Inför Kroatien-Frankrike: Släpp loss den franska offensiven

Inför Kroatien-Frankrike: Släpp loss den franska offensiven

Les Bleus är i Kroatien för ännu en repris på den senaste VM-finalen.

Världsmästarna mot Europamästarna i söndags blev ett antiklimax för fransk del. 0-0 mot Portugal skvallrar om vad som faktiskt fungerade: Les Bleus försvarsspel mot Ronaldo & co.

Att läsa eftersnacket har gett sken av att följa om ett lag i kris. Inte att Frankrike stått för en blek insats och ändå spelat en jämn 0-0-match mot ett av Europas just nu bästa landslag – och Les Bleus har en förlust på de 16 senaste landskamperna.

Nåväl. Offensiven fungerade inte och då hamnar Griezmann i skottgluggen. Allt går genom honom när det går bra, som när det går grus i maskineriet.
Det är uppenbart att Didier Deschamps ser den här tiden som en period att testa nytt. För en vecka sedan slog en b-uppställning Ukraina med 7-1. I helgen stod portugiserna för motståndet. Den gemensamma nämnaren är här är en överraskande återgång till

4-4-2. Detta efter ett knappt år där förbundskaptenen konsekvent försökt, och ofta lyckats med, en trebackslinje.

Det mesta talar för ett nytt test med fyrbackslinje även om Deschamps gjorde det ovanligt svårt för alla bedömare att gissa startelva när han inte alls ställde upp två fulla lag mot varandra på sista träningen.

Det verkar som att Giroud får inleda på bänken efter två raka starter. Martial eller Ben Yedder ersätter honom. I vågskålen har vi också att både PSG (Mbappé och Kimpembe) och Rennes (Nzonzi och Camavinga) har ligamatch på fredag, mindre än 48 timmar efter matchslutet i Zagreb.

Deschamps meddelade, med vänligare ord, att han struntar i det på tisdagens presskonferens.

Frankrike mötte Kroatien i Nations League så sent som i september. Den matchen slutade med seger 4-2, precis som i VM-finalen mot samma motståndare 2018. Det var dock en kamp som Kroatien dominerade i en timme utan att lyckas utnyttja sitt spelövertag. Den här gången kan man ställa upp med ett starkare lag, där Modric ingår. Se upp!

I Kroatien väntar även 7 000 personer på läktarna. En skön omväxling att få lite stämning kring matcherna igen tycker franske kaptenen Hugo Lloris.
Det kommer säkert att bli en fientlig stämning men det kommer bara att göra oss gott. Fotboll behöver supportrar.

Oavsett spelsystem vill vi se ett rörligare Les Bleus med Griezmann högre upp i planen än mot Portugal.

Möjlig fransk startelva: Lloris – F. Mendy, Varane, Kimpembe, Hernandez – Kanté – Pogba, Tolisso – Griezmann – Martial, Mbappé.
Avspark 20:45 onsdagen den 14 oktober.
TV: Sportkanalen.

John Cederblad2020-10-14 09:00:00

Fler artiklar om Frankrike

UEFA Nations League: Israel - Frankrike