Inför Bordeaux-Marseille: ”En skandal om matchen spelas”
Rémi Oudin, sjuk men ändå frisk.

Inför Bordeaux-Marseille: ”En skandal om matchen spelas”

Ligaförbundet har bestämt sig för att Marseille-matchen ska genomföras.

Covid-situationen i Frankrike är rörigare än någonsin tidigare under pandemin. Ligaförbundet LFP, ledda av förre Marseille-presidenten Vincent Labrune, har i alla sin vishet ändå bestämt att kvällens möte, Bordeaux – Marseille, ska genomföras.

Man har redan ställt in tre av helgens matcher på grund av covid, men inte fredagens prestigemöte.

För ligaföreningen är situationen glasklar – vi andra kallar den absurd och då tar vi inte ens i.

FC Girondins de Bordeaux har i veckan registrerat 15 positiva covid-test. För att ställa in en Ligue 1 match krävs elva. Men…

… LFP:s covid-protokoll säger att en spelare är frisk tolv dagar efter att han första gången har testat positivt, oavsett vad veckans tester visar i praktiken. Det gör att man bara godkänt nio (ett nytt registrerades sent i torsdags) av fallen. Bland de sex övriga hittar vi bland annat Rémi Oudin. Han har varit sjuk i över två veckor och testade fortsatt positivt så sent som i onsdags – men han är alltså spelklar.

Bordeaux kommer antagligen/förhoppningsvis inte att ställa upp med någon av de sex fortsatt positiva spelare som fått grönt ljus av LFP. Återstår att se hur man gör med ytterligare sex personer som gjorde sina första negativa test i tisdags och onsdags. Där hittar vi bland andra Costil och Gregersen. Någon träning har egentligen inte hunnits med, men vi behöver en målvakt – förra helgen stod U18-lagets reservkeeper. Gregersen kan också vara nödvändig för att få ihop fyra backar.

***

Vi måste låta det sunda förnuftet gälla. Att skydda spelarnas hälsa borde ha högsta prioritet.”, skriver UNFP, det franska spelarfacket i ett pressmeddelande. Man betonar att det är viktigt att ”undvika stora hälsorisker” för sina medlemmar.

Om jag vore klubben (anm: Bordeaux) skulle jag inte ställa upp något lag vid avspark... Det skulle vara ett sätt att ta tillbaka makten. Spelarna och klubbarna ska ha den makten.“ Vikash Dhorasoo hos L'Equipe TV.

Det här är helt galet. Ännu en gång respekteras inte människan bakom fotbollsspelaren.”, RMC Sports Jérôme Rothen var upprörd under torsdagskvällen.

Det är en skandal om matchen spelas. Visst det finns regler, men här tänker man inte alls på spelarnas hälsa.”, tidigare Marseille-yttern, den Bordeaux-födde Mathieu Valbuena inför fredagen.

”Jag är inte säker på att matchen kommer att spelas. Bordeaux kan lämna walk-over, för att markera. Det handlar trots allt om en 44-årig svit utan förlust för les Girondins. Om man förstör matchen så här ser jag ingen anledning att titta på den.” Grégory Ascher, L’Equipe.
 

John Cederblad2022-01-07 11:55:00

Fler artiklar om Bordeaux