Gamla Ullevi, 2023-04-24 19:00

Örgryte - Jönköpings Södra
2 - 2

Analys av hemmapremiären "Segern är runt hörnet"
Östra Stå med ett fruktansvärt fint tifo!

Analys av hemmapremiären "Segern är runt hörnet"

Att gå på ÖIS är alltid en berg och dalbana åkning för känslolivet, därmed kände man sig efter matchen såklart besviken. Besvikelse över att supportrarnas engagemang inte belönas med en första seger, besvikelse över vissa tendenser i spelet och framförallt över fasta situationer. Men när man kylts ner lite och fått lite distans till matchen finns det även ljusglimtar. 

Första halvlek
När vi går in i första halvlek är det böljande och händelserikt från start, Isak spelar in en boll snett inåt bakåt mot Amel där skottet går strax utanför, Pålle är väldigt nära att göra 1-0 då hans avslut går i stolpen. Sedan bjuder Azulay på ett jätteläge för Pashang Abdulla, där lyckas Mathias rädda och förhindra 0-1. Isak fortsätter att göra det han är bäst på, han gör sin gubbe och spelar återigen in bollen snett inåt bakåt till Amel men denna gången sitter bollen i mål. Att gå in i andra halvlek med momentum får vi tyvärr inte göra utan släpper återigen in på fasta situationer. J-Södras frispark trillar ner mitt framför fötterna på Azulay och Styffe som liksom väntar på att bollen ska rulla ut till inspark men detta sker inte. Istället plockar J-Södra upp bollen, spelar in till Pashang Abdulla som gör mål och vi kunde konstatera 1-1 inför andra halvlek. 

Känslor i pausvilan
Inför andra halvlek är tankarna blandade. Mycket irritation över ÖIS ständiga oförmåga att bygga vidare på momentum. Är man tvungen att börja darra och lämna över taktpinnen till J-Södra. Det verkar inte sitta i spelet utan återigen har vi svårt att bygga den där vitala vinnarkulturen. Vi är rädda för att släppa in bakåt och vågar då inte fortsätta spela vårt spel och visa vem det är som bestämmer på Gamla Ullevi. Däremot kan man se utveckling när det kommer till den sista tredjedelen, vi öppnar upp och får väl tre-fyra riktigt vassa lägen varav ett slutar upp i mål under den första halvleken. Trots detta så är inte Jeff nöjd och han visar tydligt på sidlinjen att han kräver mer utav laget, detta ser jag som mycket positivt och tyder på att han är en bättre ledare än Dane som sällan visade sin frustration i dessa lägen.

Andra halvlek
Det kändes typiskt att inleda andra halvlek så som vi gör, vi tappar masken och låter J-Södra köra på med sitt spel och det dröjer inte lång tid innan det står 1-2. Vi tappar återigen markeringarna på fasta situationer, denna gången är Pashang Abdulla återigen där och stångar in 1-2 till smålänningarna i den 47: e matchminuten. Sedan är man riktigt skakig och kvitteringen känns långt borta. Sedan kommer slutforceringen, en slutforcering som bär frukt. Spelet höjs flera snäpp, helt plötsligt hittar vi in med flera bollar i boxen, vi är mer beslutsamma och vågar spela vårt spel. I 86: e minuten får ÖIS en straff till följd av hands när J-Södra försöker få ut bollen ur sin box. Matchen pågår i ytterligare 10 minuter, 10 händelserika minuter där ÖIS tar kommando. Framförallt får Anton Andreasson en boll till sig rakt framför mål men får inte riktigt styr på avslutet. Även Noah gör sig fri framför mål men lyckas inte få iväg ett tillräckligt bra avslut. Tillslut sätter domaren pipan i mun och vi kan skriva upp ytterligare ett kryss på kontot inför omgång 5.

Tankar efter slutsignal
Först känner man förtvivlan men sedan lugnar man ner sig och börjar bryta ner matchen och ser på såväl positiva som negativa tendenser och då känns det som att detta lag spelmässigt är väldigt nära att bli riktigt bra, det känns som att segern är runt hörnet. 

