Avklädda i Haninge
Haninges målvakt Adrian Engdahl tippar Filip Nieminen Erikssons straffspark utanför stolpen.

Det finns flera olika spelsätt att tillämpa för att bli ett framgångsrikt lag. Det kanske mest uppskattade, av såväl egna fans som motståndare och media, är att helt enkelt dominera matcher och spela ut andra laget. Ett annat sätt är att parkera bussen, oavsett motståndarlagets kapacitet, och sedan kontraslå. Möjligen trivsamt för de egna fansen, inga andra. Det är på det sättet IFK Haninge klär av ett naivt Huddinge IF i söndagssolen på Torvalla, vinner med 4-0. Siffror i underkant.

Matchbilden är fix och färdig från start. Det har inte gått många sekunder förrän IFK Haninge skickar långt, skapar friläge som assisterande tar ifrån dom. Inget som Huddinge-spelarna tar lärdom av. HIF försöker ta sig fram med kortpass centralt där hemmalaget möter med kompakt försvarsmur. Bollförlusten är oundviklig. Långtjongandet likaså. Sedan nertagning, passning i sidled och Bachir Katourgi har bara att rulla in 1-0 i öppet mål. Tid 2 minuter 15 sekunder.

Efter en period med lite kamp om boll och yta kring mittlinjen blir det Huddinge som tar hand om boll och spel medan Haninge försvarar ytan framför sitt straffområde. Ett distansskott från Johan Edeland smiter igenom. Inget som oroar hemmamålvakten Adrian Engdahl.

I 13e ser Haninge en chans till omställning på sin vänstersida. Omar Laamrani lämnar walk over i duellen mot kraftfulle Godard Kabali Fataki som får både tid och yta att kalibrera en väl avvägd passning till anslutande Christian Aphrem. Han i sin tur bränner av en riktig häxpipa från 25 meter, rätt upp i vänstra krysset. Snyggt!

Sedan följer fem minuters bolltrillande från Huddinge innan Haninge ser en ny möjlighet yppa sig. Det är första anfallet de INTE gör mål på, då har jag inte räknat in offsideavvinkningen i första minuten.

I 23e utmanar Baboucarr Manga – äntligen! -  när han kliver inåt och använder vänstern. Engdahl får tänja sig, tippar till hörna som blir resultatlös. Nästa målchans blir Haninges och den bjuder Elias Ländin Sjöblom på. Oattackerad i mittcirkeln väljer han att nicka hemåt när backlinjen nästan står på hans tår. Friläge för Katourgi, avslutet går över.
Några minuter senare, nytt nickläge för Elias i mittcirkeln. Lagkamrater vrålar ”Framåt!” Elias lyder rådet.

Babou verkar ha förstått att han har kvalitéer som duger på den här nivån. Först ett skott som inte blir någon riktig fart på, sedan en exakt diagonalpass som når Ruben Lindström bakom siste hemmaförsvarare. Ruben försöker skalla med sig bollen men får ej kontroll och chansen rinner ut i sanden (konstgräset?).

I 31a, lång utspark från Engdahl, bollen får möjligen lite extra skjuts av den vind som blåser snett över planen. Våra försvarare förlorar höjddueller strax utanför vårt straffområde, bollen rullas i sidled till Katourgi som inte inser hur ren har är, snurrar runt och skickar ett okontrollerat avslut utanför målramen. Tack!

Huddinge går till förnyad attack, Babou vinner en hörna som slarvas bort. Vad värre än, den leder till ny omställning, Haninge kommer två mot en, dröjer lite för länge med den avslutande passningen, Katourgi tvingas till ett akrobatiskt avslut som också missar målramen. Tack igen!

Sedan dröjer det inte mer än en dryg minut förrän Haninge kommer stormande igen, nu tre mot två. Det känns som endast försynen räddar oss undan ett totalt ras. Eller så är det slarvigt gjort av hemmaspelarna.

Under några minuter före paussignalen skapar vi ett par hyfsade lägen. Filip Nieminen Eriksson måttar en frispark som Leo Lanneborn störtar fram på, får bra träff med pannan. Målvakten räddar reflexmässigt. Fille har sedan ett lågt inspel från vänster, Ruben får en tå på bollen men då är han för långt fram, inte en chans att bollen ska kunna smita in vid främsta stolpen.

