Tränaranalys: Franck Haise Del 1
Franck Haise har fått en positiv inledning av sin tränarkarriär.

Tränaranalys: Franck Haise Del 1

Franck Haise 49, fick förra året ansvaret att leda Lens. Han tillträdde under avslutningen av Ligue 2, förde laget till högstaligan, och har denna säsong etablerat klubben på övre halvan i Ligue 1. Lens stod inför flera utmaningar säsongen 20/21. En tränare utan erfarenhet, en ung och oerfaren trupp, lägg därtill en pandemi med svåra omständigheter. I två delar ska vi analysera hans tränargärning. I första delen behandlas Lens statistik, del två blir en djupdykning i taktiken.

VD Arnaud Pouille i ett pressmeddelande
”Franck är inget slumpartat val. Det är med stort förtroende vi anförtror honom att leda förstalaget. Vi har fördelen att lära känna honom under lång tid , och följa hans utveckling i karriären. Vi har observerat hans arbete under tre år, på nära håll. Vår prioritet var att välja en tränare som förkroppsligar värdena för RC Lens. Hans spelfilosofi är framåtblickande men balanserad, vilket motsvarar Lens DNA."


Det var fem år senast Lens var i den franska högstaligan. Under Haise ledning har laget plockat 36 poäng på 23 matcher. Hans ledarskap har utvecklat och ökat värdet på många spelare, Cheick Doucouré, Loïc Bade, Arnaud Kalimuendo, Ignatius Ganago, Facundo Medina, Seko Fofana med flera. Han har lyckats väcka liv i Gaël Kakutas ökenvandring. Visat förtroende, gett honom en nyckelroll, fått honom att trivas. I en intervju med ”La voix du noir” medgav Haise att han såg det som sin huvudsakliga uppgift att utveckla spelarna i nordklubben och göra dem redo för större scener. Hans metoder för att göra detta är vara ambitiös, vara ödmjuk, men samtidigt inte sätta några gränser.

Franck Haise börjar nämnas som en spännande innovativ tränare, han har under lång tid arbetat på La Gaillete med akademin och reservlaget. Som taktiker har han gjort ett flexibelt intryck med en 3-5-2 liknade ursprungsformation som justeras efter motståndarens svagheter, där kanterna är nyckeln till många av resultaten. I del två kommer vi djupdyka taktiskt med styrkor och svagheter i hans filosofi.

Franck Haise

Låt oss tala om Lens i siffor. Vad har Lens gjort bra? Var kan Lens bli bättre? Hur står klubben i jämförelse med övriga lag i ligan? Siffrorna är efter 23 spelade omgångar.

Lens styrkor i siffror

Bollinnehav sista tredjedelen Ligue 1:
1.PSG
2.Lyon
3.Nîmes
5.Lens


Luftdueller vunna Ligue 1:
1.Lens 19,2
2.Brest 18,2
3.Montpellier 17,8
4.Monaco 17,6


Stora chanser skapade Ligue 1:
1.PSG 67st 55mål
2.Lyon 54st 50mål
3.Monaco 50st 50mål
4.Lens 39st 34mål

Missade en bra chans Ligue 1:
1.PSG 47st
2.Lyon 44st
3.Lens 35st
4.Monaco 34st


Lens svagheter i siffror

Insläppta mål Ligue 1:
1.PSG 0,6st
1.Lille 0,6st
3.Lyon 0,8st
4.Metz 0,9st
10.Lens 1,41st

Räddningsprocent i Ligue 1:
1.PSG 82%
14.RC Lens 65%

Antal räddningar totalt i Ligue 1:
16. RC Lens 55st

Räddningar per match Ligue 1:
18.Lens 2,2st
19.Lille 2,2st
20.Monaco 1,8st

Skott på mål per match:
1.Lyon 6,2st
2.PSG 5,9st
3.Lille 4,9st
15.Lens 3,4st


Kommentar:
Hur f*n kan det vara en styrka att missa en bra chans tänker ni nu. Att Lens är konstruktiva och tar sig till målchanser är en styrka. Att skapa målchanser är ett måste för att göra mål. Statistiken gällande ”Missade en bra chans”  avslöjar inte om avslutet gått utanför, över, räddas etc. Det är samlad statistik av alla missade chanser.
Att Lens skapar möjligheter är bra, punkt. Lagets stora akilleshäl är att inte träffa mål. Det går att urskilja tydlig skillnad mellan Lens och topplagen i ligan, även dom skapar målchanser, och missar en del. MEN dom får avsluten på mål, det är en avgörande skillnad. Lyon har dubbla mängden avslut på mål per match, man har kvalité i avslutningslägen.

En av nycklarna i Franck Haises anfallsspel är långa vertikala passningar på anfallarna. Han föredrar att ställa upp med minst en stark huvudspelare i anfallet med uppgift att vinna luftdueller och växeldra med spelare som fyller på med fart. Det räcker inte att vara ett vandrande utedass som kan vinna nickdueller i Lens spelfilosofi, Haise kräver att båda forwards är mobila och flexibla att göra platsbyten i anfallskombinationer. I dagsläget är Lens bäst i ligan på luftdueller. Mittbackarna Fortes, Badé, Medina är starka i luften, det i kombination med duktiga huvudspelare i anfallen gör att vi är bäst i ligan.

Statistik ljuger aldrig, men det går att vinkla presentationen av statistik. Exempelvis är det fördelaktigt att ligga långt nere i tabellen över ”Räddningar per match” OM laget har ett starkt försvar som bjuder på få chanser. Både Lille och Monaco har ett gediget försvar och deras målvakter får mindre antal skott mot sig per match. Det går inte att säga om Lens. Vi har ett okej försvar som tillåter en hel del chanser, men vi har få antal räddningar. Nu låter jag slåttermaskinen gå, Leca är en svaghet i vårt truppbygge. För att göra sig av med ett problem måste vi bli lösningsorienterade.



Det är inte min mening att bilda en häxjakt mot Leca. Han bidrar med karaktär och ledarskap, men har han tillräckligt av kvalité som förstamålvakt i ett lag som på sikt vill etablera sig på övre halvan? Nja, jag är tveksam. För att bygga ett mer slagkraftigt lag bör klubben och Franck Haises högsta prioritet vara en ny målvakt, min önskan Predrag Rajkovic eller Larsonneur. Min mer realistiska budgetvariant är Clermonts 26-årige målvakt Arthur Desmas, 13 hållna nollor på 22 matcher i Ligue 2, han är värderad till 0,8m euro och rimligt att Clermont begär 2-3 miljoner euro.

Franck Haise är i början av sin tränarkarriär, men hans förmåga och träningsmetoder tycks vara kapabla att förädla talang, utveckla spelare och framförallt att få ut maximalt av små medel. Den berömda klyschan ”jobba med det du har framför dig” har aldrig stämt in bättre. Att inse vilka typer av spelare, karaktärer och egenskaper som finns i truppen. Att presentera sina idéer och förväntningar i synk med ledningen. Att ha en tydlig spelidé som passar spelargruppen. Att våga ge unga spelare förtroende, en chans att växa.

Först när säsongen är slut kan vi utvärdera hans första år i L1. Det är många matcher kvar och alltför ofta sågas/hyllas tränare efter tio matcher som sämst/bäst i världen. I en tid där alla är snabba på avtryckaren vill jag se prestationen objektivt. Det är mycket kvar att bevisa.

Faktorer som påverkat prestationen:

*Att lag som Marseille, Rennes, Nice, Bordeaux underpresterat är en faktor som påverkar Lens just nu fina placering.

*Trots att Lens supportrar bidrar till ett världens mäktigaste tryck på arenan, och pushar laget till att verkligen pressa ur varje droppe gladtiator i dom, har en oerfaren och ung trupp dragit nytta av att spela utan publik, det är min fasta övertygelse.

*Samarbetet mellan sportslig ledning och tränare har fungerat utmärkt. Rätt profil på nyförvärv och väl genomförd scouting har gett Franck Haise bästa möjliga förutsättningar att lyckas. Hyllas bör hela organisationen med Arnaud Pouille i spetsen.


Del 2 blir en fördjupning i tränare Haises:

*Spelfilosofi, uppställning, nycklar.

*Taktiskta principer och mönster

*Styrkor taktiskt

*Svagheter taktiskt


@Erkakarlsson twitter
ligue.inutile@gmail.com

 

Erik Karlsson2021-02-11 18:09:00
Author

Fler artiklar om Lens