fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
Besökare: 94135 | Inloggade: 254 | Antal medlemmar: 183739
  START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US | FORUM | BETTING
  Medlem
  Kom ihåg mig
  Den turkmenska ligan

  Den turkmenska ligan

  Den förbehållsamma nationen i mitten av intet har börjat öppna sin korpulenta kropp för omvärlden, likaledes grasserar fotbollen och kvaliteten blir alltmer aptitlig. Med ytterligare en upplaga av den turkmenska ligan hoppas landets entusiaster på god underhållning när ännu en exalterande kamp om ligaguldet skall uppenbara sig.

  Med ett namn som evident påminner om den europeiska nationen Turkiet är Turkmenistan för den illa kultiverade en illusorisk plats där teknologi och framsteg inte hittat fram. En generande myt naturligtvis, även om det finns viss sanning i att 2000-talet ännu inte gjort sin omväldigande entré. På gott och ont, förvisso. Landets nuvarande president, Gurbanguly Berdimuhammedow, må vara vek och besitta ynkansvärt lite pondus. Hans föregångare å andra sidan, den enigmatiske Saparmyrat Nyýazow, var sannolikt en av den moderna historiens mest besynnerliga figurer. Under sin ämbetsperiod, som varade från år 1990 till hans död år 2006, svarade han för ett imponerande antal bisarra lagar.

  Nyýazow förbjöd män att bära vare sig långt hår eller skägg och han gjorde guldtänder illegala och föreslog att befolkningen istället skulle tugga på ben för att följdaktligen slippa tappa tänder eftersom han hade sett hundar göra detta under sin ungdom. Ytterligare en mystisk lag, som dock aldrig materialiserades, var att ett ispalats skulle byggas nära huvudstaden Ashgabat, en plats i konstant hetta. Några fundamentalt sällsamma regler gällande fotboll skapade han aldrig och det förblev ett av få instrument inom samhället som kvarstod oberört, även om den sportsliga nivåen var passabel. Idag är situationen en annan - på de flesta plan - om än enkom föga.

  För den trollbundne
  Ýokary Liga, som högstadivisionen är betitlad, är generellt på ett strukturellt och kvalitetsmässigt plan bättre än både den kirgiziska och tadzjikiska ligan i och med att den utvecklas på ett successivt sätt och har grandiosa ambitioner. Faktum är att ligans bästa lag inom en snar framtid åter lär delta i AFC Cup istället för AFC President's Cup. När den förstnämnda cupen inleddes, år 2004, deltog två turkmenska lag (Nisa och Nebitci Balkanabat), men de presterade underhaltigt och fastnade i gruppspelet båda två. De efterföljande tre åren innebar samma sak, det vill säga respass redan i gruppspelet för de turkmenska representanterna.

  I President's Cup, en turnering för klubblag ifrån Asiens sämst rankade nationer, såg Turkmenistans lag ut att ha bättre chans och, i enlighet med AFC (Asian Football Confederation), deltog för första gången en turkmensk representant i President's Cup år 2008. Med tanke på att Ýokary Liga är en prominent division, kan vi inom något år åter få stifta bekantskap med dess lag i AFC Cup, även om inget turkmenskt lag någonsin vunnit President's Cup. Lappri, emellertid.

  Startskott
  Turneringen Turkmenistan President's Cup är icke att blanda ihop med varianten AFC organiserar, istället är den en hyllning till landets flagga - en symbol för gemenskap och stolthet - och turneringen har agerat som ett slags inofficiellt startskott på säsongen under februari månad sedan begynnelsen år 1995. Turkmenistan bidrar med två lag (oftast cupvinnaren och de regerande ligamästarna/ligatvåorna), därtill bjuds lag in ifrån vitt skilda delar Asien och Europa för att få upp antalet till åtta för slutspel.

  Årets upplaga bjöd på exotiska inslag som litauiska Ekranas, armeniska Gandzasar och en salig röra under manteln Turkiets U-21 landslag. Oftast är de utländska gästerna inte fullt lika engagerade som de inhemska inslagen, vilket brukar innebära att ett turkmenskt lag vinner. Som av en slump möttes Altyn Asyr (regerande cupmästare) och Nebitci Balkanabat i finalen där Altyn Asyr vann med 1-0 och blev drygt 100 000 kronor rikare.

  Fluktuation och Bagtyýarlyk
  Ligan bestod av tolv lag till en början år 2008. På grund av påtagliga finansiella bekymmer var dock ansedda Köpetdag tvungen att dra sig ur innan ligastarten. Lebap bytte dädanefter namn till Bagtyýarlyk och drog sig kort därpå ur, sannolikt monetära besvär även där, samtidigt som Ahal och Gara Altyn degraderades. Till säsongen därefter flyttades inget lag upp, men Bagtyýarlyk fanns utav mystiska anledningar kvar i den då nio lag stora Ýokary Liga. Hur de presterade under fjolåret? De slutade på en klar jumboplats. Men på grund av expansionen till tio lag det här året klarade de sig kvar än en gång och passade sedan på att byta tillbaka till det ursprungliga namnet - Lebap. Hur de presterat i den pågående säsongen? Titelutmanare. Fotbollen är ibland en underlig företeelse.

  Brukliga styrkeförhållanden
  Under de senaste åren har HTTU (Halkara Türkmen Türk Uniwersiteti) etablerat sig som en majestätisk entitet i den omfattande nationen. Sedan HTTU grundades år 2003 har de vunnit tre ligaguld och placerat sig på en andraplats två gånger om. Det är emellertid fler lag som gör anspråk på tronen. FC Ashgabat har allt som oftast varit en enerverande antagonist i tabellens toppskikt och gjorde ofta livet frusterande för de mest trogna supportrarna till HTTU fram tills deras miserabla fjolår och följdaktligen patetiska öppning på det aktuella året. Kapacitet för avancerad fotboll finns icke desto mindre. Vad som spetsar till situationen ytterligare är att tidigare nämnda Nebitci (tvåa förra säsongen) är ett mycket kapabelt lag som definitivt har potential att även dem märka sitt revir på ett notabelt vis.

  Mittenskiktet utgörs i princip konstant numer av Dasoguz (tidigare betitlade som Turan), Sagadam Türkmenbasy, Talyp Sporty och Altyn Asyr som brukar turas om att landa bakom Merw Mary som i sin tur har oturen av att allt som oftast hamna strax utanför topp tre. Ahal är årets nykomling och ett typiskt jojo-lag som pendlar fram och tillbaka emellan divisionerna i likhet med en föga underhållande pendel.

  Väl värt att beakta
  Stycker ovan redogör de vanliga förhållandena. Året har dock visat sig ställa uppseendeväckande mycket på sin kant. Med ett flertal av årets omgångar avklarade i Ýokary Liga kan vi enkelt skönja mönster av alla dess slag. Nebitci blev tvungen att byta namn till Balkan under maj månad efter ett beslut av Turkmenistans fotbollsförbund. Det till trots har klubben åtnjutit förträffliga framgångar i ligan och toppar före överraskningen Lebap. Därefter följer Altyn Asyr och Merw och först på femte plats kan vi finna de regerande mästarna HTTU. Både de och FC Ashgabat (åttondeplacerade just nu) har presterat direkt abominabel fotboll och är förmodligen inga lag för ligatiteln. För det sistnämnda laget kan faktiskt även en kamp emot nedflyttning uppdagas såvida ingen markant skillnad sker. De har för närvarande Dasoguz och Talyp (även dem en besvikelse) bakom sig, lag som är klart sämre - vanligtvis. 

  Oförblommerad framtid
  I fotboll, liksom flera andra sporter, drar du (oftast) nytta av att besitta en omfattande fysik. Turkmenerna har fysiken och kilona för att i detta hänseende knappa in på kontinentens desto mer framstående nationer. Det som saknas är självfallet en individ, entitet eller ett väsen som kan låsa upp portarna så att potentialen kan blomma vilt, istället för den dunkelt instängda och aningen torra växtlighet vi ser idag.

