Wernbloom: ”Linderoth har gjort en imponerande resa”

Wernbloom: ”Linderoth har gjort en imponerande resa”

Pontus Wernbloom i intervju med SvenskaFans inför den kommande säsongen där han bland annat tippar vinnare av Allsvenskan och Superettan, men också slår fast att han inte har några som helst planer på att gå i samma fotspår som Skövdes succétränare, Tobias Linderoth.

Så här inför att årets säsong ska ta fart med först och främst försäsongsmatcher så har vi fått en pratstund med ex-landslagsspelaren och Blåvitt-profilen, Pontus Wernbloom. 

Wernbloom hyllar Tobias Lindertoh som tränare och säger i intervjun att han själv inte är någon framtida fotbollstränare. I slutet av intervjun tippar plockar han ut sitt tips på vinnaren av Superettan respektive Allsvenskan. 

Pontus, jättetack för att du tar dig tid för denna pratstund! Du är en profil i svensk fotboll med en lång och framgångsrik karriär. Sju säsonger i Blåvitt, landslagsmeriter och proffs både Holland, Ryssland och Grekland innan du vände hem till Göteborg igen. Karriären avslutade du 2021 och den sista aktiva säsongen kom du bara upp i sex matcher med IFK Göteborg. Hur känns det nu, är du en glad fotbollspensionär?
– Ja, nu har man kommit in i det vuxna livet här hemma och det känns bra! Det är skönt att vakna upp på morgonen och slippa känna efter vart man har ont för har man det spelar det ingen roll.

Du har haft en lång och framgångsrik karriär och fick tyvärr inte avsluta den på planen utan en knäoperation satte stopp på karriären. I IFK Göteborg blev det 186 matcher och 55 mål, samt SM-guld och cup-guld. Hur mår kroppen nu, du slipper känna efter över vart det gör ont, men är det låter ändå inte helt smärtfritt...? 
– Knät är inte opererat, det duger att spela padel på men kan inte göra mycket mer än så. Springa är bara att glömma så blir mycket padel samt crosstrainer som träning. Det är klart att man har ett par mil på kroppen och att den är nog mer trasig än hel, men jag visste vad jag skrev på när jag började spela fotboll.

2007 blev du svensk mästare med IFK Göteborg och året efter fick du även vara med och vinna Svenska Cupen med "Blåvitt". 2012/13, 2013/14 och 2015/16 har du även blivit rysk mästare med CSKA Moskva och under 2007-2016 kom du upp i 51 A-landskamper för Sverige och på dessa gjorde du två mål. Kan du ge oss ditt bästa minne när du får tänka tillbaka på det du upplevt som fotbollsproffs?
– Mitt bästa minne är alltid SM-guldet. Det betydde så mycket för så många i staden jag kommer ifrån. 



Du har två smeknamn... ”Dino” är det ena och det andra ”slaktaren”. Kan du berätta historien bakom dessa och vilket du föredrar om du själv får välja? 
– Dino kallades jag av några polare som liten men aldrig vart väl vedertaget och slaktaren har jag aldrig hört, haha! Werner är väl det folk kallat mig i lagen jag spelat i alla fall. 

Vad gör du idag när du inte ställer upp på en intervju som den här?
– Idag involverar jag mig en del i de bolagen jag investerat i när jag spelade. Förutom det så kör vi podden Ljugarbänken samt skriver en del för Aftonbladet, väldigt roliga gig om jag får säga det själv!

Allsvenskan då, vad säger du om den? 
– Den är jag sjukt taggad på i år. Hammarby har sålt halva sitt lag, MFF ska bara jogga hem det, ingen bryr sig fortfarande om Häcken, AIK brinner efter Nabbes Instagram-inlägg och Bosse fortsätter att briljera på transfermarknaden. Allsvenskan är så satans älskvärt vart man än har sina sympatier. Det händer grejer överallt och hela tiden.

Och du med hjärta för IFK Göteborg, hur nöjd är du med dem och hur följer du ditt ”Blåvitt” idag? 
– Jag följer dom väldigt nära. Är i princip på varje hemmamatch och ser resten på tv. Om Hagen är så bra som alla säger så vinner vi Champions League, men som obotlig pessimist så avvaktar jag att ta ut segern i förskott. Kul att dom öppnar plånboken i alla fall för jag är uppriktigt trött på shoppingen i fyndlådan. Det jag vill se är någon form av spelidé, för det har saknats vad folk än hävdar. Man kan inte förlita sig på att ”Mackan” ska avgöra varenda match på egen hand trots att han har kapacitet att göra det.

Skövde AIK, laget som den gånga säsongen tog Superettan med storm och det som nykomlingar. Tobias Linderoth har gjort stor succé och lockar talangfulla spelare till Skövde där han får dem att utvecklas, trivas och prestera. Har du varit inne på att göra någon likande resa som Linderoth? Ni har ju trots allt vissa likheter som spelare... Jag tänker på vinnarskallen som du har och jag minns när du kom upp i landslaget, du sågs som en duktig ledare redan i ung ålder. Med det sagt, har du några tankar på att bli tränare?
– Han har gjort en imponerande resa men det är inget jag skulle vilja apa efter. För att bli bra på något måste man vara 100% hängiven och det skulle jag inte kunna vara. Jag tittar gärna på fotboll, men vill inte involvera mig mer än så. Att vara tränare är också mer ansvar och tar mer tid än att vara spelare vilket man glömmer när man pratar om dem.



Vad tror du om den kommande säsongen då, om vi börjar med Superettan.. Vilka lag ser du i toppen och vilka kan vara årets överraskningsgäng? 
– Ja du... jag hoppas och tror ändå att Giffarna ska kunna studsa tillbaka och jag har läst att många dömt ut dem på förhand på grund av deras bedrövliga säsong. Får ändå behålla några nyckelspelare samt bli av med Lasso, den bästa värvningen man kan göra, haha!

– Sen ska det bli kul att se vad Aubynn kan göra med ÖIS. Jag gillar Jeff som fan, men har ingen aning om vad han kan göra som tränare. ÖIS upp till Allsvenskan hade vart bra för Göteborgsfotbollen, kanske mer önsketänkande än realistisk, men vem vet? 

– Helsingborg, som hör hemma i Allsvenskan, lär väl också rusta för att gå upp direkt och bör väl ses med god chans. Tråkiga svar kanske, men så tror jag...

... och Allsvenskan, vad säger du där? 
– MFF eller DIF. Rydström är i mina ögon Sveriges bästa och mest intressanta tränare. Får han egona i Malmö att dra åt samma håll blir dom svårstoppade. DIF slaktar BP och tar allt av värde där samt får in Berg. Fattar inte hur Bosse bär sig åt!

Avslutningsvis vill jag be dig sia om hur den här säsongen slutar, alltså vilka vinner Superettan respektive Allsvenskan om Wernbloom får bestämma?
– Helsingborg vinner Superettan och MFF vinner Allsvenskan, så jävla tråkigt!

Johan Videll@johan_videll2023-01-12 11:00:00
Author

Fler artiklar om Skövde AIK