En kung utan krona
Marcelo Martins - en av de största?

En kung utan krona

Om bolivianen Marcelo Martins varit från ett större fotbollsland hade han hyllats som en av de största!

I fotbollen har det funnits många världsklassspelare genom tiderna, men det finns specifikt en spelare som inte har fått den möjligheten att få vara med i det argumentet. Om de bästa sydamerikanska fotbollsspelarna som storstjärnorna Ronaldinho, Maradona, Pelé, Higuita, Messi, Suárez Osv.. Denna spelare är en klassisk 9a som får bollen och med ett kraftigt skott alltid lyckas göra mål, men specialiteten med en sådan anfallare är att göra nickmål. Med en god inlägg blir han en farlig vapen mot motståndarlaget. Där han med en av Sydamerikas sämsta lag lyckades bli skyttekung i vm kvalet Conmebol framför Messi och Neymar JR. 

Han är Marcelo Moreno Martins som föddes 1985 i Santa Cruz Bolivia. Och debuterade som 17 bast i första divisionen i Bolivia. Snabbt så väckte Martins intresse av många stor klubbar, där han bestämde sig för det brasilianska laget Cruzeiro. Med goda prestationer blev han uttagen till Brasiliens U17 landslag tack vare hans fader, med brasiliansk pass. I Copa Libertadores en annan version av Champions League i Amerika blev han en farlig djävul på plan där han gjorde 9 mål i 7 spelade matcher.  Efter det hade Martins gjort sitt namn känt runt om i  fotbollsvärlden efter en fantastisk insats med Cruzeiro och det Brasilianska landslaget. Många blev intresserade att värva honom, men hans nationalitet tvekade lagen om det var en god ide att värva en bolivian till en sådan professionell miljö med höga krav. Det berättade Martins ganska nyligen till den argentinska kanalen TYC sports.

 Då han förklarade hur allt skedde år 2009 där världens mest framgångsrika klubb Real Madrid ville värva honom, men detaljer mellan Cruzeiro och Real Madrid hindrade en av Bolivias bästa spelare genom tiderna. Sedan ett ut av världens mest kända fotbollslag från argentinska ligan ville värva Marcelo efter hans fantastiska prestation i Bolivias landslag efter världsmästerskaps kvalet. Men återigen så misslyckades värvningen och stannade i Brasilien. Efter det lämnade den bolivianska skyttekungen det paraguayanska fotbollslaget Cerro Porteno och bytte mot hans nuvarande lag Independiente del valle från Ecuadors professionella liga. 

Som en veteran är Martins lagets röst och ledare där han ger erfarenhet till de ny generationerna av både landslaget och Independiente. Som den unge talangen Kendry Paez som är den yngsta fotbollsspelaren i Sydamerika som har spelat en officiell vm- kval match förre Pele som debuterade som 16 åring. Eller Miguel Terceros som är Bolivias nya förhoppning efter el Diablo Echeverry som kvalade Bolivia till sin första vm som var 1994 i USA. Det som är säkert nu är att Martins ljuvliga tid är över och det ser inte ut att han kommer kunna spela i en historisk lag längre. 

Men frågeställningen är vad hade hänt om Marcelo Martins var från en annan nation än Bolivia?om han hade namnet Marcelinho Martins från Brasilien hade hans värde vart över 50 miljoner euro och alla stor klubbar hade haft intentionen att värva honom till sina respektive lag som Real Madrids filosofi att köpa brasilianska talanger. Sådana situationer har uppstod under de senaste året och en av spelarna är kvicha kvaratshelia från Napoli. Han värvades från en rysk klubb och ingen absolut ingen hade en tanke om att denna talangen skulle få Napoli att vinna scudetton efter cirka 40 år tillsammans med Victor Osimhen. Det jag vill framhäva med detta är att varför ska de största nationerna alltid få all uppmärksamhet av publiken. Varför ska en brasilian eller fransman alltid kosta över 100 miljoner euro medans länder som får mindre vision av världen kosta mindre. Även om spelaren har haft en mycket bättre prestation än de från storländerna. 
 

Armando2023-11-01 09:00:00
Author

Fler artiklar om Huddinge gymnasium

Vinna eller försvinna - har du vad som krävs?
Färre matcher för proffsen
Den oförutsägbara basketmatchen
Vad är egentligen MotoGP?
Sport är viktigare än du tror!