  Uzbekistan, Centralasiens starkaste fotbollsnation, har cirka 27 miljoner invånare. Turkmenistan har drygt 5 miljoner. Att länderna skall kunna mötas med liknande styrka är i detta tankesätt absurt. Däremot är det viktigt att ha i åtanke att folkmängd sällan speglar verkligheten. Enligt FIFA-rankingen är Litauen 49:a (3.5 miljoner i folkmängd), vilket är före Polen (58:a) och Saudiarabien (66:a) som har 38 respektive 29 miljoner invånare. Det kommer att krävas mycket tid och arbete för att höja klassen på både ligan och landslaget, men i och med att inget lag är vida överlägsna de andra kan det trissa upp konkurrensen på ett sätt som på sikt gör Ýokary Liga till en liga som kliver upp ifrån den suspekta ävjan och in i en tillvaro med mindre modd.

  Här nedan kan vi se sluttabellen i Ýokary Liga Liga ifrån förra året. Att observera är att det gröna laget kvalificerade sig till President's Cup.
   Lag  Poäng  Målskillnad
   HTTU  40  +30
   Nebitci Balkanabat  38  +24
   Merw Mary  33  +16
   FC Ashgabat  29  0
   Altyn Asyr  20  -3
   Talyp Sporty  16  -10
   Sagadam Türkmenbasy  14  -11
   Turan Dasoguz  10  -22
   Lebap  5  -24

  Tidigare vinnare sedan självständigheten och respektive skyttekung följer nedanför.
   År  Vinnare  Skyttekung och mål
   1992  Köpetdag  S. Kazankow 41
   1993  Köpetdag  B. Nurmyradow 25
   1994  Köpetdag  B. Nurmyradow 13
   1995  Köpetdag  R. Agabaýew 41
   1996  Nisa  R. Agabaýew 28
   1997-98  Köpetdag  R. Agabaýew 28
   1998-99  Nisa  R. Agabaýew, Di. Urazow, S. Jumanyýazow 16
   2000  Köpetdag  A. Annadurdyýew 13
   2001  Nisa  Di. Urazow 32
   2002  Sagadam Türkmenbasy  R. Sadykow 20
   2003  Nisa  Da.Urazow 21
   2004  Nebitci  B. Samyradow 19
   2005  HTTU  B. Samyradow 30
   2006  HTTU  H. Allamow 22
   2007  FC Ashgabat  B. Samyradow 16
   2008  FC Ashgabat  M. Garadanow, B. Samyradow 12
   2009  HTTU  B. Samyradow 18


  4 KOMMENTARER      3387 VISNINGAR
  ALEX KEJVING
  2010-05-31 19:30:00


  Artikelkommentarer

  CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

  Kejving:
  Tack allesammans. Roligt att det uppskattas!

  Willie: När jag gick i skolan valde jag hellre att skriva om konflikten rörande Nagorno-Karabach eller mongoliska kvinnors roll i Tjingis Chaans imperium än något uttjatat som Andra Världskriget eller populistiskt som valjakt. Den ständiga jakten på ny kunskap är drivande. Centralasien som region finner jag intressant eftersom den inte (ännu) är genomsyrad av menlös globalisering, utan håller fast vid gamla seder på många håll samt att forna Sovjetunionen är intressant överlag i mitt tycke.

  Du har rätt i det du säger, SF är unikt inom Sverige på det sättet. Och det är ju för väl, trots allt. Då kan sådana som du och jag nå en bredare massa.

  Tumme upp 2010-06-01 05:53:33
  Wille Mexikored:
  Grymt jobb Alex!
  Känns nästan lite knäppt att du skriver om dom här ligorna. Och jag som trodde att det var att jobba i motvind med att skriva om mexikansk fotboll. Det är sånt här som gör svenskafans till ett så fantastiskt, och åtminstone för Sverige, unikt fotbollsforum.
  Får jag fråga hur det kommer sig att du intresserar dig för den här minst sagt av oss svenskar bortglömda regionen?

