Tufft utgångsläge för Olympiakos inför returen i London
Diskussioner efter det betydelsefulla och omdiskuterade 1-2 målet för Arsenal.

Tufft utgångsläge för Olympiakos inför returen i London

Arsenal tog hem det första åttondelsfinalmötet på Karaiskakis med 1-3 under torsdagskvällen. Olympiakos och tränare Pedro Martins tvingades hantera tunga avbräck på mittbackspositionerna vilket fick konsekvenser för mittfältet och det hela blir minst sagt svårt att vända i returen om dryga veckan.

Det blev förlust med 1-3 för Olympiakos mot Arsenal på Karaiskakis i det första åttondelsfinalmötet i Europa League. Engelsmännen har nu ett ypperligt läge att ta sig vidare till kvartsfinalspel och samtidigt även få revansch för fjolårssäsongen när storklubben från Piraeus slog ut dem i sextondelfinalspelet av samma turnering. Olympiakos fick komma till spel utan den ordinarie mittbacksduon Rúben Semedo och Oussenyou Ba som tvingades lämna ett sent återbud på grund av sina ryggbekymmer. Det medförde att tränare Pedro Martins behövde flytta ner viktige Yann M´Vila från sin defensiva mittfältsposition till att spela mittback. Ett påtvingad positionsbyte som skulle få negativa konsekvenser.

Arsenal inledde matchen med en väldigt hög press som gav god effekt första 10 minuterna. De gick att tyda att Mikel Artetas mannar är på gång och att formen är ganska god för stunden. Efter dryga kvarten började även Olympiakos komma in i matchen aningen bättre men det fanns uppenbara bekymmer i rollfördelningen på det centrala mittfältet som inte var lika kompakt som sig brukar och där ytan framför backlinjen som vanligtvis fransmannen M´Vila täcker med den äran inte var lika skyddad som annars. Martin Ödegaard öppnade målskyttet efter lite mer än en halvtimmes spel när hans distansskott letade sig förbi José Sá mellan Olympiakos stolpar. Inte många minuter stressar Giorgos Masouras fram David Luiz till ett misstag men blir sedan själv för ivrig och hans usla avslut gick långt utanför målramen. Det fanns även ett fint läge att spela in till Youssef El-Arabi. 0-1 var ställningen i halvtid.

Till den andra halvleken gör Martins ett par välbehövliga förändringar. Mathieu Valbuena som för kvällen inte fyllde någon riktig funktion varken offensivt eller hjälpte till bra nog defensivt togs av. Av fick även Oleg Reabciuk kliva som sedan sin ankomst från portugisiska ligan i januari matchats hårt och visat upp energi, löpkapacitet samt offensivlusta men har fortfarande en del att slipa på defensivt. Han håller fortfarande på att acklimatseria sig till sin nya omgivning och nya kravbilder med mera vilket medför att det gäller att vara lite tålmodig med honom. In kom istället Kostas Fortounis och José Cholevas.

Tio minuter in på halvleken föll kvitteringen. Youssef El-Arabi visade hur duktig han är i presspelet och snodde åt sig bollen för att sedan vara kylig samt skoningslös när han fint placerade in bollen bakom en Bernd Leno ur position. Efter målet skapade Olympiakos sig ett visst momentum i matchen. Tyvärr kom inte 2-1 trots det fanns åtminstone en riktigt bra chans till att göra det, utan det blev istället ett tungt 1-2 mål efter 80 spelade minuter när Gabriel elegant nickade in bollen bakom Sá. Situationen luktade dock offensiv foul och kunde likväl blivit avblåst för just det. Luften gick helt ur Olympiakos-spelarna som sedan lät inhoppande Mohamed El-Neny få all tid i världen att ladda sin bössa från distans för att fastställa slutresultatet till 1-3, [Highlights].

Sammanfattning
På det stora hela var det redan inför denna match tufft utgångsläge med tanke på att det var ett revanschsuget Arsenal som har en mycket bred och kvalitativ trupp som dessutom är på gång som stod för motståndet. Lägg därtill frånvaron av både Semedo och Ba vilket tvingade  M´Vila ner på mittbacksplatsen. Långt ifrån optimalt vilket vi även såg tydligt under matchen. Första halvleken var överlag ingen vidare insats från Olympiakos medan den andra halvleken var desto bättre fram till det ödesdigra 1-2 målet. Ett mål som alltså mycket väl kunnat dömts bort men där tyske domaren Daniel Siebert inte ens valde att utnyttja VAR. Situationen är lite 50-50 enligt undertecknad vars känsla dock är att om det inträffat i motsatt straffområde hade det sett annorlunda ut. Upplevelsen är som nämnt även förra året att UEFA och domarna medvetet och/eller omedvetet systematiskt favoriserar representanterna från de större ligorna för att tillfredsställa dessa på bästa vis. Detta är min men även många andras bestämda åsikt i frågan baserat på vad exempelvis Olympiakos råkat ut för ganska regelbundet och mer och mer på senare år.

Bäst för Olympiakos denna match var Sokratis Papastathopoulos som gjorde en mycket fin match mot sina gamla klubbkamrater. Han hade ett par viktiga brytningar och gjorde sin bästa match i den rödvita-dressen sedan ankomsten för lite mer än en månad sedan. Förutom Sokratis förtjänar också nästan i vanlig ordning Youssef El-Arabi att nämnas. Gång på gång visar han vilka kvaliteter han besitter och att han är en fenomenal klassanfallare. Annars går att det att önska mer från José Sá både vid första och sista målet. Portugisen är sedan en tid tillbaka inne i en aningen tuffare period och står tyvärr inte att känna igen för stunden. Ingen av kantspelarna, d.v.s. varken ytterbackarna eller de som huserade på winger-positionerna hade någon vidare kväll att tala om bortsett från inhoppande Lazar Randjelovic som var hyfsat pigg.

Nu ser det ut som det blir stopp för storklubben från Piraeus även denna säsong i åttondelsfinalerna men i min mening var det ifjol den stora chansen för ett Pedro Martins lett Olympiakos att gå ännu längre i turneringen. Det fanns ett momemtum förra säsongen med fler formstarka spelare som det inte gör i dagsläget och laget i stort presterade vid den tidpunkten på en ännu högre nivå än vad vi ser denna säsong. Däremot ville tyvärr ett polskt domarteam och Wolverhampton annat och satte stopp för framfarten. Slutligen ska det sägas att Arsenal är på frammarsch och skulle eventuellt kunna gå hela vägen denna säsong i EL. De har känts på gång ett tag och de var favoriter inför dubbelmötet och är ännu större sådana inför returen efter torsdagskvällens resultat. Inget är såklart helt över än men det ska av uppenbara skäl väldigt mycket till för att vända på steken. Mellan matcherna mot Arsenal väntar nu Larissa borta för Olympiakos på söndag (14/3) vilket också är sista matchen i grundserien innan playoffen tar vid. De regerande liga och cupmästarna är som ni säkert redan känner till dock i praktiken redan mästare igen eftersom de är överlägsna och försprånget ner till tvåan Aris men även trean AEK är 16 poäng.

Andreas Mitsis2021-03-12 15:15:00
Author

Fler artiklar om Grekland