Vi har ledare på plan, framförallt Isak Dahlqvist och Jonathan Drott. Isak som med sitt initiativtagande, löpande och lirkande i den sista tredjedelen visar vägen för hela laget men även den stenhårda Drott som går in i varje duell till 100% och är nyttig för både press och uppbyggnadsspel. Han fortsätter att vara en trygghet som är otroligt viktig för defensiv/mittfält. Amel är tillbaka och gjorde en bra match i relation till sitt skadeuppehåll, trygg med boll och ett fint mål, det syns att han har ännu mer att ge, potential att bli en lirare av rang.

Slutforceringen är något slags styrkebesked men surt att man inte kan styra matchen utifrån sitt eget spel sett över en hel match. De här låsningarna då vi blir extremt statiska måste upphöra och spelet måste bli mindre passivt, istället bör spelet då bli rakare. Detta är även Jeff inne på efter matchen då jag pratade med honom, han menar att detta just handlar om mentala låsningar och hjärnspöken som gör spelarna obeslutsamma. 

Den allra största skuggsidan i vårt spel är fasta situationer, det är det fjärde målet vi släpper in på fasta situationer hittills och det är faktiskt svårt att förstå hur detta fortsatt hemsöker grabbarna nere på plan. Oförmågan att försvara oss på fasta kunde vi se även ifjol, men i övrigt är spelet mycket bättre än på Danes tid. Det är just därför det blir så frustrerande då vi hade kunnat ha ca 8 poäng noterade i tabellen om fasta situationer var ett icke problem. Sammanfattningsvis så kan detta bli riktigt jävla bra om vi åtgärdar fasta och kan bygga oss ett starkare psyke som grupp, då är första segern snart här. 


Sörens spelarbetyg
5- Mästerlig
4 - Briljant
3 - Bra
2 - Godkänd
1 - Icke godkänd
Östra Stå 5/5 Matchens lirare
Idag bjuder Östra Stå minst sagt på en mästerlig inramning av matchen. Ett högkaratigt tifo som är en hommage till våra största som genom historien lagt grunden för det sällskap vi alla älskar.
Mathias Nilsson 2.5/5
Trygg pjäs i vanlig ordning. Står för några fina insatser och kan inte direkt klandras för något av målen.
William Svensson 2.5/5
Fina tendenser finns absolut men också en hel del att utveckla. Några bolltapp för mycket.
Jonathan Azulay 3/5  
Tung första halvlek och med tappade markeringar samt en stor miss när han försöker låta bollen gå ut vid 1-1 målet. Visar dock stor mental styrka genom att sätta straffen och säkrar ett kryss istället för förlust.
Christoffer Styffe 2/5
Första matchen från start. Positiva tendenser men lite för många felpassningar. Stark i luftrummet.
Jonathan Drott 4/5 
Otroligt stark match. Helt orädd för att dela ut godkända tacklingar. Styr spelet fint och känns som en given ledare. Mycket bra start på säsongen. Bästa liraren på plan.
Amel Mujanic 4/5 
Första matchen från start och första målet i Superettan. Strategisk i uppbyggnadsspelet och levererar när det gäller. Med några matcher till kan det bli grymt.
Daniel Paulson 2/5 
Tung match för kaptenen som inte kommer in i det helt. Skapar dock ett bra läge som resulterar i stolpträff i första halvlek. Känns mer användbar på kanten.
Mubaarak Nuh 2/5 
Väldigt blandade insatser matchen igenom. Potential finns absolut, dock får han lite för mycket ytor att jobba med. Känslan är att Mubbe kan få ut mer av att inte hamna så långt ner i försvarsspelet.
Noah Christoffersson 2/5
Fortsatt mållös men tar några fina djupledslöpningar och känns mer aktiv än tidigare framförallt i slutet av matchen.
Isak Dahlqvist 4/5
Stabiliteten själv! Isak fortsätter prestera fin fotboll med sin löpvilja och sin förmåga att kunna skapa lägen i komplicerade situationer.
Avbytare:
Erion Sadiku 3/5
Piggt inhopp som förändrade matchbilden. Kul att se honom på plan.
Johannes Selvén 2/5
Växer mot slutet men kan bli lite för ivrig i vissa situationer.
Anton Andreasson 
Spelade för kort tid för att betygsättas.



 

Love Sanden2023-04-25 19:33:00
Author

Fler artiklar om Örgryte

Det krävs trygghet för spelarna i ÖIS
Är ÖIS inte bättre än såhär?
Kvantresultat för ÖIS mot ÖFK