2021-06-26 18:00

Wales - Danmark

Inför Wales: ”Som att vi vunnit hela skiten”

Inför Wales: ”Som att vi vunnit hela skiten”

Kan Danmark rida på segervågen när det blivit dags för åttondelsfinal?

Danmark-redaktionens Joakim Forssell om efterspelet till Danmarks seger mot Ryssland och tankarna inför åttondelsfinalen mot Wales.

***

Vi lämnade Danmark i euforin efter urladdningen mot Ryssland i den sista gruppspelsmatchen. Hur är stämningen kring landslaget nu?
Stämningen är fortsatt väldigt bra, både kring landslaget och bland supportrarna.
– Det var en folkfest som jag knappt sett förr. Det verkade ju för fan som att vi vunnit hela skiten. Det var helt vilt och jag såg några av mina vänner klättra upp i statyer efter matchen, så det var väldigt kul, sa Andreas Cornelius till bold.dk efter matchen. 

Jens Stryger Larsen fyllde i:
– Jag har aldrig upplevt samma elektriska stämning på Parken innan och det var ju inte bara där. Det var på väg till arenan innan matchen och det var på väg hem. Det var en helt fantastisk kväll.

Med tanke på att det blev ett Wales, som knackat lite i gruppspelet, i åttondelen är man hoppfulla kring fortsatt avancemang. Än så länge har 17 storbildsskärmar satts upp runt om i landet för supportrar att samlas kring, men det snackas om ännu fler. Nästan 4 500 danskar tar dessutom plats på arenan i Amsterdam. Redan innan turneringen snackades det ju om att Danmark kunde gå långt och efter allt de gått igenom under gruppspelet har hoppet bara växt.

Wales väntar alltså i åttondelen och Danmark får väl ta på sig favoritskapet. Hur tror du att man hanterar det?
Danmark är ju i grunden ett bollförande lag, vilket vi såg i stora delar av matchen med Ryssland. Jag har väldigt svårt att se att man inte ska klara av favoritskapet. Men det blir viktigt att inte underskatta Wales och en enorm arbetsinsats krävs.

Ser du några nycklar eller danska nyckelspelare till lördagens möte?
Den stora nyckeln blir att försöka spela sitt eget spel. Hålla bollen inom laget och spela med hög fart. Levererar centrallinjen med Schmeichel, Kjær, AC, Delaney och Højbjerg tror (kanske mest hoppas) jag det kan bli en ganska trevlig resa till kvartsfinalerna. Och Mikael Damsgaard får gärna fortsätta charma mig.  

Du får ta ut helgens startelva. Hur ser den ut då?
Det finns ingen anledning att kasta runt, så jag kör vidare på samma elva som Kasper Hjulmand valde till gruppavslutningen mot Ryssland.

Kasper Schmeichel – Andreas Christensen, Simon Kjær, Jannik Vestergaard - Daniel Wass, Pierre-Emile Højbjerg, Thomas Delaney, Joakim Mæhle– Yussuf Poulsen, Mikkel Damsgaard, Martin Braithwaite 

Danmark har hamnat på Sveriges sida av slutspelsträdet. Hur långt tror du man tar sig i årets turnering?
Jag sa kvartsfinal innan turneringen, men har börjat drömma om en ännu starkare prestation. Vid seger mot Wales väntar vinnaren mellan Nederländerna och Tjeckien och känslan är att danskarna har rätt bra möjlighet att klara av båda de nationerna.

Drömmen vore givetvis en semifinal mot Sverige.
 
 

John Cederblad2021-06-25 14:00:00

Fler artiklar om Danmark

Danskt mirakel på svensk mark!