i kassen. ”JWZ” sträckte dock på sig och säkrade Djurgårdens andra raka hållna nolla i Allsvenskan. Om en vecka väntar Elfsborg, som passade på att slå MFF med 3-1 denna omgång, hemma på Tele2 arena, men först ska Djurgården njuta av segern.

***
Vad tyckte du om matchen? Kom Djurgården undan med nöd och näppe eller var det en kalkylerad kaoshalvlek i första? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton.