Akademin Vecka 6
Juan Castillo, här i UEFA Youth League 2018 mot Elfsborg, var i söndags tillbaka i utvecklingslagets startelva.

Akademin Vecka 6

Storförlust i Londonderbyt och mållöst i Liverpool är vad som finns att tillgå från akademins föregående vecka.

Chelsea U-18 vs Arsenal U-18: 1-4

I lördags spelade U-18 sitt tredje raka Londonderbyt, men det skulle dessvärre inte bli en fortsättning på lagets förlustfria svit. Trots en jämn tillställning, vann Arsenal tillslut på ett komfortabelt sätt med hela tre bollar, ett resultat som inte återspeglade matchbilden.

Överlag var nog Arsenal marginellt det bättre laget vilket visar att Chelsea inte hade sin bästa dag. Inför matchen låg nämligen "The Gunners" hela tio poäng bakom "The Blues" som inte hade förlorat i ligan sedan november.

Matchen i sig blev frejdig till sin natur. Tempot var högt och chanser skapades åt bägge håll. Avgörande för dagen var att bortalaget var vassare och mer distinkt i de båda straffområdena. Chelsea å andra sidan saknade den ack så nödvändiga kylan eller kvalitén i den sista passningen eller den sista touchen, vilket allt som oftast kan visa sig vara skillnaden på poäng eller ej.

En positiv aspekt att ta med sig från förlusten är att Ronnie Stutter var tillbaka och fick göra sin första match och sitt första mål för säsongen i U-18 Premier League. Anfallaren som var starkt bidragande till semifinalplatsen i fjolårets FA Youth Cup  har varit indisponibel under hösten på grund av skada.

Nästa match för U-18 är borta mot ligatvåan Fulham, lördagen den 25:e februari.

Liverpool U-21 vs Chelsea Utveckling: 0-0

I Premier League 2 misslyckades Chelsea med att ta till vara på Manchester Citys poängtapp i ligatoppen. Chelsea befinner sig därmed alltjämt på en andraplats i tabellen, två poäng bakom City men med en match mer spelad.

Tidigare veckor har jag varit kritisk till utvecklingslagets försvarsspel men i söndags fanns det minsann ingenting att klaga på. Gabriel Slonina var stabil i kassen men besvärades i ärlighetens namn inte allt för mycket. Han gjorde dock det som förväntades av honom vilket ändå är en värdefull egenskap hos en målvakt. Framför honom var de tre mittbackarna (Josh Brooking, Alfie Gilchrist och Zak Sturge) på hugget och behöll koncentrationen genom hela matchen. Försvarsmässigt var detta onekligen ett steg i rätt riktining.

I anfallsriktning går det däremot inte att skriva i lika positiva tongångar. Detta kan dock kanske härledas till att även Liverpools defensiv var skarp. Matchen var relativit låst då inget av lagen vågade riskera att öppna upp sig, vilket gjorde det knepigt för de offensiva spelare att komma loss och igenom. Avsaknaden av Charlie Webster var avsevärd med hänsyn till det ovan nämnda problemet. Chelsea saknade hans förmåga att skära igenom motståndarnas linjer med antingen passningar eller egna genombrott. Det eviga lånet Juan Castillo spelade istället men lyckades inte ersätta Webster fullt ut. Lewis Hall var med på bänken i A-lagets förlust mot Southampton vilket är anledningen till att även han saknades. 

Nästa match för utvecklingslaget är hemma mot Arsenal, måndagen den 27:e februari. Den borde med all sannolikhet vara tillgänglig att se på Chelseas hemsida då inga Premier League matcher spelas samtidigt. Matchen går av stapeln 20.00. 

Övrigt:

  • Chelsea har enligt @chelseayouth värvat en 14-åring (!) vid namn Christopher Atherton. Mittfältaren har provspelat i flera engelska toppklubbar men valde tillslut Chelsea. Atherton har tidigare tillhört Glenavon FC där han redan förra året gjorde sin seniordebut i en semi-professionell division i Nordirland.
  • Enligt David Ornstein kommer Chelsea inte ansöka om arbetstillstånd till Andrey Santos förrens i sommar. Det är möjligt att han ansluter på lån till en klubb i Brasiliens högsta division tills dess.
  • Chelsea vann med 4-2 i U-17 PL Cupens kvartsfinal mot Southampton. I semifinalen väntar Tottenham.
  • Utvecklingslagets assisterande tränare Jon Harley, har lämnat klubben för att bli assisterande tränare i Portsmouths A-lag, detta enligt League One lagets hemsida.
  • Målvakten Ted Curd har signerat sitt första proffskontrakt med klubben.

 

Lukas Engblom 2023-02-21 15:59:58
Author

Fler artiklar om Chelsea