StartfotbollTysklandDin guide till 2. Bundesliga 2017/18
Lagbanner
Din guide till 2. Bundesliga 2017/18

Tyskland

2017-07-24 10:00

Din guide till 2. Bundesliga 2017/18

Denna hemmasnickrade guide med tillhörande bilagor ger dig all information du behöver veta inför den nya säsongen.

Author
Filip Wollin

filip.wollin@svenskafans.com

@W0llin

5 kommentarer
Sommarens förberedelser är till ända och allvaret tar vid då det med start på fredag blivit dags för premiären av 2. Bundesliga. Minst två klubbar kommer om ett år spela i Bundesliga och kampen om uppflyttningsplatserna väntas bli benhård – liksom kampen om att undvika nedflyttning.

I denna guide får du ta del av fakta, statistik och onödigt vetande som gör dig redo för en ny och spännande säsong av den tyska andraligan – mer känd under namnet ”Zweite”.
 

Deltagande föreningar:
 
 Arminia Bielefeld

Grundades: 1905
Placering förra säsongen: 15
Arena: SchücoArena (26 500)
Tränare: Jeff Saibene

 Darmstadt 98

Grundades: 1898
Placering förra säsongen: 18 i Bundesliga
Arena: Merck-Stadion am Böllenfalltor (17 400)
Tränare: Torsten Frings

 Dynamo Dresden

Grundades: 1953
Placering förra säsongen: 5
Arena: DDV-Stadion (32 000)
Tränare: Uwe Neuhaus

 Eintracht Braunschweig

Grundades: 1895
Placering förra säsongen: 3
Arena: Eintracht-Stadion (23 300)
Tränare: Torsten Lieberknecht

 Erzgebirge Aue

Grundades: 1949
Placering förra säsongen: 14
Arena: Erzgebirgsstadion (15 700)
Tränare: Thomas Letsch

 Fortuna Düsseldorf

Grundades: 1895
Placering förra säsongen: 11
Arena: ESPRIT Arena (54 600)
Tränare: Friedhelm Funkel

 Greuther Fürth

Grundades: 1903
Placering förra säsongen: 8
Arena: Sportpark Ronhof (18 000)
Tränare: János Radoki

 Heidenheim

Grundades: 1972
Placering förra säsongen: 6
Arena: Voith-Arena (15 000)
Tränare: Frank Schmidt

 Holstein Kiel

Grundades: 1900
Placering förra säsongen: 2:a i 3. Liga
Arena: Holstein-Stadion (11 400)
Tränare: Markus Anfang

 Ingolstadt 04

Grundades: 2004
Placering förra säsongen: 17 i Bundesliga
Arena: Audi Sportpark (15 000)
Tränare: Maik Walpurgis

 Jahn Regensburg

Grundades: 1907
Placering förra säsongen: 3:a i 3. Liga
Arena: Continental Arena (15 200)
Tränare: Achim Beierlorzer

 Kaiserslautern

Grundades: 1900
Placering förra säsongen: 13
Arena: Fritz-Walter-Stadion (49 800)
Tränare: Norbert Meier

 MSV Duisburg

Grundades: 1902
Placering förra säsongen: 1:a i 3. Liga
Arena: Schauinsland-Reisen-Arena (31 500)
Tränare: Ilia Gruev

 Nürnberg

Grundades: 1900
Placering förra säsongen: 12
Arena: Max-Morlock-Stadion (50 000)
Tränare: Michael Köllner

 St. Pauli

Grundades: 1910
Placering förra säsongen: 7
Arena: Millerntor-Stadion (29 500)
Tränare: Olaf Janßen

 SV Sandhausen

Grundades: 1916
Placering förra säsongen: 10
Arena: Stadion am Hardtwald (15 400)
Tränare: Kenan Kocak

 Union Berlin

Grundades: 1966
Placering förra säsongen: 4
Arena:  An der Alten Försterei (22 000)
Tränare: Jens Keller

 VfL Bochum

Grundades: 1848
Placering förra säsongen: 9
Arena: Vonovia Ruhrstadion (27 600)
Tränare: Ismail Atalan
 

Kort om förra säsongen:

För den som gillar spänning och dramatik var fjolårssäsongen verkligen något att hänga i granen. Det var nämligen först i den sista omgången som det avgjordes vilka det blev som tog steget upp till Bundesliga.
 
Som bekant var det VfB Stuttgart och Hannover 96 som i slutändan fick jubla, medan Eintracht Braunschweig fick försöka trösta sig med en chans i form av ett nedflyttningskval – som man förlorade mot VfL Wolfsburg.
 
För Union Berlin levde drömmen om spel i Bundesliga länge. Under våren ledde man vid ett tillfälle tabellen, men orkade inte hänga med hela vägen och blev avskrivna från den absoluta toppstriden med några få omgångar kvar att spela. En uppflyttning hade inneburit deras första sejour någonsin i den tyska fotbollens finrum.
 
Likt toppen skedde det även en hel del i botten av tabellen. Både St. Pauli och Erzgebirge Aue såg ut att tvingas ta adjö av ”Zweite”, men mirakulösa upphämtningar under våren räddade dem kvar och för de förstnämndas del slutade det med en imponerande sjundeplats.
 
I stället blev det Karlsruher SC, Würzburger Kickers och 1860 München som degraderades. ”Die Löwen” fick möjligheten att än en gång försöka hålla sig kvar genom kval, men föll mot Jahn Regensburg och efter diverse interna stridigheter slutade det med ytterligare en nedflyttning i ligasystemet.
 
Klassiska föreningar som Kaiserslautern, Nürnberg och Düsseldorf får fortsätta drömma om en återkomst till ligan de anser sig höra hemma i. Mediokra säsonger bäddade för skrala tabellplaceringar och vägen tillbaka till Bundesliga är fortsatt lång.
 
Nykomlingen Dynamo Dresden tillsammans med Heidenheim var positiva överraskningar då man slutade på en femte respektive sjätte plats. Även Sandhausen gjorde det återigen bra då man trots minimala resurser nådde plats tio i tabellen.

Överlag var det en underhållande säsong utan någon som helst logik – precis så som det brukar vara.
 

Svenskarna i ligan:

Christoffer Nyman (Eintracht Braunschweig)
Satte ett stort avtryck under sin debutsäsong med elva fullträffar – vilket gjorde honom till en nyckelspelare i jakten på en uppflyttning. Har under sommaren ryktats bort från Eintracht Braunschweig, men ser ut att bli kvar och får betraktas som en utmanare till skytteligatiteln.
 
Joseph Baffo (Eintracht Braunschweig)
Kliver in i sin tredje säsong i 2. Bundesliga och är därmed den mest rutinerade svensken. Hade under fjolåret svårt att etablera sig som startspelare och har nu revansch att utkräva. Kan spela både i mitten och på kanterna i försvaret vilket gagnar honom.
 
Mikael Ishak (Nürnberg)
Värvades i vintras in från danska Randers med förhoppning att få igång målproduktionen. Något mål blev det dock inte och 24-åringen har en hel del att bevisa under det kommande spelåret. En försäsong i kroppen lär ha gjort honom gott och förväntningarna är högt ställda från supportrarnas sida.
 
Simon Hedlund (Union Berlin)
Spelade allt som oftast från start under den föregående säsongen, men gjorde endast vid två tillfällen 90 minuter. Gör sig bäst på vänsterkanten och har bevisat att han håller för spel i ligan. Lär få fortsatt förtroende av tränare Jens Keller.
 
Emir Kujovic (Fortuna Düsseldorf)
Det senaste tillskottet i ligan. Anfallaren bröt under sommaren kontraktet med belgiska Gent och blev drygt en vecka innan premiären klar för Fortuna Düsseldorf. Tuff konkurrens väntar i anfallet, men 29-åringens storlek och styrka kommer vara till hans fördel.


Emir Kujovic blir presenterad som Fortuna Düsseldorf-spelare.
 

Statistik och fakta:

- Alemannia Aachen är den klubb som toppat maratontabellen. Greuther Fürth är tvåa – endast fyra poäng bakom – och kommer därmed inom kort gå om. 

- Nürnberg och SC Freiburg har båda vunnit ligan fyra gånger vardera. Därtill har Nürnberg vid sju tillfällen tagit steget från ”Zweite” upp till Bundesliga.

- Willi Landgraf är den spelare som gjort flest matcher i 2. Bundesliga då han under sin karriär gjorde 508 framträdanden.
 
- Dieter Schatzschneider innehar rekordet som ligans eviga skyttekung med sina 153 mål.

- Ottmar Hitzfeld slog rekord i antalet flest gjorda mål i en och samma match då han mäktade med sex fullträffar för sitt VfB Stuttgart mot Jahn Regensburg säsongen 1976/77.
 
- Säsongen därefter slog Horst Hrubesch rekord då han gjorde hela 42 mål – och blev givetvis titulerad skyttekung.

- Benjamin Siegert är den spelare som gjort det snabbaste målet i ligan – och tillika i hela Tyskland – då han 2007 hittade nätet efter åtta sekunder (!) i mötet mellan hans Wehen Weisebaden och Greuther Fürth.
 
- Sammanlagt 13 mål gjordes när Kaiserslautern och SV Meppen drabbade samman i den sista omgången säsongen 1996/97. 7–6 blev slutresultatet till hemmalagets fördel och aldrig igen har fler mål gjorts i en och samma match.

- Hertha Berlin är det lag som gjort flest mål under en och samma säsong då man 1980/81 mäktade med 123 fullträffar.

- Vid fyra tillfällen har det gjorts sammanlagt 46 mål under en och samma omgång – vilket är ligarekord. Senast det hände var säsongen 1992/93.

- Fortuna Köln har än i dag rekordet i att ha spelat flest säsonger i följd i ligan då man tillhörde den mellan 1974 och 2000.

- Förra säsongen gjordes det sammanlagt 761 mål – vilket ger ett snitt på 2,49 mål per match.
 
- 6 597 409. Så många betalande åskådare hade 2. Bundesliga under den föregående säsongen – vilket är nytt rekord. Publiksnittet per match låg på 21 560 vilket gör ligan till världens mest besökta andradivision.
 
- Under den näst sista omgången säsongen 2015/16 låg det gemensamma publiksnittet på 29 686 åskådare per match. Aldrig tidigare har snittet varit så högt i ligan.
 
- Minst antal åskådare under en omgång var i slutet av november 1985 då publiksnittet låg på 2 442 betalande personer per match.
 
- Publikrekordet för en och samma match innehas av Hertha Berlin då man säsongen 2010/11 hade 77 116 åskådare på Olympiastadion i mötet med FC Augsburg.
 
- VfL Bochum grundades redan 1848 och är därmed den äldsta klubben i ligan. Överlägset yngst är Ingolstadt 04, som bildades så sent som 2004.
 
- Störst arena har Fortuna Düsseldorf då ESPRIT Arena hyser 54 600 åskådare. Minst har Holstein Kiel vars Holstein-Stadion inte rymmer mer än 11 000.
 
- Ligans nordligaste klubb är Holstein Kiel medan Heidenheim är den sydligaste. Totalt skiljer det cirka 75 mil mellan föreningarna.
 
- Fortuna Düsseldorf är den klubb med flest antalet aktiva medlemmar då man i dagsläget har cirka 24 000. Minst har SV Sandhausen med strax under 900.
 

Visste du att...

Fem av föreningarna en gång i tiden varit tyska mästare. Nürnberg, Kaiserslautern, Greuther Fürth, Eintracht Braunschweig och Fortuna Düsseldorf har alla en gång i tiden varit bäst i landet.

Förutom Bayern München och Hamburger SV har samtliga av de större föreningarna i Tyskland någon gång spelat i 2. Bundesliga.

Kaiserslautern är det lag med yngst trupp då man har en snittålder på 23,5. Äldst har MSV Duisburg där den genomsnittliga spelaren är 26,1 år gammal.

Hansa Rostock verkligen gör skäl för sitt smeknamn som ”svenskklubben”. Hamnstadsföreningen är nämligen den klubb som hyst flest svenskar när man varit en del av ”Zweite” då Andreas Dahlén, Rade Prica, Magnus Arvidsson och Freddy Borg alla representerat klubben i den tyska andraligan.

Mats Nordgren är den svensk som gjort flest matcher i 2. Bundesliga då han vid 68 tillfällen representerade sitt Hessen Kassel under mitten av 80-talet. Poängligan är det dock Emil Forsberg som toppar med åtta mål och elva framspelningar på 46 framträdanden.

Ralf Rangnick är den tränare som genom alla tider lyckats bäst i 2. Bundesliga. Sammanlagt fyra olika föreningar har han coachat, och det med ett poängsnitt på 1,94. Sexa på listan är Jürgen Klopp med ett snitt på 1,74 under sin tid i Mainz 05.

Arminia Bielefeld är den förening som avverkat flest tränare genom tiderna. Hela 41 stycken har kommit och gått under perioden som klubb hemmahörande i 2. Bundesliga.

Mittbacken Rolf Maier spelade 251 matcher för sitt Freiburg utan att göra ett enda mål.
 

Spelschemat för den första omgången:

Fredag 28 juli
20:30 VfL Bochum – St. Pauli

Lördag 29 juli
13:00 Ingolstadt 04 – Union Berlin
15:30 Darmstadt 98 – Greuther Fürth
15:30 Arminia Bielefeld – Jahn Regensburg

Söndag 30 juli
13:30 Nürnberg – Kaiserslautern
15:30 Dynamo Dresden – MSV Duisburg
15:30 Heidenheim – Erzgebirge Aue
15:30 Holstein Kiel – SV Sandhausen

Måndag 31 juli
20:30 Fortuna Düsseldorf – Eintracht Braunschweig

» Fullständigt spelschema
 

Hungrig efter mer läsning? Spana då in följande bilagor:

» Krönika inför säsongsstarten
» Tio välkända profiler i ligan
» Fem kandidater till att bli skyttekung
» Sex arenor värda ett besök
» Håller Emir Kujovic för 2. Bundesliga?
em2025-sponsored-image

Spel utan konto innebär att man använder e-legitimation för registrering.

spela18-logostodlinjen-logospelpaus-logospelinspektionen-logo