fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM allsvenskanfantasy Prylhornan
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN  Ishockey: SVERIGE | NHL  Bandy: SVERIGE  Övrigt: US SPORTS | FORUM | BETTING
Medlem
Besökare: 68300 | Medlemmar: 184420

Kom ihåg mig
Bromma Supports ordförande varnar för grumligt spel i BPs namnfråga

Bromma Supports ordförande varnar för grumligt spel i BP:s namnfråga

På årsmötet den 20:e februari kommer BP:s medlemmar att rösta kring ett eventuellt namnbyte från IF Brommapojkarna till IF BP. Putte Salminen, ordförande för Bromma Support, ger er sin syn på saken i denna krönika.

De styrande i IF Brommapojkarna vill byta föreningens namn till IF BP. Det är egentligen ingenting märkligt med det. Samhället utvecklas och idrotten med den. Däremot är skälet till namnbytet och hur processen hittills drivits något som behöver vädras.

Frågan dök först upp i media när Metro fångade upp något som kommunikationsansvarige Peter Appelquist nämnde den 19 september. Inför den näst sista hemmamatchen den 24 oktober mot Dalkurd träffade vi i Bromma Support två från klubbens marknadskommitté plus Appelquist. Det var på deras initiativ och huvudfrågan var hur vi ställde oss till ett namnbyte. Man förklarade att BP var det enda alternativet.

Skälet var att namnet Brommapojkarna inte längre speglar verksamheten eftersom det nu är så många tjejer i föreningen. Men också att namnet inte faller väl ut i kontakter med sponsorer. Europas största ungdomsklubb för killar och tjejer och så heter den IF Brommapojkarna! Vi förklarade att det fanns en majoritet i supporterföreningen mot ett namnbyte. En supporter sa att han istället skulle börja gå på Hässelby SK:s matcher om namnbytet genomfördes. Känslan under mötet vad namnbytet anbelangar var att det var en bock i genomförandeprotokollet att träffa oss. Vad vi uttryckte just i den frågan spelade mindre roll. (Det fanns dock en nyfikenhet och ett intresse för vad vi tyckte i andra frågor.)

Efter det här hände ingenting förrän den 11 december då klubben på sin hemsida berättade att styrelsen till årsmötet i februari skulle lägga fram en motion om ett namnbyte till IF BP. Man skrev att ”Medlemmar i föreningen och andra intressenter, har genom åren väckt frågan om namnbyte i olika sammanhang och framfört att Brommapojkarna borde byta namn av jämställdhetsskäl.” Vidare att ”Ur ett historiskt perspektiv kommer namnet även framöver att symbolisera det ursprungliga namnet, d v s IF Brommapojkarna.”

Som en omedelbar reaktion mot förslaget skrev en av våra medlemmar på ifbp.se att det var en dålig idé att efter 75 år byta namn och att namnet håller i minst 75 år till. Det här valde kansliet, eller sportkontoret som det nu ska benämnas, att INTE publicera. Någon dag före jul kom det ett överraskande och mycket trevligt julkort från klubben. Det var undertecknat av Daniel Majstorovic, IFBP.

IF Brommapojkarna är en ideell förening. Borde man då inte vara så pass reko att släppa fram även kritiska åsikter och att inte gå händelserna i förväg genom att skriva IFBP på ett utskick till BP-familjen långt innan frågan är demokratiskt avgjord? Det här visar att det finns en inre men också grumlig övertygelse från dem på sportkontoret och ledningen, men det visar tyvärr också att föreningen fortfarande saknar strategisk kompetens i övergripande kommunikation. Det blev ett självmål som visar hur lätt det är att glömma de värderingar och styrdokument som man själv så gärna frotterar sig i.

I senaste ordförandebloggen kan man läsa att Brommapojkarna redan är Stockholms största flickförening! Skulle det då bli fler tjejer på planerna om klubben hette BP? Skulle damlaget vinna ännu mer om de hette BP? Skulle singelmamman ”Lisa” med dotter i ett breddlag gå på fler hemmamatcher i Allsvenskan om laget hette BP? Nej, jag tror ju inte det. Däremot har jag full förståelse för att det som tjej kan vara jobbigt om någon retar en för att man spelar i en ”killklubb”. Med det sagt vill jag bestämt hävda att det är attityder som ska förändras och att vi ska ha respekt för varandra som människor oavsett kön. Det är det viktiga och inte om namnet på klubben innehåller ordet pojkar.

Men jag tror penibelt nog inte att huvudfrågan är jämställdhet utan jakten på nya och klirrande sponsorpengar. Marknadskommittén vill gärna landa den där sponsorn som kan lyfta föreningen till en helt annan nivå. En 50-taggare! I miljoner. Det skulle möjliggöra någonting som vi inte sett tidigare i svensk fotboll. Lite som Malmö IF lyckades med i ishockey tack vare Percy Nilssons miljoner. (Jag har själv i en tidigare krönika skrivit att klubben borde vara otroligt intressant för en tung huvudsponsor.)

Där står vi nu mellan de berömda hötapparna. Jag har själv föreslagit en kompromiss: att klubben ska heta” BP IF Brommapojkarna”. Då kan tjejsidan uteslutande använda BP och kill- och herrsidan kan välja vilket ordled man använder i olika sammanhang. Att som föreningen föreslår döpa om klubben till BP fast det egentligen betyder Brommapojkarna blir ologiskt och historielöst.

En annan variant är att huvudföreningen även fortsättningsvis heter IF Brommapojkarna medan man skaffar två sektioner, en för damer och tjejer som heter IF BP och en för herrar och killar som också heter IF BP. Då kan man knyta till sig sponsorer som gillar BP utan att det ursprungliga namnet hamnar i vägen när kontrakten ska kritas.

Allmänna Idrottsklubben från Solna har inga problem att marknadsföra sig som A.I.K. Varför ska det då vara så svårt att marknadsföra IF Brommapojkarna som BP? För den som vill påverka reellt i namnfrågan gäller det att bli betalande medlem i IF Brommapojkarna före den sista december i år för att ha rösträtt på årsmötet den 20 februari. Vi ses väl där?

Av Putte Salminen, BP:it och ordförande i Bromma Support


9 KOMMENTARER      6966 VISNINGAR
PUTTE SALMINEN
2017-12-25 09:00:00


Artikelkommentarer

CROSS Artikelkommentarsfunktionen stängd

Kaiser Klaus:
IF BP blir ju bara märkligt. Byt till Stockholm Bromma så är är sponsorbiten löst också!
8 Tumme upp 2017-12-25 21:26:38
Henrik B:
Utan att vara alltför insatt har jag länge undrat varför ni inte kan heta IF Bromma rätt och slätt. Eller är det namnet redan upptaget?
4 Tumme upp 2017-12-25 18:36:50

Min pappa såg Milan på Parken:
Hmmm, är kluven. Jämlikhet = bra. Byta namn som jämlikhet = knasigt men kan ok. Frågade mina söner. "Spelar ingen roll. Vi blir kallade alla möjliga namn på förkortningen BP. Hellre Brommapojkarna än Bajspatrullen". Har nån frågat damerna/flickorna i föreningen? Känns som att det finns annat som skapar mer för jämlikheten än namnbytet. Ta klivet in i närmaste omklädningsrum i något av P12 och uppåt så kan klubben med säkerhet få jobba realla saker som t.ex. attityder som ger mer för vår jämlikhet än ett namnbyte. Kanske locka pojklagen till dammatcherna och där jobba med attityder?
Postat via SvenskaFans-appen
4 Tumme upp 2017-12-25 16:26:16
Claus:
Det är lite som ifall en skola förbjuder att nationalsången skall framföras på skolavslutningen. Någon KUNDE känna sig diskriminerad. Men man glömmer bort att fråga. Man är helt enkelt proxykränkt; "vi skall lämna bort nationalsången ... eftersom Ahmed kan känna sig kränkt ... men vi låter bli att fråga Ahmed ... för det kan ju hända att det kunde kännas pinsamt för honom ...".
8 Tumme upp 2017-12-25 14:11:18

Jämnställt?:
Varför inte byta till Brommaflickorna de kommande 75 åren så att det blir riktigt jämställt. Då speglar det ju även att BP är en av Stockholms största flickföreningar. Den som inte förstår ironi får skylla sig själv...
6 Tumme upp 2017-12-25 14:08:55
Lidas :
@Prytz Det står inte att ekonomin är det enda skälet, Putte redogör för hur frågan hanterats. Tror inte att han har något emot tjejerna i BP.
9 Tumme upp 2017-12-25 13:14:11

Erik:
Det är Appelquist som driver igenom sin egen politik och agenda. Tro inget annat. Brommapojkarna är Sveriges största förening - även på flicksidan. Så hur kan så många flickor söka sig till BP om föreningen inte är inkluderande? Det här är ett skämt.

Hoppas ni lyckas stoppa detta trams.

18 Tumme upp 2017-12-25 11:54:46
Claus:
Väl summerat. Jag tycker förslaget om namnbyte stinker PK-trams.
Nu är det fullt möjligt att det är som Prytz säger, att damer/flickor känner sig som andra klassens medlemmar. Märkligt nog är det inget som jag skulle ha hört.
Snarare upplever jag att det är så att "om vi riktigt på allvar skulle höra oss för så är det säkert så".

21 Tumme upp 2017-12-25 10:48:42

Prytz:
Som utomstående så förefaller det fullt logiskt att byta namn till BP. Det är för min del inte svårt att förstå att damer&flickor känner sig som andra klassens medlemmar i klubben när klubbnamnet innehåller "pojkar". Jag tycker tvärtom att ledningen ska ha en eloge för att man uppmärksammat problemet och valt att gå emot konservativa och rigida krafter. Att hävda att det endast finns ekonomiska incitament är att inte kunna se saken från någon annans perspektiv, och faktiskt direkt respektlöst gentemot de kvinnor som är verksamma i klubben.
9 Tumme upp 2017-12-25 10:45:21
ANNONS:

Fler artiklar om Brommapojkarna

En djurgårdares namnspel hotar IF Brommapojkarna
Brommapojkarna Tisdagen den 19 februari är det åter dags för BP att ha sitt årsmöte. Förra året röstades det kring huruvida klubben skulle byta namn till IF BP eller inte, något som då röstades ned av de röstberättigade medlemmarna på plats. Nu är frågan uppe igen efter att en motion kommit in om att rösta om ett namnbyte även i år. Putte Salminen, ordförande för Bromma Support, väljer att kommentera namnfrågan i denna gästkrönika.
2019-02-15 14:30:00

Gästkrönika: Vi sparkade bort oss själva ur Allsvenskan
Brommapojkarna Putte Salminen, ordförande för Bromma Support, är tillbaka med en ny krönika. Denna gång med tankar och funderingar kring BP-året 2018.
2018-12-26 13:30:00

BP-Bloggen: Mörker, mörker och mörker
Brommapojkarna Ja vad finns det egentligen att säga. Trots att BP vann den första utav två matcher så åker man ur Allsvenskan. Det tack vare en frispark som styrs femtioelva gånger och in i mål. Klart att det skulle vara just Bajram Ajeti också. Detta kommer inte att vara en informativ text utan kommer att vara jag som skriver av mig lite.
2018-11-25 20:16:44

BP-Bloggen: BP kvalificerar sig för kval
Brommapojkarna Känslor av lättnad och glädje sköljde över den rödsvarta delen av Grimsta IP när Mohammed Al Hakim blåste av matchen mellan BP och Trelleborg. En säsong som lovade så mycket men gick så fel var nära att ta slut för tidigt. Nu har Roberth Björknesjös mannar två matcher på sig att göra den här säsongen till något bra.
2018-11-11 16:49:00

Rösta på Årets Pojke 2018
Brommapojkarna Säsongen börjar lida mot sitt slut och som sig bör vid denna tidpunkt av året så ska "Årets Pojke" röstas fram av BP:s supportrar. Bromma Support har utsett fyra kandidater som går att rösta på, men sedan är det upp till dig att avgöra vilket alternativ som får din röst. Röstningen pågår fram till den 5 november.
2018-10-23 18:00:00

BP vinner Division 1 Södra Svealand
Brommapojkarna För andra året i rad vinner BP Division 1 i Svealand och ska nu ta sig förbi kvalet man i förra året föll i. Efter segern mot Sätra hann laget även med att ta sig till final i Victoria Cup.
2018-09-27 19:46:00

Fem snabba efter BP – Sundsvall
Brommapojkarna
2018-09-21 21:25:00

5 snabba efter DIF - BP
Brommapojkarna BP tog ännu en seger mot Djurgården efter att Gustav Sandberg Magnusson gjort 1-0 via Isakssons såpiga händer. Vi tackar och tar emot. Nu testar vi ett nytt för att få ut mer texter.
2018-09-16 21:28:00

BP-Bloggen: Nya tag
Brommapojkarna Efter all turbulens och kaos så kan vi äntligen vända blad och se framåt. En tredjedel av Allsvenskan och endast tre matcher i Division 1 Södra Sveland. Väl mött.
2018-09-15 12:50:00

Projekt får inte stå i vägen för elitverksamhet
Brommapojkarna Det har nog inte undgått någon att den senaste tiden har varit väldigt turbulent inom BP, både vad gäller ledarskapsfrågor men även bland annat rörande klubbens värdegrund och ekonomi. En fråga som man kan ställa sig är om inte klubbens alla samhällsprojekt håller på att gå ut över den elitverksamhet som bedrivs i BP. Gästkrönikören Putte Salminen delar här med sig av sina tankar och funderingar kring ämnet.
2018-09-12 15:00:00

ANNONS:
SENASTE NYHETERNA OM IF BROMMAPOJKARNA
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Svenska Fans
START  Fotboll: SVERIGE | ENGLAND | ITALIEN | SPANIEN | TYSKLAND | EUROPA | VÄRLDEN   Ishockey: SVERIGE | NHL   Bandy: SVERIGE   Övrigt: US Sports | FORUM | BETTING
Spansk laser tag-uppladdning
Europeiska superligan snart här?
Champions League:   Europeiska superligan snart här?
Vem tar hem Rookie of the year?
Käkar Malmö upp Frölunda igen?
Växjö föll i en jämn och hård kamp
fantv fanradio livescore tabeller spelschema tvmatcher Champions League 08Fotboll CCM Prylhörnan Leovegas Elite prospects
Startsidan  |  Om SvenskaFans.com  |  RSS-feed  |  I mobilen  |  Kontakta redaktionen  |  Annons & marknad  |   Cookies