Bottennapp är bara förnamnet

På lördagen gästar Huddinge IF sedvanligt kylslagna Södertälje fotbollsarena, denna gång för match mot krisande Syrianska FC. Våra värdar har inlett höstsäsongen med sex förluster i följd men har inga som helst problem med att avfärda HIF med klara 3-0 – utan att egentligen behöva spela bra. Vad värre är, slutresultatet kunde ha blivit riktigt pinsamt för vår del. I fortsättningen behöver vi all hjälp vi kan få.

Jag kommer till solskenets Södertälje med en dålig känsla i maggropen. I söndags satt jag nära Syrianskas huvudtränare Özcan Melkemichel som kollade vår match mot Rågsved. Han såg barnsligt nöjd ut när han lämnade Källbrink. Jag tror att han är lika nöjd i dag, efter 3-0 i underkant mot ett blekt Huddinge IF.

14 sekunder. Så lång tid tar det innan vi tvingas skicka i panik ur eget straffområde, till inkast. Och det var vi som hade gjort avspark.

Jag ser tidigt hur vi ger hemmaspelarna hur god tid som helst på sig att behandla boll, spela vidare och ta nya positioner. Vi kliver inte på i markeringarna och när vi kommer över bollen finns det sällan eller aldrig någon omarkerad eller spelbar lagkamrat. Syrianska markerar tätt, tätt.

Joacim Corneliusson tar en tidig frustrationsfrispark på mitten. Domaren ger honom det onda ögat. När Jocke begår en ännu tydligare och helt onödig regelöverträdelse nära vårt straffområde markerar han sitt stora missnöje, Får gult kort.
Frisparken leder till en nick över ur öppet läge i mitten av vårt straffområde. Varningsklockor borde ringa, men jag ser inga tecken på förändringar.

I 16e får Syrianska utrymme för inspel från sin högersida, vår defensivt svaga kant. Bollen rinner rakt igenom straffområdet bara ett par, tre meter framför mål.

När vitklädda Huddinge klarar sig ur de inledande 20 minuterna och lyckas flytta upp spelet börjar hoppet spira. Baboucarr Manga vinner boll på deras planhalva, satsar på skott. Målvakten lämnar retur men där finns ingen Huddinge-spelare. Hög press ger oss bollen åter två gånger om, Tobias Corneliusson sticker in till Ruben Lindström som siktar mot bortre delen av målet. Skjuter långt utanför.

I 25e blir Ruben nersprungen strax utanför Syrianskas straffområde. Perfekt läge för en snabb frispark rakt i mål förbi ett desorienterat hemmaförsvar men det saknas spelintelligens i det här laget. Det ska inväntas uppställd mur och sedan skjuter Jocke mitt på den.

Det känns som om Huddinge-spelarna tycker att de har kontroll, glömmer att det finns något som heter omställningar och något som heter försvarsspel. Syrianska gör 1-0 i 27e, och jag är inte ett dugg överraskad. Så’nt här har jag tvingats leva med under den här säsongen. Hemmalaget attackerar på högersidan, Filip Nieminen Eriksson och Tobbe dubblar på bollförande spelare, nästan nere vid hörnflaggan. Ingen plockar upp spelaren bakom. Passningen bakåt kommer som väntat och han har all tid i världen på sig att måtta sin framspelning in i straffområdet. Var är vänster mittfältare? Alexander Westberg räddar med en blixtrande fotparad. Returen nickas i mål vid bortre stolpen. Markeringen?

Målet får tuppkammen att växa på hemmaspelarna som åter blir spelförande, Alex i målet förhindrar ytterligare nätkänning när han avvärjer att friläge i 30e. Två minuter senare byts Jocke ut, in kommer Shaun Lomas. Känns helt rätt! Skadekänning som påskyndar det oundvikliga? Jag vet inte.

Innan paus hinner Johan Edeland utmana hemmaförsvaret med en egen 35-metersräd, perfekt försvarsarbete av siste motståndare förhindrar ett avslut ur bra läge. Ett ännu bättre läge skapas på tilläggstid. Inspel från höger, Ruben helt fri. Han misslyckas totalt, bollen från hans avslutsfot ut mot plan, inte in i det öppna målet.
Det sista som sker innan pausvilan är att Filip springer omkull motståndare direkt efter Rubens miss. Gult kort.

HIF-byte i paus. Alfredo Martiatu Nordeman in i stället för Babou. Ger oss lite mer bett framåt. I 52a svarar Elias Ländin Sjöblom och Alle för ett charmant förarbete, Ruben frispelad i målgörarposition. Målvakten räddar. Inte Rubens bästa dag, dålig bollkontroll alldeles för ofta.

Syrianska ställer om direkt. Jag är nästan beredd att anteckna 2-0 men skottet passerar över ribban. Det dröjer inte många sekunder förrän de kommer tillbaka. Nu är Alex alert, rusar ut ur straffområdet och hinner rensa framför framrusande hemmakille. Mer Syrianska, frispark som tillåts studsa i vårt straffområde, bollen i bortre stolpen och ut.

Huddinge har inte kraft att stå emot. Försvaret slappnar av när Syrianska slarvar bort möjligheten till en gyllene målchans men de kommer snabbt tillbaka in i straffområdet. Cam Inan tillåts vända runt och rulla in 2-0 vid vänstra stolpen. Löst skott från cirka tolv meter. Det måste en målvakt av division 2-kaliber hinna ner och avstyra.

Fler byten i Huddinge, men inget som påverkar matchbilden. Herman Johansson återkommer efter militärtjänst och har inte spelat seriefotboll på över ett år. Matchotränad? Gissa! Ändå faller han inte ur ramen på HIF-mittfältet. Sug på den.

3-0 i 77e, återigen upprinnelse på vår vänstersida. Inte en enda HIF-kille i närheten som är intresserad att tävla om bollen. Elias Safar totalt omarkerad i mitten av straffområdet.

Därefter tvingas jag bevittna hur hemmaspelarna leker med oss – och med domaren! Den sistnämnde svarar med att dela ut ett gult kort för maskning. Vi har däremot inget svar, kan bara vara tacksamma över att Syrianska inte är något högklassigt lag, hade dom varit det skulle målsiffrorna skjutit i höjden. Nu är de så uppspelta att de förstör de flesta anfallen genom att springa offside. Alla vill tydligen utnyttja tillfället när de ställs mot ett lag utan någon som helst försvarsorganisation. Jag skänker dock en tanke till Samuel Edgren som matchen igenom ser till att hindra många anfall när det ser hopplöst ut. Ändå släpper vi in tre mål.

Till sist, två minuter in på stopptid, noterar jag ett vasst HIF-avslut som på allvar testar Syrianskas målvakt. Det är Fille som drar på från liten vinkel, åtta, tio meter ut. Målvakten hinner upp med händerna och stöter undan. Därefter rullgardinen ner.

Nästa lördag tar vi emot Nyköpings BIS på Källbrink. Serieledare kanske passar oss bättre? Vad vore livet utan önskedrömmar…

Matchfakta
9/9                      Syrianska FC – Huddinge IF 3-0 (1-0)             
1-0 Cem Inan (27), 2-0 Cem Inan (58), 3-0 Elias Safar (77).
Alexander Westberg – Omar Laamrani, Samuel Edgren, Leo Lanneborn, Filip Nieminen Eriksson – Johan Edeland, Elias Ländin Sjöblom (62 Herman Johansson), Joacim Corneliusson (32 Shaun Lomas) – Baboucarr Manga (46 Alfredo Martiatu Nordeman), Ruben Lindström (73 Marten Al Abdulawi), Tobias Corneliusson (62 Ousman Touray).
Varningar HIF: Joacim Corneliusson (7, ojusthet eller missnöje, välj själv!), Filip Nieminen Eriksson (45+2, ojusthet).
 

Robert Lindberg2023-09-09 22:16:55
Author

Fler artiklar om Huddinge IF