Inhoppande Vagiannidis avgjorde cupfinalen med matchens sista spark
Vagiannidis blev Panathinaikos hjälte i finalen på Panthessaliko.

Inhoppande Vagiannidis avgjorde cupfinalen med matchens sista spark

Panathinaikos kan summera säsongen med att titulera sig cupmästare 2023-24. Ett samarbete mellan de bägge ytterbackarna Juankar och Georgios Vagiannidis i finalens sista sekunder fällde avgörandet för de gröna. Förlorarna Aris som inte vunnit en titel sedan 1970 får fortsätta att vänta på att bryta den jobbiga trenden.

Med en i baskettermer sann ”buzzer beater” tog Panathinaikos hem cuptiteln säsongen 2023-24. Efter 97 spelade minuter vid ställningen 0-0 och bara sekunder kvar att spela avgjorde 22-årige inhoppande högerbacken Georgios Vagiannidis finalen. Målet kom efter att hans ytterbackskollega Juankar spelat in bollen parallellt från sin vänsterkant. Enorm glädje för de gröna från huvudstaden samtidigt som Aris-spelarna föll ihop i förtvivlan. 

Första halvlek innehöll tufft duellspel, fem gula kort och i praktiken varsin god målchans åt bägge håll. I ärlighetens namn ska det också nämnas att gräsmattan på Panthessaliko inte gav förutsättningarna för mer kvalitativ fotboll än vad vi fick skåda i första halvlek. I inledningen av andra halvlek fick Panathinaikos Giannis Kotsiras syna sitt andra gula kort i finalen och därmed sitt första röda i karriären. Inte lång stund därefter var det Aris tur att åka på ett rött kort när deras duktige mittfältare Vladimir Darida visades ut av domare Stéphanie Frappart. Det var inte slut med kortkavalkaden där. Drygt fem minuter senare visades Aris Jean Jules ut med direkt rött kort efter att han riktat en spark mot Tasos Bakasetas som gjorde det mesta av situationen. 

Fransyskan hamnade under andra halvleks gång i händelsernas centrum med mycket avblåsningar samt massvis av utdelade kort i en intensiv final trots avsaknaden av fans på läktaren. För övrigt första gången genom tiderna en kvinna dömde en grekisk cupfinal. De röda korten i sig får anses vara befogade/korrekta (Jules utvisning eventuellt dock i hårdaste laget) men på det stora hela hade hon en kämpig afton. När allt pekade mot en förlängning kom dock det avgörande målet till Panathinaikos fördel. Ytterbackssamarbetet mellan Juankar och Vagiannidis bar frukt och 20:e cuptiteln genom tiderna var ett faktum för de gröna från huvudstaden. Fint förarbete även från Bernard i brassens sista match med treklövret på bröstet, [Highlights]. Aris med ägare Thodoris Karypidis i spetsen var rosenrasande på Frappart och jagade henne när hon fick eskorteras av planen under polisbevakning. I protest mot Frapparts insats kom Aris ej ut för att hämta sina medaljer. 

Upptill cuptiteln säkrade Panathinaikos också en plats i sommarens EL-kval. Skön lördagsafton (25/5) tillika avslut på säsongen för Panathinaikos som nu får fokusera på att se över organisationen och försöka förbereda sig på bästa tänkbara sätt inför nästa säsong. Tillfällige tränaren Christos Kontis kommer troligen inte bli en permanent lösning utan det väntas någon utländsk tränare att bli även om t.ex. Leonidas Vokolos nämnts i sammanhanget. För Aris del var det en blytung finalförlust. Thessaloniki-klubben har inte vunnit en titel på över 50 år och får fortsätta att vänta på att bryta den trenden. 

Vad som egentligen ska vara en folkfest var ännu en gång inte det med tanke på de tomma läktaren. Anledningen till detta är bland annat att inte säkerheten kan garanteras med fans från bägge sidor på plats men snarare handlar det om inkompetens i kombination ovillighet. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis har uttalat sig i frågan och helt logiskt antytt att finalen från och med nästa säsong och framåt ska spelas vid OAKA. 500 poliser ska ha varit på plats vid Volos för en final inför tomma läktare.

Andreas Mitsis2024-05-25 22:30:00
Author

Fler artiklar om Grekland