I slutsekunderna störtar Babou in framför hemmalagets målvakt som driver bollen med fötterna, pressad försöker Engdahl skicka långt, träffar bollen, därefter Babous ben och faller. Naturligtvis är det Babou som får det gula kortet. Om reglerna inte ändrats på senare år så är målvakten den ende spelare som tillåts spela farligt. Ändå är det kutym att motståndaren får gult kort när målvakten utövar sin rättighet.

Efter pausvilan börjar vi om på nytt. Samma visa som i första. Bollen i Huddinges ägo, antingen en bit in på Haninges planhalva eller hos vår backlinje på egen planhalva. Så tröstlöst förutsägbart. Ruben försöker bryta mönstret, lyckas ta sig in i straffområdet, går omkull efter kroppskontakt. Ger oss en hörna som rensas klent. Babou drar på för fullt från dryga 20 meters håll. Engdahl vågar inte hålla bollen, boxar bort den.

I 57e undrar jag vart vårt försvar tog vägen. Haninges första anfall efter paus, och det är soprent bakåt hos oss. Katourgi avslutar vasst, Alexander Westberg svarar för en minst lika vass räddning. Tyvärr lämnar han retur. Den rakar Eminn Ghozzi in i öppen bur. 3-0.

Direkt efter målet gör vi vårt första byte. Ousman Touray in i stället för Babou. Haninge byter in 17-årige multitalangen Charlie Bernström i 61a. En dryg minut senare lämnas han straffbart omarkerad på Haninges högerflank. Han kliver fram ett par steg och skickar in 4-0 via höger stolpe. Partystämning hos hela hemmatruppen, Engdahl tokrusar över nästan hela planen för att gratulera.

I 65e tar sig Ousman in i Haninges straffområde. Vad som ser ut som en ofrivillig krock förvandlas av domaren till en straffspark. Fille får förtroendet. Skjuter lågt till vänster. Den har målvakten full koll på, dyker och tippar utanför.
Alltså… På den här nivån är det nästintill 100-procentigt säkert att målvakten chansar åt ena hållet. Det betyder, förenklat, att det är 50-50 att han går åt rätt håll och då har god chans att rädda. Ena eller andra hållet, lämnar mitten av målet ledigt. Knappast rocket science.

Huddinge har tre spelare stående redo för inhopp men innan bytet effektueras hinner Katourgi missa ytterligare ett avslut, en nick som kunde varit stensäker men King Hägg Obinongo slarvar med passningen. Tack för det.

Efter bytet går en taggad David Nyman in med full fart i en situation. Kapningen ser inte bra ut. Gult kort. Haninges kapten Cihan Gavgacioglu svarar för en ännu fulare kapning av Tobias Corneliusson, klarar sig undan med gult. Under slutskedet blir det onödigt många orena dueller över hela planen och tjafs därtill. Hemmaspelarna tar alla chanser att falla snyggt och ligga med svåra smärtor för att få tiden att gå. Beklämmande att se. När de bryr sig om att spela fotboll skapar de flera nästan-lägen mot ett Huddinge-försvar som knappt existerar ens på pappret. Skärpan finns inte där i avsluten när segern redan är i hamn. Tack för det med.

Hemmaförsvaret har också börjat koppla av. Tobbe lyckas sno åt sig en vårdslös passning i deras backlinje men Engdahl har inga tankar på att släppa in någon boll, störtar fram och bryter vid straffområdeslinjen.
I våras hävdade jag att IFK Haninge var det bästa lag vi mött så långt. Finns ingen anledning att revidera den uppfattningen. Dom besegrade oss enkelt överallt, över hela plan.

Nästa vecka möter vi serieledande IK Sleipner. På Källbrink, 14.00 på lördag. Bara kavla upp ärmarna.

Matchfakta
13/8                    IFK Haninge – Huddinge IF 4-0 (2-0)
1-0 Bachir Katourgi (3), 2-0 Christian Aphrem (13), 3-0 Eminn Ghozzi (57), 4-0 Charlie Bernström (63).
Alexander Westberg – Omar Laamrani (68 Serge Ilondelo), Samuel Edgren, Leo Lanneborn (68 Marten Al Abdulawi), Filip Nieminen Eriksson – Johan Edeland (68 David Nyman), Elias Ländin Sjöblom (75 Maximilian Lund), Joacim Corneliusson – Baboucarr Manga (57 Ousman Touray), Ruben Lindström, Tobias Corneliusson.
Varningar HIF: Baboucarr Manga (45, krock med målvakt) och David Nyman (71, ojust spel).