  Tumme upp 2010-06-01 00:50:25

  Olof:
  Instämmer med Oskar: en språkligt och innehållsmässigt mycket intressant text. Tack!
  Tumme upp 2010-05-31 23:19:51
  Oskar:
  Fantastisk läsning! Du gör ett grymt jobb Alex
  Tumme upp 2010-05-31 22:33:09

  ANNONS:

  Fler artiklar om Centralasien

  Väntade resultat i VM-kvalet
  Centralasien Japan krossade Tadzjikistan med 8-0 och Uzbekistan tog en uddamålsseger över Nordkorea på bortaplan.
  2011-10-23 08:30:00

  Taiwan Power Company vann President's Cup
  Centralasien Det blev något som närmast kan beskrivas som ett antiklimax för de centralasiatiska lagen det här året. Inget av de tre kvarvarande lagen lyckades ta sig till finalen där istället värdarna stötte på Phnom Penh Crown och vann med 3-2.
  2011-10-23 08:27:00

  Slutspelsvecka i President's Cup
  Centralasien När hösten träder fram avgörs President's Cup. Så även detta år. Den här gången med flertalet lag som har en rimlig chans att erövra titeln.
  2011-09-19 08:00:00

  Uzbekistan inledde med fyra poäng
  Centralasien Det tredje skedet i Asiens VM-kval har påbörjats och det med två centralasiatiska stater kvar i leken. För Uzbekistans del innebar september fyra poäng samtidigt som Tadzjikistan upplevde två uddamålsförluster.
  2011-09-16 08:00:00

  Endast Nasaf återstår
  Centralasien Först eliminerades Paxtakor, därefter Bunyodkor och Shurtan, vilket gör att Nasaf numer är det enda kvarvarande uzbekiska laget i de asiatiska klubbturneringarna inför höstens avgörande omgångar.
  2011-08-01 09:10:00

  VM-kvalet: Tre av fyra utslagna
  Centralasien Den andra omgången i Asiens VM-kval innebar många ledsna miner för Centralasien. Av de fyra deltagande staterna eliminerades tre, vilket således innebär att Uzbekistan är den enda kvarvarande representanten när nästa skede - ett gruppspel - tar vid.
  2011-08-01 09:00:00

  Centralasiatiska lag VM-kvalar
  Centralasien Redan nu, under sommaren 2011, inleds kvalet till VM i Brasilien 2014. Fyra centralasiatiska nationer kvalar under dagen (lördag) när den andra kvalomgången påbörjas.
  2011-07-23 03:05:00

  Genomgång av det första gruppspelet i President's Cup
  Centralasien Under den senare delen av våren har årets första - inledande - gruppspel av President's Cup avgjorts. Den här upplagan är ett steg framåt deltagarmässigt i jämförelse med tidigare editioner eftersom ett tolfte lag adderats, samt att gruppspelet nu innefattar två skeden som ett resultat av detta.
  2011-06-19 06:00:00

  Gruppspelet i Champions League och AFC Cup
  Centralasien Det uzbekiska deltagandet i gruppspelet av Champions League samt AFC Cup summeras.
  2011-05-21 12:35:00

  Ligastarten i Kirgizistan
  Centralasien Den kirgiziska ligan har även den nu inletts, vilket gör att alla de centralasiatiska ligorna äntligen är igång.
  2011-05-21 12:30:00

  ANNONS:
   • 76 nya inlägg
    Iran
   ANNONS:
   Senaste nytt på SvenskaFans.com
   ANNONS:
   ANNONS:
   Svenska Fans
   START  Fotboll: SILLY SEASON | SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US | FORUM | BETTING
   Poddario #38: Konst & arbete
   #17: La lumière, c'est moi
   #17: La lumière, c'est moi
   Dyster fortsättning väntar Devils
   Mrabti skriver på för Birmingham
   fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Silly Season 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
   Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies