100 bästa AIK-spelarna genom tiderna: plats 80-71
Börje Leback är AIK:s 71:a spelare genom tiderna

100 bästa AIK-spelarna genom tiderna: plats 80-71

Det är svårt att komma på ett omöjligare uppdrag än att ranka AIK:s hundra bästa spelare. Det kryllar av fallgropar, olika generationer har olika favoriter och det finns en stor mängd aspekter att ta hänsyn till. Hur bedömer vi dagens spelare jämfört med 30-talets guldhjältar? Listan är gjord av AIK-redaktionens gästskribent Marcus Lindén.

Plats 100-91
Plats 90-81
Listan baseras på följande saker:

  • Tiden i AIK bedöms primärt, inte vad som skedde före eller efter AIK i karriären.
  •  Många matcher i AIK premieras. Flera högkvalitativa år kan därför rankas högre än en annan spelare med lite högre högstanivå med få matcher.
  • Ifall en spelare var bärande i en sämre AIK-upplaga, ska detta ändå lyftas. Det är som sagt avtryck detta till stor del handlar om.
  • Det finns ett gott öga för guldhjältar. 
  •  Å ena sidan: det kommer att synas att dagens spelare bedöms som mycket bättre än dåtidens. Å andra sidan: hänsynstagande finns till att spelare kan ha varit toppklass under sin tid och därav ska värderas efter det.
Kriterierna utgör en grund till hur detta bedöms, men det kan inte nog betonas att det i slutändan är en högst subjektiv åsikt som avgör placeringarna. Vi får helt enkelt se hur trotjänare dåtidens trotjänare som Gustav Sjöberg står sig mot Ivan Obolo. Listan släpps med några placeringar i taget.
Dags för plats 80-71!


Plats 80: Markus Jonsson
Markus Jonsson var så mycket mer än bara straffar, men det är något vi givetvis förknippar honom
med. Han var under flera år en av seriens bästa ytterbackar och fick avsluta sin AIK-sejour med ett kanonår på högerbacken och ett SM-guld. Grattis Mr 100%, du är AIK:s 80:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 79: Björn Anlert
Björn var inte lika enastående som sin bror, men bidrog mycket till AIK i två sejourer. Björn beskrevs både som ett rivjärn och en tekniskt skicklig spelare. Grattis Björn, du är AIK:s 79:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 78: Daniel Sundgren
Sundgrens slut blev inte vackert, men allt dessförinnan var som en saga. Han kämpade sig tillbaka till AIK och utvecklades något enormt under sin tid i klubben. Han tog snabbt över startplatsen till höger och anpassade sig utmärkt när Norling gick över till 3-5-2. Under guldåret var han riktigt poängstark. Grattis Daniel, du är AIK:s 78:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 77: Rolf Zetterlund
Roffe är mest känd som tränare eller för att han vann guldbollen (efter sin tid i AIK) utan att ha gjort en landskamp. Han var dock ett väldigt nyttigt nyförvärv för AIK som var en nyckelspelare i många år. Hård på planen och hård på tränarbänken. Grattis Roffe, du är AIK:s 77:e bästa spelare genom
tiderna!


Plats 76: Sven Andersson
Sven Andersson gjorde 235 AIK-matcher och var en försvarsklippa med en fallenhet för att slå straffar. Ett tag var han inte bara lagkapten i AIK, utan även det svenska landslaget på 30-talet. Grattis Sven, du är AIK:s 76:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 75: Björn Carlsson
Lill-Garvis nådde inte riktigt upp i sin fars nivå, och spelade stundtals i sämre AIK-upplagor. Han var trots det en stor klasspelare. Han var viktig år efter år och har en imponerande poängproduktion.Grattis Lill-Garvis, du är AIK:s 75:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 74: Marco Ciardi
Ciardi nådde aldrig sin fulla potential i AIK, men man fick se stunder av briljans. Han var en elegant dribbler och hans högerfot var värdefull vid frisparkarna. Ciardi var en sevärd spelare på många sätt. Grattis Marco, du är AIK:s 74:e bästa spelare genom tiderna!


Plats 73: Kurt Liander
Kurt beskrevs som en kvick vänsterytter med god teknik. Liander firade stora triumfer i AIK under tio års tid och var en av lagets stjärnor. Grattis Kurt, du är AIK:s 73:e bästa spelare genom tiderna!Plats 72: Bror Mellberg
Bror Mellberg var dåtidens centertank som dundrade in bollarna framför allt i slutet på 50-talet. Han var landslagsspelare parallellt och fick en karriär i Italien. Mellberg satte skräck i motståndarförsvaret med sin fysik och sitt målsinne. Grattis Bror, du är AIK:s 72:a bästa spelare genom tiderna!


Plats 71: Börje Leback
Börje nådde inte riktigt upp till Yngves höjder, men de är givetvis det mest framgångsrika brödraparet i AIK-historien. Börje var en pålitlig mittfältare som behöll startplatsen under många år. Grattis Börje, du är AIK:s 71:a bästa spelare genom tiderna!

AIKredaktionen2023-03-26 20:00:00

Fler artiklar om AIK

Svängdörrar och öppna spjäll i AIK-försvaret